Det är lätt att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet

31.08.2020

pexels startup stock photos 7357Nyföretagscentrum Startia sammanträdde den 27.8 med experter inom lättföretagarverksamhet och faktureringstjänster på linjen och inbjöd även de som är intresserade av företagande och företagaraktig verksamhet till rutan. Under en timmes webinarie fick deltagarna lära sig skillnaderna mellan de olika tjänster och hur enkelt det är att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet.

Startias direktör Tommi Virkama, som öppnade webinariet, uppmanade direkt i början alla som funderar på entreprenörskap att boka tid till nyföretagarcentrumet, där man tillsammans med en företagsrådgivare kan fundera på vilken form av företagande eller tjänstealternativ som passar bäst för kundens situation och målsättning.

– Alternativen måste alltid avvägas mot den egna affärsidén och även beaktas på lite längre sikt. Vill man först prova på företagande genom en faktureringstjänst, eller är planerna så klara att det lönar sig att börja som enskild näringsidkare direkt? Dessa och många andra spörsmål gås igenom under startrådgivningen, sade Virkama.

Hanna Gustafsson från faktureringstjänsten Ukko.fi uppmanar alla att göra det de älskar.

– Med andra ord kan du outsourca faktureringen och pappersarbetet till Ukko.fi och själv fokusera på annat. Genom vår tjänst kan du fakturera dina kunder och få intäkter. Ukko.fi är ett enkelt sätt att testa den egna idén. Det är lätt att säga upp tjänsten, och du förlorar ingenting, om du sen kommer fram till att företagandet ändå inte är din grej.

Gustafsson nämner också att tjänsten gör det enkelt att se vad fakturan består av och fungerar därmed också som ett verktyg för att prissätta det egna arbetet.

Eija Kortelainen presenterade Nordea Bokföring Plus-tjänsten, som genomförs i samarbete med Varma och Ukko Pro. Nordea Bokföring Plus erbjuder ekonomiförvaltnings- och banktjänster från ett och samma ställe. Det är lätt att registrera sig till tjänsten med hjälp av guidningsfunktionen och samtidigt skapa ett eget firmanamn.

– Du behöver ingen separat bokföringsbyrå för din firma, utan redovisningen skapas i Nordea Bokföring Plus-tjänsten. Användaren erbjuds dock bokförarens stöd för att kunna säkerställa att faktureringen sker korrekt. Tjänsten är lämplig för enskilda näringsidkare, men utvecklingsarbete görs hela tiden, och i framtiden kan vår tjänst möjligen också vara lämplig för användning av aktiebolag, säger Kortelainen.

Benjamin Sandvik från Andelsbanken berättade om OP Lättföretagare-tjänsten, genom vilken du också enkelt och snabbt kan börja som enskild näringsidkare.

– Liksom de andra omnämnda tjänsterna passar OP Lättföretagare också bäst för de som vill sälja det egna kunnandet eller tjänster. För närvarande stöder tjänsten inte e-handelsverksamhet. Tjänsten lämpar sig särskilt för studerande, deltidsföretagare och de som sysslar med ströjobb. Man kan registrera sig i tjänsten även om man redan har ett FO-nummer och man behöver heller inte vara OP:s bankkund, förklarar Sandvik.

– Du kan glömma pappersarbetet. Genom tjänsten är det enkelt att skicka fakturor och användargränssnittet fungerar också smidigt på mobilenheter. Redan 40 procent av alla firmanamn som etablerats i Finland har etablerats genom OP Lättföretagare-tjänsten, fortsatte han.

Virkama summerar webbinariets utsagor:

– Var och en av dessa tjänster har likheter, men också sina egna speciella särdrag. Till exempel, genom Ukko.fi är du inte företagare, men genom de andra två alternativen skapas ett firmanamn och ett FO-nummer, dvs. du är officiellt företagare. Låt oss tillsammans gå igenom dina planer och hitta de mest lämpliga lösningarna för just dig. Företagande eller lättföretagande genom dessa tjänster är ett enkelt alternativ!

Boka tid hos företagsrådgivare

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera