Enbart förmånlighet av återvunnet material räcker inte – vi behöver kunnande och mod

29.05.2019

GoranCirkulär Ekonomi Korsholm-projektets projektchef Göran Östberg

Det är möjligt att använda återvunnet material, såsom betongkross, inom infrabyggande genom relativt enkelt anmälningsförfarande, priset på kross är lågt, men ändå används den ännu alltför lite. Varför är det så och vad kunde man göra för att främja dess användning? Detta fördjupade sig projetkfolket för Cirkulär Ekonomi Korsholm och InfraBotnia-projekten i på ReThink Infra-seminariet som gick av stapeln 28.5.

KatjaLehtonenDen byggda miljön framkallar efter gruvdrift mest avfall som uppkommer vid så väl byggande som rivning. Finland har förbundit sig till återvinningsmålet för byggavfall, enligt vilket bör 70 procent av rivningsavfall kunna utnyttjas som material år 2020.

– Vi måste öka kunnandet hos byggföretagare gällande hur man sakkunnigt tillvaratar material, så att vi kan ersätta naturmaterial. Kritiskt för materialåtervinning är sortering vid rivning och separat insamling av avfallskomponenter, berättade Katja Lehtonen (bild på vänster) från Ytekki Oy.

– Material återanvänds redan väl: av betong- och tegelavfall får man kross och av glas mineralull. För många material finns det redan en marknad, bara vi fick dem i cirkulering i gott skick. Att anskaffa, anlita och övervaka rivningsarbete kräver särskilt kunnande så att konkurrensutsättningen lyckas och att man kan försäkra sig om arbetets kvalitet, fortsätter Lehtonen.

 

Ida Smedlund, som officiellt avlägger sin ingenjörsexamen vid Tammerfors yrkeshögskola om några dagar, har gjort som slutarbete en handbok för Rivningsbetong på uppdrag av VASEK och Cirkulär Ekonomi Korsholm-projektet. I handboken påminns det hur kross tillverkat av rivningsbetong är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ för användning av jungfruliga naturresurser.

Lipkin– Betongkross är nästintill gratis på grund av överutbud. Ändå används den alltför lite. Dess användning kräver inte heller stora tillståndsprocesser. Registreringsanmälan via MARA räcker och den får man inom några dagar. Betongkross lämpar sig för led- och fältbyggande, som botten för industri- och lagerbyggnader samt för olika grundkonstruktioner.

Yrkeshögskolan Novias lektor Tom Lipkin däremot har forskat i asfalt och hur den kunde återvinnas utan att kompromissa med kvaliteten.

– Asfaltens stenmaterial håller nog, men bindämnet bitumen har en viss ålder, efter vilken den hårdnar och börjar spricka sönder. I ny asfalt kan man använda upp till 70 procent gammal asfalt, men utmaningen är att få tillbaka bitumens goda egenskaper, berättar Lipkin.

 

 

Jenni Nurmi (bild nedan) från Ecolan Infra presenterade företagets produkter, som tillverkas av industrins biprodukter för jord- och skogsbrukets samt infrabyggandets behov. Företagets produkter kompletterar de redan existerande produkter som tillverkats av återvunnet material. Företaget utnyttjar i sina produkter så väl flygdaska, avfallsförbränningsslagg, gjuterisand som masugnsslagg.

JenniNurmi– Utveckling av nya byggprodukter tillverkade av återvunnet material kräver kommersialisering och produktifiering. Produkterna måste absolut vara uniforma. Användarna ska instrueras vid användningen av produkten. Det lönar sig garanterat att begagna sig av bekanta arbetssätt och redskap ifall materialet är helt nytt. Byggbranschen är ändå en ganska traditionell bransch.

 

Jari Nordström från Maapörssi Oy presenterade för seminarfolket en nätbaserad tjänst, med vilken man befrämjar återvinningen av ren överskottsjord. Tjänsten är avsedd för professionella och företag.

– Man kan utgå ifrån att ersättning av jordmaterial grävd från naturen med överskottsmaterial är ett såväl lönsammare som miljövänligare alternativ, påminde Nordström.

Laurila

 Pengarna avgör, och som det under seminariet flera gånger konstaterades, är byggprodukterna tillverkade av återvunnet material förmånliga. Kvar lämnar alltså frågan, hur vi kunde öka användningen. Infra rf:s Juha Laurila påminde att inga tjusiga knep krävs:

– Beställarna måste möjliggöra användningen av rivningsmaterial genom att redan i planerna indikera att användning av till exempel rivningsbetong ska vara möjligt. Uppdragstagarna möjliggör användningen när de har kunskapen och kunnandet om dessa material. Vi behöver även mod, också från den offentliga sektorn.

 

Seminarie-presentationerna

 

 

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera