Det löns att förbereda sig för risker och behov som företagsverksamhet innebär  

02.06.2022

Oskar Sundback muokattuAdvokat Oskar Sundback berättar vad en företagare kan göra för att förbereda sig för eventuella risker

Advokatbyrån Näsman & Båsk och Finlands Företagarskydd anordnade i samarbete med Nyföretagarcentrum Startia ett infotillfälle om hur en företagare effektivt kan förbereda sig för olika personliga risker och behov relaterade till företagandet.

Advokat Oskar Sundback från Näsman & Båsk gick bland annat igenom hur en företagare kan vara beredd på riskerna i samband med äktenskap och hur man tryggar företagets fortsatta verksamhet vid bestående arbetsoförmåga eller dödsfall.

Sundback berättade att i princip all egendom som införskaffas före eller under äktenskapet omfattas av giftorätt. Vid upplösningen av äktenskapet delas hela makarnas egendom upp lika mellan makarna. Regeln är att den rikare makan betalar utjämning till den andra makan. Detta betyder inte att ägandet av företagets förmögenhet överförs automatiskt, utan utjämningen kan alltid betalas kontant också. 

– Dock har makan ofta ändå inte sådana pengar till sitt förfogande, i vilket fall alternativet är att sälja någons tillgångar, ta ett lån eller i värsta fall överlåta aktier i företaget, säger Sundback.

Genom ett äktenskapsavtal mellan makar kan man dock avvika från ovanstående huvudregel. Fördelen med ett äktenskapsavtal är att det skyddar företagets tillgångar vid en eventuell skilsmässa och håller makarnas tillgångar och skulder åtskilda.

Arbetsoförmåga eller dödsfall

Vem ska då ta hand om företaget om du blir sjuk eller på annat sätt är oförmögen?

Enligt Sundback kan man genom en intressebevakningsfullmakt bemyndiga någon person att fortsätta driva ett företag då företagaren själv inte kan. Fullmakten träder i kraft först om det händer något. I praktiken gör fullmaktsgivaren en ansökan bifogat med fullmakten i originalet och läkarutlåtande till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. När ansökan beviljas träder fullmakten i kraft och den befullmäktigade kan sköta i stort sett alla fullmaktsgivarens angelägenheter.

I aktieägaravtal kan föreskrivas att om en aktieägare blir arbetsoförmögen har den andra aktieägaren rätt att lösa in den bortfallande företagarens aktier till ett visst pris. Bolaget kan även försäkra vissa aktieägare om något skulle hända. Med hjälp av försäkringsersättningar kan företaget till exempel lösa in aktier av en arbetsoförmögen företagare.

Det är vettigt att förbereda sig för dödsfallet genom testamente om du vill styra egendomen till en specifik person, till exempel en familjemedlem. Förberedelser inför ett framtida generationsskifte kan också göras genom att successivt överföra tillgångar medan företagaren fortfarande är vid liv, så att ägaröverlåtelsen sker kontrollerat.

Om inget testamente har upprättats sker fördelningen enligt ärvdabalken, varvid egendomen fördelas till arvingarna i den ordning som lagen föreskriver.

Pensionsförsäkring som personskydd

Teemu Lillrank, vd för Finlands Företagarskydd, berättade om riskerna och rekommendationerna angående företagarens personskydd. En viktig del av denna helhet är pensionsförsäkringen (FöPL-försäkring) och fyra viktiga skydd; efterlevandepension, sjukpension, sjukpenning och ålderspension.

Muokattu kuva Teemu LillrankFinlands Företagarskydds vd Teemu Lillrank går igenom rekommendationer angående företagarens pensionsförsäkring

Lillrank berättade att miniminivån för FöPL-inkomster för närvarande är 8 261,71 euro per år. Nivån på FöPL-försäkringen som sätts påverkas starkt av företagarens egen bedömning av sin framtida inkomst och vilket typ av pensionsbelopp företagaren har från tidigare.

Om en heltidsföretagare av någon anledning vill sätta en lägre FöPL-nivå än vanligt, kommer det att krävas vägande motiveringar för försäkringsbolaget. Lillrank framhåller dock att FöPL-nivån inte löns att hållas till ett minimum, för om en företagare blir allvarligt sjuk och arbetsoförmögen får hen  också ett minimibelopp i sjukpenning. Detta kan leda till en ekonomiskt ohållbar situation för företagaren.



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera