Ellipsi – ett stöd till både barn och föräldrar

05.04.2022

Ellipsi 1Maria Matilainen erbjuder psykoterapi och kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar samt olika speciallärartjänster, konsultation och utbildning inom ramen för sitt företag Ellipsi Ab.

Meritlistan är lång. Maria Matilainen, som driver det egna företaget Ellipsi i Storkyro och i Seinäjoki, är både pedagogie magister, ämneslärare i psykologi, barn- och ungdomspsykoterapeut, speciallärare och även utbildad till lösningsorienterad neuropsykiatrisk coach.

Inom ramen för Ellipsi erbjuder Maria Matilainen neuropsykiatrisk coachning och psykoterapi samt olika experttjänster inom specialpedagogik i Sydösterbotten och Österbotten – i huvudsak på axeln Vasa–Seinäjoki. Kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar, neuropsykiatrisk, individuell terapi samt neuropsykiatrisk coachning och konsultation för vårdnadshavare, privatlektioner och tester inom specialpedagogik är exempel på de tjänster hon erbjuder på sin mottagning eller på fältet, på plats hos klienten.

Maria grundade Ellipsi 2019 med tio års erfarenhet av specialläraryrket.

– Jag jobbade tio år på lågstadiet och vidareutbildade mig kontinuerligt under tiden. Andelen egna uppdrag ökade vartefter och de två senaste åren har jag varit företagare på heltid, berättar Maria.

Möjligheten att själv få styra över sin arbetstid lockade Maria att bli egen företagare och redan före det allra första steget togs, vände hon sig till Nyföretagscentrum Startia för att få goda råd.

– Jag fick hjälp av företagsrådgivare Antti Alasaari med allt från affärsplan till själva registreringen av företaget. Det var mycket nyttig information jag fick – som anställd har man ju ingen uppfattning om hur stora och hur många utgifter man har som egen företagare. Det är allt från pensionsförsäkring, hyror och så vidare – allt måste tas i beaktande vid prissättningen av de egna tjänsterna, konstaterar Maria.

Ellipsi 2Maria har ända sedan barndomen haft ett specialintresse för just barn och unga med särskilda behov, och redan som liten lekte hon att hennes dockor hade autism. Hon erbjuder nu både unga och deras föräldrar stöd i de utmaningar som fostran och barnets specialbehov skapar i vardagen.

Redan från starten fick hon rådet att välja aktiebolag som bolagsform, men var tvungen att vänta i två år på grund av de bestämmelser som finns i just hennes bransch.

– Jag måste enligt reglerna arbeta två år som företagare innan jag kunde övergå från att vara enskild näringsidkare till att grunda ett aktiebolag, förklarar hon.

Nu är övergången genomförd, något som hon också fick hjälp med från VASEKs företagsrådgivning.

– Att ha ett aktiebolag kändes mer redigt. Det är en fördel om jag någon gång vill studera igen, och också med tanke på hur mycket jag kör i mitt arbete, konstaterar Maria.

Maria har även med VASEKs hjälp erhållit det så kallade Pönkä-stödet.

– Det är ett Leader-stöd som man som företagare i Kyrolandet kunde söka om för marknadsföringsprojekt och -kostnader, fortsätter Maria. Det är en form av utvecklingsstöd som jag använder för att utveckla webbshoppen på min hemsida samt marknadsföringen via mitt Instagram-konto, som idag har nästan 5 000 följare, berättar hon vidare.

Ellipsi 7Tillsammans med en kollega gav Maria ifjol ut sin första bok.

Tillsammans med sin företagsrådgivare har Maria bollat allt från prissättning till vilket namn hon ska använda på just sina some-kanaler, och hon är tacksam över att hjälpen alltid kommer mycket snabbt.

– Det känns tryggt att veta att man alltid kan vända sig till VASEK om något i ens egen situation förändras och man behöver få svar på olika frågor.

Och att situationen – även i världen – snabbt kan förändras, har vi de senaste åren blivit mer än väl medvetna om. Det som nu pågår och den pandemi som varit i två år, sätter oundvikligen sina spår hos barn och unga och behovet av Marias tjänster kommer knappast att minska – tvärtom.

Ellipsi 4

– Vi har ännu inte facit i hand, men att behovet är stort råder det ingen tvekan om. De flesta av mina barn- och ungdomsklienter kommer hit på remiss från sjukhuset, som kompletterar sina egna tjänster inom barn- och ungdomspsykiatri med köptjänster i form av de som jag kan erbjuda.

De största kunderna utgörs just av sjukvårdsdistrikten i respektive landskap, men även privatpersoner anlitar Maria direkt.

– Oberoende samarbetar jag alltid med både familj och skola för bästa möjlighet att kunna förändra helhetssituationen, avrundar hon.

Hennes företagsrådgivare är inte det minsta bekymrad för Ellipsis framtid.

– Maria har företagandet i sig – hon tar reda på och vill utveckla både sig själv och sin verksamhet. Hon har ett mångsidigt specialkunnande som efterfrågan ständigt ökar på. Maria har de rätta värderingarna och är genuint intresserad av sina klienter, konstaterar Alasaari.

 

Teksti: Anna Sand
Bilder: Anna Sand och Riikka Austen


 ‹ Gå till "Nyheter"

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

20.06.2022 | Nyheter
VASEK har stängt i juli veckorna 28, 29 och 30, det vill säga 11.–29.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 4.7.–31.7.2022.
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera

VASEK på en hållbar resa

10.06.2022 | Nyheter
I slutet av 2021 utarbetade VASEK i enlighet med tidigare strategi en hållbarhetsplan. Under ledning av VASEKs hållbarhetsarbetsgrupp valde hela personalen tillsammans under våren 2021 ut tre huvudmål för organisationen samt deras delmål i FN:s globala agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Personalen bestämde att sträva efter att uppnå målen inom områden; jämställdhet, minskad ojämlikhet och hållbar konsumtion i vardagen...
Läs mera