Ellipsi – ett stöd till både barn och föräldrar

05.04.2022

Ellipsi 1Maria Matilainen erbjuder psykoterapi och kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar samt olika speciallärartjänster, konsultation och utbildning inom ramen för sitt företag Ellipsi Ab.

Meritlistan är lång. Maria Matilainen, som driver det egna företaget Ellipsi i Storkyro och i Seinäjoki, är både pedagogie magister, ämneslärare i psykologi, barn- och ungdomspsykoterapeut, speciallärare och även utbildad till lösningsorienterad neuropsykiatrisk coach.

Inom ramen för Ellipsi erbjuder Maria Matilainen neuropsykiatrisk coachning och psykoterapi samt olika experttjänster inom specialpedagogik i Sydösterbotten och Österbotten – i huvudsak på axeln Vasa–Seinäjoki. Kognitiv beteendeterapi för barn och ungdomar, neuropsykiatrisk, individuell terapi samt neuropsykiatrisk coachning och konsultation för vårdnadshavare, privatlektioner och tester inom specialpedagogik är exempel på de tjänster hon erbjuder på sin mottagning eller på fältet, på plats hos klienten.

Maria grundade Ellipsi 2019 med tio års erfarenhet av specialläraryrket.

– Jag jobbade tio år på lågstadiet och vidareutbildade mig kontinuerligt under tiden. Andelen egna uppdrag ökade vartefter och de två senaste åren har jag varit företagare på heltid, berättar Maria.

Möjligheten att själv få styra över sin arbetstid lockade Maria att bli egen företagare och redan före det allra första steget togs, vände hon sig till Nyföretagscentrum Startia för att få goda råd.

– Jag fick hjälp av företagsrådgivare Antti Alasaari med allt från affärsplan till själva registreringen av företaget. Det var mycket nyttig information jag fick – som anställd har man ju ingen uppfattning om hur stora och hur många utgifter man har som egen företagare. Det är allt från pensionsförsäkring, hyror och så vidare – allt måste tas i beaktande vid prissättningen av de egna tjänsterna, konstaterar Maria.

Ellipsi 2Maria har ända sedan barndomen haft ett specialintresse för just barn och unga med särskilda behov, och redan som liten lekte hon att hennes dockor hade autism. Hon erbjuder nu både unga och deras föräldrar stöd i de utmaningar som fostran och barnets specialbehov skapar i vardagen.

Redan från starten fick hon rådet att välja aktiebolag som bolagsform, men var tvungen att vänta i två år på grund av de bestämmelser som finns i just hennes bransch.

– Jag måste enligt reglerna arbeta två år som företagare innan jag kunde övergå från att vara enskild näringsidkare till att grunda ett aktiebolag, förklarar hon.

Nu är övergången genomförd, något som hon också fick hjälp med från VASEKs företagsrådgivning.

– Att ha ett aktiebolag kändes mer redigt. Det är en fördel om jag någon gång vill studera igen, och också med tanke på hur mycket jag kör i mitt arbete, konstaterar Maria.

Maria har även med VASEKs hjälp erhållit det så kallade Pönkä-stödet.

– Det är ett Leader-stöd som man som företagare i Kyrolandet kunde söka om för marknadsföringsprojekt och -kostnader, fortsätter Maria. Det är en form av utvecklingsstöd som jag använder för att utveckla webbshoppen på min hemsida samt marknadsföringen via mitt Instagram-konto, som idag har nästan 5 000 följare, berättar hon vidare.

Ellipsi 7Tillsammans med en kollega gav Maria ifjol ut sin första bok.

Tillsammans med sin företagsrådgivare har Maria bollat allt från prissättning till vilket namn hon ska använda på just sina some-kanaler, och hon är tacksam över att hjälpen alltid kommer mycket snabbt.

– Det känns tryggt att veta att man alltid kan vända sig till VASEK om något i ens egen situation förändras och man behöver få svar på olika frågor.

Och att situationen – även i världen – snabbt kan förändras, har vi de senaste åren blivit mer än väl medvetna om. Det som nu pågår och den pandemi som varit i två år, sätter oundvikligen sina spår hos barn och unga och behovet av Marias tjänster kommer knappast att minska – tvärtom.

Ellipsi 4

– Vi har ännu inte facit i hand, men att behovet är stort råder det ingen tvekan om. De flesta av mina barn- och ungdomsklienter kommer hit på remiss från sjukhuset, som kompletterar sina egna tjänster inom barn- och ungdomspsykiatri med köptjänster i form av de som jag kan erbjuda.

De största kunderna utgörs just av sjukvårdsdistrikten i respektive landskap, men även privatpersoner anlitar Maria direkt.

– Oberoende samarbetar jag alltid med både familj och skola för bästa möjlighet att kunna förändra helhetssituationen, avrundar hon.

Hennes företagsrådgivare är inte det minsta bekymrad för Ellipsis framtid.

– Maria har företagandet i sig – hon tar reda på och vill utveckla både sig själv och sin verksamhet. Hon har ett mångsidigt specialkunnande som efterfrågan ständigt ökar på. Maria har de rätta värderingarna och är genuint intresserad av sina klienter, konstaterar Alasaari.

 

Teksti: Anna Sand
Bilder: Anna Sand och Riikka Austen


 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera