Drömmen om en egen verkstad blev sann

05.02.2019

Mekanix 4 www

Under luppen: Mekanix

Niclas Elenius visste tidigt att det var metall han ville jobba med. Tanken på ett eget företag fanns redan efter att studierna var avslutade, men då, i början av 90-talet, rådde lågkonjunktur och tajmningen var inte den rätta. Nu – 25 år senare – har alla bitar fallit på plats och Niclas satsar helhjärtat på sin dröm.

Företagare blev Niclas egentligen redan 2012, men då som en bisyssla. Ryktet gjorde sitt och vartefter ökade kunderna. Slutligen kunde metallverkstaden bli hans heltidsarbete, och sedan ifjol verkar han i nybyggda, ändamålsenliga utrymmen på Oravais industriområde.

Mekanix 1 www

Niclas Elenius grundade eget företag 2012 inom metallbranschen. Idag verkar Mekanix i nybyggda utrymmen på Oravais industriområde, och tillverkar skräddarsydda metallprodukter till industrin och olika entreprenörer i nejden.

– Utan det stöd jag fått från VASEK och företagsrådgivare Olav Nylund, hade jag troligen ännu suttit och funderat på saken, ler Niclas.

Redan efter yrkesskolan fick han jobb på ett metallföretag i Nykarleby, men efter att ha avtjänat värnplikten och ”laman” slog till, sysselsatte han sig ett tag inom pälsdjursnäringen.

– Jag fick sedan jobb inom produktionen på Mirka, där jag blev kvar i elva år, berättar Niclas.

Metallintresset kvarstod och han skaffade under tiden en del egna verktyg – en svarv, en svets och annat. Ganska snart sökte han om förflyttning till verkstaden på Mirka, där han även senare blev förman.

– Det var kanske ändå inte vad jag ville – längtan efter att få utvecklas och få jobba mer konkret med metall fanns kvar, och jag sökte mig vidare. Jag jobbade bland annat som lagerförman och som grävmaskins- och lastbilschaufför efter detta, samtidigt som jag vid sidan om grundade egen firma.

Niclas åtog sig olika mekaniska uppdrag, men inledningsvis dominerade olika typer av fordonsservice.

– Jag skaffade allt fler bearbetningsmaskiner och fick allt större kunder inom industrin. Till slut kunde jag lägga servicejobben åt sidan och fokusera på det jag ville, fortsätter Niclas.

 

Mekanix 7 wwwI den nya hallen löper arbetet smidigt. Niclas har investerat i nya maskiner, bland annat en CNC-fräs och en CNC-plasmaskärare, ett modernt JIG-svetsbord och en ny borrmaskin.

Samtidigt började de produktionsutrymmen han hyrde bli en flaskhals i arbetet, och han beslöt sig att bygga en egen verkstad – mycket tack vare möjligheterna till investeringsstöd och de diskussioner han haft med sin företagsrådgivare Olav Nylund på VASEK.

– Det råder ingen tvekan om att investeringarna kommer att ge positiva effekter långt in i framtiden. Både för företaget och för kunderna, konstaterar Nylund.

Bygget genomfördes ändå inte utan prövningar. Niclas valde att utföra bland annat jordbyggnadsarbetet själv, men blev under byggets gång sjukskriven hela tre gånger. Under försommaren 2018 kunde han äntligen flytta in och kan numera åta sig betydligt större uppdrag än tidigare.

– Allt går smidigare här. Jag har investerat i nya maskiner, bland annat en CNC-fräs och en CNC-plasmaskärare, ett modernt JIG-svetsbord och en ny borrmaskin. Olav Nylund har bistått mig i mina stödansökningar både gällande hallen och maskinerna, tillägger Niclas.

Mekanix 2 www
En egen metallverkstad har varit Niclas dröm i 25 års tid. Nu har den blivit verklighet, delvis tack vare möjligheterna till investeringsstöd för både maskiner och produktionsutrymmen. – Om det inte vore för VASEK kanske jag ännu bara satt och funderade på saken, medger Niclas.

I sin nya verkstad tillverkar han nu skräddarsydda metallprodukter enligt kundernas önskemål – i olika storlekar. Kunderna finns till största delen mellan Nykarleby och Vörå, och består i huvudsak av industriföretag samt entreprenörer och småföretag inom bland annat transport och jordbyggnad.

– Det är ett intressant och omväxlande arbete som bjuder på både kundkontakter och den tillfredsställelse man får av att skapa något som fungerar och som behövs, ler Niclas.

Han siktar nu på fortsatt utveckling, både personligt och omsättningsmässigt, men tar en dag i taget.

– Jag ska låta byggdammet lägga sig före jag fattar nästa stora beslut, ler han.

 

Text: Anna Sand
Bilder: Anna Sand och Mekanix

Läs mera om VASEKs företagstjänster

Under luppen i januari: JH Tilipalvelu

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nätverkande och kunskapsspridning nyttar projektaktörer

21.02.2020 | Nyheter
Det var trångt och mysigt på VASEKs konferensrum 12.2 då representanter av 17 olika organisationer samlades för att diskutera om cirkulär ekonomi. En del av deltagarna jobbar med något projekt eller med projektfinansiering, men alla har på ett eller annat sätt att göra med cirkulär ekonomi eller hållbar utveckling.
Läs mera

61 företag till salu – skulle din företagarkarriär kunna starta med ett färdigt företag?

17.02.2020 | Nyheter
Årligen besöker över 500 kunder Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia för att starta eget. Vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs ägarskiftesrådgivning däremot hjälptes förra året cirka 107 olika företag med företagsköp, det vill säga med försäljning av företag.
Läs mera

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Nyheter
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Läs mera

Lättföretagandets popularitet syntes även i nyföretagarcentralerna

14.02.2020 | Nyheter
Nyföretagarcentralerna betjänade under år 2019 cirka 14 000 kunder som funderade på företagande och ungefär hälften av dem bestämde sig för att starta eget, precis som under de senaste åren. Både nationellt och i Vasaregionen framträdde särskilt två fenomen: lättföretagandets popularitet samt invandrarnas intresse för företagande.
Läs mera

Klimatfrågor mer framträdande på EnergyWeek

12.02.2020 | Nyheter
Arrangemangen för Vaasa EnergyWeek är i det mest intensiva skedet, och registreringen för energibranschens spetsevenemang i Vasa stadshus 16–19 mars öppnades i början av året. Eventet förväntas locka över 4 600 deltagare.
Läs mera

Dokument, som du kanske aldrig behöver, men som är bra att ha i skick

12.02.2020 | Nyheter
”De här ska alltid beaktas som en helhet” och ”det är bra att inventera sin egen situation” var återkommande påminnelser under VASEKs, Startias, Vasa Företagares och Kust-Österbottens Företagares infokväll som ordnades den 11 februari med teman företagarens viktiga dokument och juridiska fallgropar som företagaren kan stöta på.
Läs mera

Hav, energi, passion – den perfekta gåvan för samarbetspartner

07.02.2020 | Nyheter
Vad kan man ge som present för en företagsgäst eller samarbetspartner? Gåvan kan inte vara någonting att dricka eller sådant som annars är svårt att ha med sig i flygplanet. Gåvan borde vara någonting från Vasaregionen och lokalt, men någonting som passar för alla. Den får inte föråldras i lagret, för man måste ju ha dem alltid tillgänglig, även för...
Läs mera

Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020 | Nyheter
Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.
Läs mera