Ellipsi – ett stöd till både barn och föräldrar

05.04.2022

Ellipsi 1Maria Matilainen erbjuder psykoterapi och kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar samt olika speciallärartjänster, konsultation och utbildning inom ramen för sitt företag Ellipsi Ab.

Meritlistan är lång. Maria Matilainen, som driver det egna företaget Ellipsi i Storkyro och i Seinäjoki, är både pedagogie magister, ämneslärare i psykologi, barn- och ungdomspsykoterapeut, speciallärare och även utbildad till lösningsorienterad neuropsykiatrisk coach.

Inom ramen för Ellipsi erbjuder Maria Matilainen neuropsykiatrisk coachning och psykoterapi samt olika experttjänster inom specialpedagogik i Sydösterbotten och Österbotten – i huvudsak på axeln Vasa–Seinäjoki. Kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar, neuropsykiatrisk, individuell terapi samt neuropsykiatrisk coachning och konsultation för vårdnadshavare, privatlektioner och tester inom specialpedagogik är exempel på de tjänster hon erbjuder på sin mottagning eller på fältet, på plats hos klienten.

Maria grundade Ellipsi 2019 med tio års erfarenhet av specialläraryrket.

– Jag jobbade tio år på lågstadiet och vidareutbildade mig kontinuerligt under tiden. Andelen egna uppdrag ökade vartefter och de två senaste åren har jag varit företagare på heltid, berättar Maria.

Möjligheten att själv få styra över sin arbetstid lockade Maria att bli egen företagare och redan före det allra första steget togs, vände hon sig till Nyföretagscentrum Startia för att få goda råd.

– Jag fick hjälp av företagsrådgivare Antti Alasaari med allt från affärsplan till själva registreringen av företaget. Det var mycket nyttig information jag fick – som anställd har man ju ingen uppfattning om hur stora och hur många utgifter man har som egen företagare. Det är allt från pensionsförsäkring, hyror och så vidare – allt måste tas i beaktande vid prissättningen av de egna tjänsterna, konstaterar Maria.

Ellipsi 2Maria har ända sedan barndomen haft ett specialintresse för just barn och unga med särskilda behov, och redan som liten lekte hon att hennes dockor hade autism. Hon erbjuder nu både unga och deras föräldrar stöd i de utmaningar som fostran och barnets specialbehov skapar i vardagen.

Redan från starten fick hon rådet att välja aktiebolag som bolagsform, men var tvungen att vänta i två år på grund av de bestämmelser som finns i just hennes bransch.

– Jag måste enligt reglerna arbeta två år som företagare innan jag kunde övergå från att vara enskild näringsidkare till att grunda ett aktiebolag, förklarar hon.

Nu är övergången genomförd, något som hon också fick hjälp med från VASEKs företagsrådgivning.

– Att ha ett aktiebolag kändes mer redigt. Det är en fördel om jag någon gång vill studera igen, och också med tanke på hur mycket jag kör i mitt arbete, konstaterar Maria.

Maria har även med VASEKs hjälp erhållit det så kallade Pönkä-stödet.

– Det är ett Leader-stöd som man som företagare i Kyrolandet kunde söka om för marknadsföringsprojekt och -kostnader, fortsätter Maria. Det är en form av utvecklingsstöd som jag använder för att utveckla webbshoppen på min hemsida samt marknadsföringen via mitt Instagram-konto, som idag har nästan 5 000 följare, berättar hon vidare.

Ellipsi 7Tillsammans med en kollega gav Maria ifjol ut sin första bok.

Tillsammans med sin företagsrådgivare har Maria bollat allt från prissättning till vilket namn hon ska använda på just sina some-kanaler, och hon är tacksam över att hjälpen alltid kommer mycket snabbt.

– Det känns tryggt att veta att man alltid kan vända sig till VASEK om något i ens egen situation förändras och man behöver få svar på olika frågor.

Och att situationen – även i världen – snabbt kan förändras, har vi de senaste åren blivit mer än väl medvetna om. Det som nu pågår och den pandemi som varit i två år, sätter oundvikligen sina spår hos barn och unga och behovet av Marias tjänster kommer knappast att minska – tvärtom.

Ellipsi 4

– Vi har ännu inte facit i hand, men att behovet är stort råder det ingen tvekan om. De flesta av mina barn- och ungdomsklienter kommer hit på remiss från sjukhuset, som kompletterar sina egna tjänster inom barn- och ungdomspsykiatri med köptjänster i form av de som jag kan erbjuda.

De största kunderna utgörs just av sjukvårdsdistrikten i respektive landskap, men även privatpersoner anlitar Maria direkt.

– Oberoende samarbetar jag alltid med både familj och skola för bästa möjlighet att kunna förändra helhetssituationen, avrundar hon.

Hennes företagsrådgivare är inte det minsta bekymrad för Ellipsis framtid.

– Maria har företagandet i sig – hon tar reda på och vill utveckla både sig själv och sin verksamhet. Hon har ett mångsidigt specialkunnande som efterfrågan ständigt ökar på. Maria har de rätta värderingarna och är genuint intresserad av sina klienter, konstaterar Alasaari.

 

Teksti: Anna Sand
Bilder: Anna Sand och Riikka Austen


 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera