En prissättningsföreläsning med ”en hållbarhets touch”

10.02.2022

Maria Osteraker muokattu2

Maria Österåker

Projektet Hållbar turism i Österbotten ordnade webbinariet Kan man ta mer betalt för en hållbar produkt eller tjänst? 1.2.2022. Som expert fick man höra ekonomiedoktorn Maria Österåker. Hon fokuserade på hur hållbarhet, prissättning och lönsamhet hör ihop.  Dagens turister blir alltmer miljömedvetna, vilket gör att de beaktar hållbarhetsaspekter i allt högre grad när de gör sina resebeslut. För att kunna fortsätta attrahera turister, behöver också turistföretagen aktivt jobba med hållbarhet och utvecklingen av hållbara tjänster och produkter.

När det gäller prissättning, kan man enligt Österåker tänka på tre olika saker: logik, magi och psykologi. Den logiska sidan handlar väldigt mycket om att lära sig att räkna för att verksamhet blir lönsamt. Prissättningen har att göra med magi också eftersom man måste få kunden att känna att någonting är värt sitt pris. Kunden betalar nämligen för det som hen värdesätter.

– Sedan har vi också väldigt mycket psykologi, när det handlar om prissättning. Man kan höja ett pris på två olika sätt; monetärt med euros eller psykologiskt, vilket betyder att kunder börjar tycka att produkten känns dyrare. Kvällens första tips om prissättning är att de två inte går alltid hand i hand. Man bör se på sina pris hur mycket kan man höja dem innan kunden börjar känna de är för dyra. Det här är det allra enklaste sättet att tjäna in pengar, säger Österåker.

Satsningen på hållbart företagande kan inte leda till att man glömmer bort lönsamheten

Det går inte att glömma bort den ekonomiska aspekten eller lönsamheten när företag vill satsa på hållbarhet. Österåker påminner att har man ett lönsamt företag kan man utveckla sin verksamhet på ett mycket mera hållbart sätt och låta hållbarheten ta större plats. Hållbarheten kan också i sin tur hjälpa till att driva verksamheten på ett mer lönsamt sätt, när man till exempel gör smartare investeringar och återanvänder. Hon fortsätter att med hållbarheten kan man ta ett högre pris om det är viktigt för kunden; alltså det beror på din målgrupp och dina kunder. Man måste våga nischa in sig.

– Allt det här påverkar prissättningen, men om vi är ett hållbart företag kan vi välja vilka kunder som helst, påpekar Österåker.

Det viktigaste rådet med prissättning: man måste våga pröva på

Under föreläsningen lyftes prissättning fram via självbaserad-, kostnads-, marknads- och kundbaserad prissättning. Österåker presenterade också möjligheten att höja priserna konsekvent till exempel vid nya säsonger. Hennes råd var att höja hellre ganska ofta och lite; inte mycket och plötsligt. Man måste våga göra det, eftersom priset är det enklaste sättet att höja lönsamheten.  Kunden bryr sig mindre om prishöjningen ifall det samtidigt händer någonting nytt och positivt.

I sin helhet lönar det sig att man ibland tar ett steg tillbaka och ser över sina alternativ med de resurser och mål som man har. Då blir det lättare att göra en strategi och vision hur ens företag ska se ut i framtiden.

– Många företag börjar med sina resurser och börjar jobba med dem. Men jag tycker att man alltid borde börja med sitt mål! När du vet ditt mål, börjar du jobba mot det. Gå med vinst och satsa på rätt saker, och våga testa, sammanfattar Österåker sitt viktiga meddelande.

 

Projektet Hållbart Österbotten koordineras av Kristinestads näringslivscentral i samarbete med Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Dynamo Närpes.



‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera