Det är lätt att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet

31.08.2020

pexels startup stock photos 7357Nyföretagscentrum Startia sammanträdde den 27.8 med experter inom lättföretagarverksamhet och faktureringstjänster på linjen och inbjöd även de som är intresserade av företagande och företagaraktig verksamhet till rutan. Under en timmes webinarie fick deltagarna lära sig skillnaderna mellan de olika tjänster och hur enkelt det är att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet.

Startias direktör Tommi Virkama, som öppnade webinariet, uppmanade direkt i början alla som funderar på entreprenörskap att boka tid till nyföretagarcentrumet, där man tillsammans med en företagsrådgivare kan fundera på vilken form av företagande eller tjänstealternativ som passar bäst för kundens situation och målsättning.

– Alternativen måste alltid avvägas mot den egna affärsidén och även beaktas på lite längre sikt. Vill man först prova på företagande genom en faktureringstjänst, eller är planerna så klara att det lönar sig att börja som enskild näringsidkare direkt? Dessa och många andra spörsmål gås igenom under startrådgivningen, sade Virkama.

Hanna Gustafsson från faktureringstjänsten Ukko.fi uppmanar alla att göra det de älskar.

– Med andra ord kan du outsourca faktureringen och pappersarbetet till Ukko.fi och själv fokusera på annat. Genom vår tjänst kan du fakturera dina kunder och få intäkter. Ukko.fi är ett enkelt sätt att testa den egna idén. Det är lätt att säga upp tjänsten, och du förlorar ingenting, om du sen kommer fram till att företagandet ändå inte är din grej.

Gustafsson nämner också att tjänsten gör det enkelt att se vad fakturan består av och fungerar därmed också som ett verktyg för att prissätta det egna arbetet.

Eija Kortelainen presenterade Nordea Bokföring Plus-tjänsten, som genomförs i samarbete med Varma och Ukko Pro. Nordea Bokföring Plus erbjuder ekonomiförvaltnings- och banktjänster från ett och samma ställe. Det är lätt att registrera sig till tjänsten med hjälp av guidningsfunktionen och samtidigt skapa ett eget firmanamn.

– Du behöver ingen separat bokföringsbyrå för din firma, utan redovisningen skapas i Nordea Bokföring Plus-tjänsten. Användaren erbjuds dock bokförarens stöd för att kunna säkerställa att faktureringen sker korrekt. Tjänsten är lämplig för enskilda näringsidkare, men utvecklingsarbete görs hela tiden, och i framtiden kan vår tjänst möjligen också vara lämplig för användning av aktiebolag, säger Kortelainen.

Benjamin Sandvik från Andelsbanken berättade om OP Lättföretagare-tjänsten, genom vilken du också enkelt och snabbt kan börja som enskild näringsidkare.

– Liksom de andra omnämnda tjänsterna passar OP Lättföretagare också bäst för de som vill sälja det egna kunnandet eller tjänster. För närvarande stöder tjänsten inte e-handelsverksamhet. Tjänsten lämpar sig särskilt för studerande, deltidsföretagare och de som sysslar med ströjobb. Man kan registrera sig i tjänsten även om man redan har ett FO-nummer och man behöver heller inte vara OP:s bankkund, förklarar Sandvik.

– Du kan glömma pappersarbetet. Genom tjänsten är det enkelt att skicka fakturor och användargränssnittet fungerar också smidigt på mobilenheter. Redan 40 procent av alla firmanamn som etablerats i Finland har etablerats genom OP Lättföretagare-tjänsten, fortsatte han.

Virkama summerar webbinariets utsagor:

– Var och en av dessa tjänster har likheter, men också sina egna speciella särdrag. Till exempel, genom Ukko.fi är du inte företagare, men genom de andra två alternativen skapas ett firmanamn och ett FO-nummer, dvs. du är officiellt företagare. Låt oss tillsammans gå igenom dina planer och hitta de mest lämpliga lösningarna för just dig. Företagande eller lättföretagande genom dessa tjänster är ett enkelt alternativ!

Boka tid hos företagsrådgivare

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

17.09.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

På HammasSydän står kunden i centrum

16.09.2020 | Nyheter
Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

14.09.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Namnet på Vasaregionens kollektivtrafik avgörs genom omröstning – är det Blinkka, Lifti eller Vindi?

14.09.2020 | Nyheter
Vasa stad och Korsholms kommun fick av invånarna in sammanlagt över 600 förslag till namn på den nya regionala kollektivtrafiken, som inleder sin verksamhet år 2022. Kollektivtrafiken planeras och utvecklas tillsammans med invånarna för att den ska fungera och namnet på den väljs genom omröstning. Ett expertråd valde ut följande tre förslag till omröstningen: Blinkka, Lifti och Vindi.
Läs mera

Förnyade vasa.fi belönades i FM i kommunmarknadsföring

09.09.2020 | Nyheter
Webbtjänsten vasa.fi förnyades förra hösten och erhöll ett hedersomnämnande i FM i kommunmarknadsföring. Webbplatsen, som är ett resultat av samarbete mellan Vasa stad, Visit Vasa, Vasaregionen och UNESCO:s naturarvsobjekt, presenterar service och evenemang i Vasaregionen på en enda webbplats.
Läs mera

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

02.09.2020 | Nyheter
Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera

Det är lätt att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet

31.08.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia sammanträdde den 27.8 med experter inom lättföretagarverksamhet och faktureringstjänster på linjen och inbjöd även de som är intresserade av företagande och företagaraktig verksamhet till rutan. Under en timmes webinarie fick deltagarna lära sig skillnaderna mellan de olika tjänster och hur enkelt det är att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet.
Läs mera

Tävling - Städa din strand och vinn priser!

26.08.2020 | Nyheter
Tillsammans med Siisti Biitsi – Snygg Beach ordnar vi en skräpsamlartävling i Österbotten för att minska på skräp och plast i havet i vår fina Österbottniska skärgård.
Läs mera