Sari HeidiFöretagsrådgivare Sari Saarikoski och företagare Heidi Hendrell

Man kan inte bara smyga sig obemärkt ut på gården hos företagare Heidi Hendrell i Storkyro, det ser hennes fyrbenta medarbetare till. Labrador retrieverna Vainu och Sisu samt Jekku, en australian shepherd, meddelar alltid när någon kommer och hundarna sniffar som om de kontrollerar vilka de här gästerna nu riktigt är för några. Hendrell har drivit Dogomo Oy i snart ett och ett halvt års tid. Dogomos huvudprodukt är SporttiRakki-tjänsten, som erbjuder föreläsningar och online-träningar för olika slags hundaktiviteter. Dessutom gör hon B to B-marknadsföringskonsultering i liten skala.

– Jag hade mitt första företag redan i gymnasieåldern, så fort jag hade fyllt 18 år. Efter det var jag en längre tid som lönarbetare innan jag startade Dogomo tillsammans med min sambo och min bror. Jag personligen driver företaget på heltid men mina medarbetare hjälper mig att beskriva våra online-kurser och evenemang och fungerar som ett tekniskt stöd när vi utvecklar nya funktioner till SporttiRakki-tjänsten, berättar Hendrell.

Heidi JekkuI SporttiRakki finns förutom det fria innehållet också olika online-träningar för de flesta hundsportsaktiviteter, allt från agility, lydnad och rallylydnad till freestyle (kreativ lydnad till musik).

– Jag har själv med mina hundar tränat förutom lydnad även agility och freestyle, vallning, sök, viltspår, vattenprov samt jaktprov för retrievers. Mitt eget förhållande till de olika aktiviteterna kommer att bevaras, och att få jobba med hundar piggar upp mig och fungerar som motvikt till de timmarna som man spenderar vid datorn. Man bara måste ta tid för sig själv och hundarna.

Hendrell hittade sin väg till VASEKs företagstjänster genom Google när hon sökte hjälp i att ordna finansieringen för sitt företag:

– Sari rådde mig att söka etableringsstöd, vilket jag också fick. Det var ett betydande stöd i de tidiga stadierna av verksamheten. Att vi fick de pengarna var nog verkligen en lyckospark. Ansökningsförfarandet var ganska jobbigt, vi spenderade nog många dagar med att fylla i pappren, berättar hon.

Företagsrådgivare Sari Saarikoski berömmer Hendrells planmässighet:

– Visst var det så att ni ändå ganska självständigt fyllde i ansökningspapprena. Sedan dess har kriterierna skärpts litet, men stödet beviljas fortfarande till företag i landsbygdsområden, särskilt för upphandling av experttjänster. Syftet med stödet är att främja uppkomsten av nya tjänster på landsbygden.

Hendrell anser, att antalet privata hundföretag, såsom SporttiRakki, som erbjuder träningar och kurser av denna typ kommer att öka i framtiden:

– Allt fler passionerade entusiaster vill göra hobbyn till sitt jobb, så det skapas hela tiden mera företag som erbjuder olika utbildnings- och fortbildningstjänster. Dessutom vill kunderna ofta kombinera olika typer av träningar med föreningars skolningar och även köpa privata lektioner eller tematiska träningar. Fördelen med online-träningar är att de inte är bundna på plats eller tid, utan kan utföras i egen takt.

SporttiRakki baserar sig på medlemskap. Den kortaste medlemsperioden är 3 månader och under den tiden är allt innehåll, som finns på tjänsten tillgängligt för medlemmarna.

Heidi treenaa– Vi har huvudsakligen fått positiv feedback av medlemskap och online-träningar. Vi är glada över att även de mest erfarna entusiaster har hittat vårt medlemskap och dess fördelar. I början trodde vi att exempelvis nybörjare, som kanske äger sin första hund, skulle ha varit i majoritet. Men vi har användare från hela Finland, särskilt de som bor norrut och har mycket långa avstånd, har stor nytta av online-träningar.

Hendrells planer omfattar kontinuerlig tillväxt och utveckling av den egna kompetensen genom specialyrkesexamen i företagsledning. Kanske kommer även anställning av den första arbetstagaren också att bli aktuell i framtiden. Saarikoski påminner om att i detta fall kontakta VASEK för att identifiera hurudana lönebidragsmöjligheter som kunde vara tillgängliga.

I slutet av mötet kretsar diskussionerna ännu mot avtals- och dataskyddsfrågor. Saarikoski är nöjd med Hendrell, som berättar att allt redan är i sin ordning.

– Du är nog verkligen en drömföretagare!

 

Boka tid hos företagsrådgivare

 

‹ Gå till "Nyheter"