E Nyman Design fick en intensiv jobbsommar efter en lugn period under coronaläget

23.07.2020
Elin Nyman svartvit

                 För Elin Nyman kändes det som ett naturligt val att starta eget.

Elin Nyman jobbar som ensamföretagare inom grafisk design. Hennes uppgift som grafiker är att visuellt presentera budskapet bakom sin kunds produkt eller tjänst.

–Mina arbetsuppgifter varierar från allt från att skapa marknadsföringsmaterial, layouta böcker och designa web-sidor samt förpackningar till mina kunder. Jag hjälper alltså mina kunder med marknadsföring i form av branding, berättar Nyman.

Nyman startade sitt företag E Nyman Design redan år 2013 när hon studerade på Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad för att utbilda sig till grafisk designer.

–Då arbetade jag med firman på deltid. En tid så jobbade jag också som in-house grafiker på Åland, men återvände sedan till Österbotten och har nu jobbat i 1,5 år på heltid med mitt eget företag.

Att starta eget kändes som ett naturligt val för Nyman.

–Jag kan inte beskriva det på något annat sätt, än att jag hade en stark vilja att bygga något eget, kommenterar hon.

Under coronakrisen hade Nyman betydligt mindre arbete än vanligt.

–Coronakrisen påverkade kraftigt mitt företags verksamhet. Med facit i hand kan jag säga att 50 % av omsättningen försvann. Till all lycka så hade jag också kunder som inte blev påverkade av coronaläget. Jag miste alltså inte alla mina kunder på grund av coronan, konstaterar hon.

Nyman tillägger att ensamföretagarstödet som hon ansökte via VASEK var till stor hjälp under den knepiga situationen.

–Jag är väldigt nöjd att jag beviljades stödet. Stödsumman på 2 000 euro använde jag till att täcka företagets fasta kostnader, berättar Nyman.

Sommaren ser solig ut för Nyman och hennes företag. Hon berättar att det hittills varit en intensiv jobbsommar.

–Jag är förvånad över hur många branding-projekt det blivit nu under sommaren. Jag gläder mig över hur många som nu grundar företag oavsett den väldigt speciella situationen som ännu delvis pågår. Det är spännande och inspirerande att se, att folk är så modiga, säger hon.

För tillfället tillbringar Nyman sin semestervecka. Ibland glider hennes tankar ändå in på jobbrelaterade saker.

–Jag strävar till att göra så lite som möjligt under veckan jag har ledigt. Jag och min vän är på väg att tillsammans starta ett företag, där vi kommer att hyra ut kontorsutrymmen i höst. Det är alltså mycket på gång, men den här veckan njuter jag av ledigheten så gott jag kan, säger Nyman glatt.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Fundera hur du genomför ett generationsskifte – det påverkar beskattningen

02.12.2020 | Nyheter
Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.
Läs mera

Gemensamma värden och visioner förenar företagarna på FysioX – Konkret kundstig ett framgångskoncept

01.12.2020 | Nyheter
Gemensamma värderingar och en vilja att själva få skapa sin drömarbetsplats förde företagarkollegorna Sannamari Ulvinen och Satu Latvala samman för tre år sedan. De hade då arbetat som fysioterapeuter och motionsgruppsinstruktörer på samma arbetsplats i flera år, och när omorganiseringar blev aktuella där var tiden mogen för att starta eget.
Läs mera

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera