En sakkunnig renovering viktig – Effekterna av sjuka byggnader sprids vidsträckt

21.02.2018

RCseminaari I slutet av januari arrangerades Renoveringscentrum –seminariet i Umeå, vilket sammankallade ett 30-tal intresserade av hållbart byggande och renovering till forsknings- och innovationscentrum Sliperiet.

Umeå kommuns byggnadsnämnds ordförande Mikael Berglund presenterade kommunens visioner för hållbart byggande och renovering. Det är högsäsong för byggandet i Umeå och man gör boendet tätare bland annat genom att bygga tilläggsvåningar. Berglund är dock bekymrad:

– Man har inte alltid förstått att ta byggandets problemområden på största allvar. Sjuka hus är ett av de värsta öden för byggandet. Om byggnaden har renoverats eller underhållits på fel sätt, sjunker husets värde och effekterna på invånarna är betydande. Det är en stor mänsklig tragedi, om en invånare blir sjuk och inte kan byta till ett sundare utrymme att bo. Effekterna återspeglas i arbetsgivarens, hälsovårdens, och naturligtvis även i invånarens egen ekonomi.

Det lokala företaget Energibyrån Nord fungerar som expert inom fuktskador. Företaget har som mål att fokusera på helheten och se till att både strukturerna och hustekniken kommer att fungera sömlöst ihop. Företagare Marcel Berkelder riktade uppmärksamheten på alla de olika faktorer som kan påverka funktionaliteten hos husen samt hur dessa kan bedömas och beaktas på rätt sätt.

Swecos representant Anna Joelsson ställde en fråga om hur den stora allmänheten, invånarna och kommunen kunde fås med att fundera på problemen inom hållbart byggande och energieffektiv renovering.

– Ofta är det ju så att endast de sakkunniga sysslar med de här frågorna, men man borde finna ett sätt att få till exempel kommentarerna från offentliga tillställningar med i processen och även att de skulle beaktas vid byggnings- eller renoveringsprocessen. I Sverige har en separat processoperatörs funktion utvecklats för detta ändamål.

Vid seminariet uppstod en hel del diskussioner kring olika energistrategier, och vilka typer av åtgärder som skall vidtas i innehållet. Det kommunala bostadsbolaget Bostaden Ab i Umeå har som ett pilotprojekt genomfört renovering av ett trevåningshus byggt på 70-talet.

Umeå universitet har deltagit i pilotprojektet för att bedöma genom vilka renoveringsåtgärder man uppnår de bästa energibesparingarna. Dessutom har kostnaderna följts upp noga eftersom de hyrorna inte kan stiga med mer än 10 procent. Således har de optimala och mest kostnadseffektiva åtgärderna påträffats.

RCseminaari2Mauritz Knuts, projektchef för hållbart byggande, fick chansen att i samband med detta seminarium marknadsföra Energy & Buildings-seminariet, som arrangeras under EnergyWeek i mars.

– Såhär ur arrangörens synvinkel förorsakar den hårda byggtakten ett huvudbry. Det omfattande innehållet i seminariet lockade nog många, men man verkar inte helt enkelt ha tid att bryta sig loss från de dagliga sysslorna.

Knuts var dock övertygad om att kunna få seminarielokalen fylld av lyssnare:

Renoveringscentrum -projektet är nästan på upploppet och innan det är klart kommer vi ännu att offentliggöra huvudmålet för hela projektet, det vill säga just själva renoveringscentret. Från en elektronisk plattform är det möjligt att hitta den senaste informationen och kompetens inom energieffektiv renovering. Detta kommer att publiceras under EnergyWeek, så du bör registrera dig till Energy & Buildings-seminariet redan nu, uppmanar Knuts.

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

RC Logo colors 02 with text

 

 

Intrerreg BA SV RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera