Ellipsi – ett stöd till både barn och föräldrar

05.04.2022

Ellipsi 1Maria Matilainen erbjuder psykoterapi och kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar samt olika speciallärartjänster, konsultation och utbildning inom ramen för sitt företag Ellipsi Ab.

Meritlistan är lång. Maria Matilainen, som driver det egna företaget Ellipsi i Storkyro och i Seinäjoki, är både pedagogie magister, ämneslärare i psykologi, barn- och ungdomspsykoterapeut, speciallärare och även utbildad till lösningsorienterad neuropsykiatrisk coach.

Inom ramen för Ellipsi erbjuder Maria Matilainen neuropsykiatrisk coachning och psykoterapi samt olika experttjänster inom specialpedagogik i Sydösterbotten och Österbotten – i huvudsak på axeln Vasa–Seinäjoki. Kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar, neuropsykiatrisk, individuell terapi samt neuropsykiatrisk coachning och konsultation för vårdnadshavare, privatlektioner och tester inom specialpedagogik är exempel på de tjänster hon erbjuder på sin mottagning eller på fältet, på plats hos klienten.

Maria grundade Ellipsi 2019 med tio års erfarenhet av specialläraryrket.

– Jag jobbade tio år på lågstadiet och vidareutbildade mig kontinuerligt under tiden. Andelen egna uppdrag ökade vartefter och de två senaste åren har jag varit företagare på heltid, berättar Maria.

Möjligheten att själv få styra över sin arbetstid lockade Maria att bli egen företagare och redan före det allra första steget togs, vände hon sig till Nyföretagscentrum Startia för att få goda råd.

– Jag fick hjälp av företagsrådgivare Antti Alasaari med allt från affärsplan till själva registreringen av företaget. Det var mycket nyttig information jag fick – som anställd har man ju ingen uppfattning om hur stora och hur många utgifter man har som egen företagare. Det är allt från pensionsförsäkring, hyror och så vidare – allt måste tas i beaktande vid prissättningen av de egna tjänsterna, konstaterar Maria.

Ellipsi 2Maria har ända sedan barndomen haft ett specialintresse för just barn och unga med särskilda behov, och redan som liten lekte hon att hennes dockor hade autism. Hon erbjuder nu både unga och deras föräldrar stöd i de utmaningar som fostran och barnets specialbehov skapar i vardagen.

Redan från starten fick hon rådet att välja aktiebolag som bolagsform, men var tvungen att vänta i två år på grund av de bestämmelser som finns i just hennes bransch.

– Jag måste enligt reglerna arbeta två år som företagare innan jag kunde övergå från att vara enskild näringsidkare till att grunda ett aktiebolag, förklarar hon.

Nu är övergången genomförd, något som hon också fick hjälp med från VASEKs företagsrådgivning.

– Att ha ett aktiebolag kändes mer redigt. Det är en fördel om jag någon gång vill studera igen, och också med tanke på hur mycket jag kör i mitt arbete, konstaterar Maria.

Maria har även med VASEKs hjälp erhållit det så kallade Pönkä-stödet.

– Det är ett Leader-stöd som man som företagare i Kyrolandet kunde söka om för marknadsföringsprojekt och -kostnader, fortsätter Maria. Det är en form av utvecklingsstöd som jag använder för att utveckla webbshoppen på min hemsida samt marknadsföringen via mitt Instagram-konto, som idag har nästan 5 000 följare, berättar hon vidare.

Ellipsi 7Tillsammans med en kollega gav Maria ifjol ut sin första bok.

Tillsammans med sin företagsrådgivare har Maria bollat allt från prissättning till vilket namn hon ska använda på just sina some-kanaler, och hon är tacksam över att hjälpen alltid kommer mycket snabbt.

– Det känns tryggt att veta att man alltid kan vända sig till VASEK om något i ens egen situation förändras och man behöver få svar på olika frågor.

Och att situationen – även i världen – snabbt kan förändras, har vi de senaste åren blivit mer än väl medvetna om. Det som nu pågår och den pandemi som varit i två år, sätter oundvikligen sina spår hos barn och unga och behovet av Marias tjänster kommer knappast att minska – tvärtom.

Ellipsi 4

– Vi har ännu inte facit i hand, men att behovet är stort råder det ingen tvekan om. De flesta av mina barn- och ungdomsklienter kommer hit på remiss från sjukhuset, som kompletterar sina egna tjänster inom barn- och ungdomspsykiatri med köptjänster i form av de som jag kan erbjuda.

De största kunderna utgörs just av sjukvårdsdistrikten i respektive landskap, men även privatpersoner anlitar Maria direkt.

– Oberoende samarbetar jag alltid med både familj och skola för bästa möjlighet att kunna förändra helhetssituationen, avrundar hon.

Hennes företagsrådgivare är inte det minsta bekymrad för Ellipsis framtid.

– Maria har företagandet i sig – hon tar reda på och vill utveckla både sig själv och sin verksamhet. Hon har ett mångsidigt specialkunnande som efterfrågan ständigt ökar på. Maria har de rätta värderingarna och är genuint intresserad av sina klienter, konstaterar Alasaari.

 

Teksti: Anna Sand
Bilder: Anna Sand och Riikka Austen


 ‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024 | Nyheter
Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande. Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning.
Läs mera

Starta eget-guide för blivande företagare 2024 har publicerats

15.02.2024 | Nyheter
I den nya Starta eget-guiden hittar du aktuell information som hjälper dig när du grundar ditt företag.
Läs mera

Ny flygfrakttjänst från Vasa – Jetpak levererar från dörr till dörr

06.02.2024 | Nyheter
Från och med i höst har Jetpak erbjudit sina tjänster för utgående frakt också från Vasa. Jetpak erbjuder snabba leveranser med flygfrakt från dörr till dörr.
Läs mera

Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024 | Nyheter
När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera

Verkningarna av de investeringar som planerats inom GigaVaasa sträcker sig över hela Finland

22.01.2024 | Nyheter
I modellen för verkningsfullheten har de direkta och indirekta verkningarna på sysselsättningen, produktionen, värdeökningen och skatteinkomsterna av projekthelheten av de investeringar i batteriklustret som planerats i GigaVaasa-området i Vasa och Korsholm bedömts liksom också den regionala inriktningen av verkningarna på Vasaregionen och hela landet.
Läs mera

Pilotgrupp ger nystart till hållbarhetsarbete och cirkulärt tänkande

19.01.2024 | Nyheter
Pilotgruppen för projektet Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner samlades för första gången den 17 januari. Över 30 företag var på plats vid kick-off-evenemanget för att nätverka och lära känna varandra.
Läs mera

Kundantalet både sjunker och stiger

16.01.2024 | Nyheter
Statistiken för verksamhetsåret 2023 visar tillväxt inom startrådgivningen på Nyföretagscentrum Startia, medan befintliga företag inte sökte sig lika ofta till rådgivningstjänsterna. Under året nådde verksamheten hos VASEK och Startia sammanlagt 874 företag (2022: 1 193) och 639 personer som planerade att starta företag (2022: 524).
Läs mera

Projektet Bothnian Coastal Route gör debut på norra Europas största resemässa

16.01.2024 | Nyheter
Bothnian Coastal Route är ett projekt som innefattar 13 destinationer längs kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken. Under 2024 kommer projektet att delta i 8-10 mycket viktiga europeiska marknadsföringsevenemang som riktar sig till researrangörer. Det första är Matka Workshop Day i Helsingfors i januari.
Läs mera