Elisa Havusela ny ägare till Disponentservice Hissa Ab

24.01.2020

Havusela Hissa 3Juha Hissa och Elisa Havusela har tillsammans planerat för ägarskiftet i lugn och ro under två års tid. Havusela är ny ägare till Disponentservice Hissa Ab i Vasa sedan årsskiftet.

Vid årsskiftet gjordes ett länge planerat och väl förberett ägarbyte vid vasaföretaget Disponentservice Hissa Ab, som grundades 1983. Ägaren Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, överlät då ägandet till Elisa Havusela, och fortsätter själv som deltidsanställd.

Havusela har varit företagare sedan 1997 och driver bland annat bokföringsbyrån Ellis Office Ab, Nutria Isännöintip Oy samt Taloyhtiöiden Kirjanpitokeskus Oy i Laihela. Havusela har lång erfarenhet av såväl ekonomiförvaltning som programvarubranschen samt även av fastighetsförvaltning, och i henne hittade Hissa en lämplig efterträdare.

– Jag visste att det inte var lätt att hitta rätt köpare och började därför söka i god tid. Jag deltog i ett evenemang kring planerade ägarbyten arrangerat av VASEK hösten 2017 och träffade där Elisa. Vi var på samma våglängd och så småningom började vi planera för ett ägarbyte, berättar Hissa.

Förberedelserna har skett i lugn och ro under två års tid – något som var viktigt för Hissa. Den dröm han hade om att själv få stanna kvar som deltidsanställd, har också förverkligats i samband med affären, som blev klar vid årsskiftet.

– Jag är mycket nöjd med den lösning vi arbetat fram, eftersom jag inte ville sälja till någon stor kedja. Verksamheten fortsätter som tidigare med tre anställda, och vi har dessutom kunnat utnyttja Elisas IT-kompetens och lyfta våra datasystem till en ny, effektiviserad nivå.

För Havuselas del var företagsaffären ett led i hennes tillväxtstrategi, och hon kommer nu att dela sin arbetstid mellan Vasa och Laihela.

– För mig har köp av befintliga företag varit det tryggaste sättet att växa. Här i huset finns dessutom mycket kunskap att lära sig av, och det var en fin chans att skaffa sig mer know-how, konstaterar hon.

Hissa och Havusela är båda överens om att det för företagare som går i försäljningstankar lönar sig att börja fundera på saken i god tid.

– Jag rekommenderar varmt de evenemang och träffar som VASEK arrangerar i detta syfte, tillägger Havusela. Det gäller bara att våga, så kan saker och ting falla på plats.

– I det här fallet blev det en riktigt lyckad match making, konstaterar även företagsrådgivare Antti Alasaari på VASEK.

Ett nytt, dylikt tillfälle kommer att ordnas i april inom ramen för det nu pågående projektet Ett planerat ägarskifte, som syftar till att öka medvetenheten och betydelsen av ett väl förberett ägarskifte ut både köparens och säljarens synvinkel.

– Inom projektet fokuserar vi på att utveckla marknaden för företagsköp och ordnar möten ansikte mot ansikte, match making-events och seminarier för nätverkande och informationsspridning. Både säljare och köpare är målgrupper och hittills har cirka 100 ägarbyten skett årligen med VASEKs hjälp, tillägger Alasaari.

Projektet Ett planerat ägarskifte genomförs av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK tillsammans med Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Kristinestads Näringslivscentral Ab.

 

Närmare information:

Antti Alasaari, företagsrådgivare, VASEK
+358 445 126 613

Elisa Havusela
+358 503 252 362

Juha Hissa
+358 400 267 856

 

Ladda ner ett foto‹ Gå till "Nyheter"

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

31.03.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera

Kvarken Destinations vann Scandinavian Outdoor Award-pris

13.03.2020 | Nyheter
Botnia-Atlantica projektet Kvarken Destinations vinner SCANDINAVIAN OUTDOOR AWARD (SOA) -priset inom kategorin Best Inspiration. Utmärkelsen SOA TRAVEL delas årligen ut till resedestinationer eller turismföretag på basen av förra årets insatser.
Läs mera

EnergyWeek 2020 skjuts upp

11.03.2020 | Nyheter
Den nionde årliga Vaasa EnergyWeek, 16 – 19 mars, skjuts upp på grund av växande oro gällande coronavirusutbrottet och hålls senare på ett datum som kommer att bekräftas senare.
Läs mera