Delikatesser och evenemang som lockar både bybor och turister

02.04.2019

Bergo 3Carola West från Bergö driver företaget Skärgårdsdelikatess sedan några år tillbaka. Nu står även andra sommaren med Bergö Café & Hantverk för dörren och Carola hoppas på en lika fin sommar i år.

Bergö Café & Hantverk fyller sin funktion

I Bergös äldsta hus, en gammal bondstuga byggd 1763, driver Carola West Bergö Café & Hantverk. Med delikata bakverk och mathantverk, hemgjord glass samt olika evenemang för både bybor, sommargäster och turister har hon blåst nytt liv i verksamheten som hon övertog hösten 2017.

Carola, som arbetat största delen av sitt liv inom servicebranschen, blev företagare för några år sedan då hon grundade Skärgårdsdelikatess. Hennes populära havtornsgelé blev startskottet, och sedan dess har sortimentet utökats med många andra produkter. Fortfarande är just havtorn i fokus, och speciellt glöggen kryddad med saffran har blivit omtyckt.

En möjlighet att komplettera företagandet inom mathantverk med en mer sommarbaserad verksamhet dök upp då tidigare caféföretagare avslutade verksamheten för drygt ett och ett halvt år sedan.

– Jag hade sneglat på stugan redan innan, ler Carola, som fick en fantastisk start på verksamheten ifjol.

Bergo 6Cafét håller helgöppet från och med Valborg, och senare i sommar varje dag. Alla bakverk bakar Carola själv, och även hemgjord glass finns i sortimentet. Cafét finns inhyst i Bergös äldsta stuga, byggd på stället 1763.

Här samsas hennes egna bakverk och hemgjord glass med olika former av hantverksprodukter gjorda av bybor i en anrik miljö mitt i byn. Under vinterhalvåret går verksamheten på halvfart, och Carola koncentrera sig då på mathantverket.

Bergo 11Men även vintertid ordnas här en del evenemang – årets tacokvällar har dragit fullt hus, och cafét är även tillgängligt för uthyrning, möten och dylikt.

– I november hade vi julmarknad och sommartid ordnar jag sommartorg på gården varje fredag för andra företagare. En allsångskväll finns i planerna, och från och med Valborg kommer jag att ha öppet på helgerna – längre fram i sommar varje dag, berättar Carola.

Hon hoppas på en lika fin sommar som ifjol, då hennes hemgjorda glass hade en svindlande åtgång, och folk från när och fjärran vallfärdade till Bergö för att njuta av den. Som mest hade Carola 15 olika smaker i sortimentet.

– Nu spånar jag för fullt på nya smakkombinationer inför sommaren, ler hon.

Sommartid lockar cafét mest folk från andra orter – turister, både från andra delar av Finland och från utlandet.

– Det fanns dagar i somras då jag inte pratade ett ord svenska, minns Carola. En sommarflicka anställdes till cafét, tanken var att hon skulle behövas två dagar i veckan men detta utökades snabbt till fler dagar.

Även många sommarstugegäster har för vana att stanna till vid cafét, medan vintertid är det främst bybor och andra kommuninvånare som besöker Carolas evenemang eller hyr cafét för egna sådana. På så sätt fyller cafét sin funktion för flera olika målgrupper.

Bergo 7– Även en del bussbolag med besöksgrupper finns inbokade – de brukar uppskatta fisksoppan och det nybakade rågbrödet, tillägger Carola.

Hon har också fungerat som värd för flertalet evenemang som arrangerats av VASEK – bland annat en workshop om marknadsföring i sociala medier samt i samband med Bergö 2020 och Tillväxt genom information-projekten.

– Det har varit givande att delta i dem, och för min egen verksamhet har social media varit avgörande. All min marknadsföring gör jag via Facebook och Instagram – något som visat sig fungera fantastiskt bra, tillägger Carola.

Hon får medhåll av Peter Källberg, projektchef på VASEK.

– Vikten av att vara aktiv på sociala medier skall man inte underskatta. Speciellt inom besöksnäringen där många spontana besök sker efter att man sett något intressant i sitt digitala flöde. Carola är väldigt aktiv, och det har gett resultat.

Inom ramen för projektet Tillväxt genom information ordnade VASEK en informationskväll på Bergö kring marknadsföring på sociala medier.

– Där framkom vikten av kontinuitet när det gäller synlighet. Det räcker inte med att posta inlägg någon enstaka gång, det är bra om man kan göra upp en tids- och publiceringsplan när det gäller synlighet i sociala medier, tillägger Peter.

 

Text: Anna Sand / bySand
Bilder: Anna Sand samt Bergö Café & Hantverk

 ‹ Gå till "Nyheter"

61 företag till salu – skulle din företagarkarriär kunna starta med ett färdigt företag?

17.02.2020 | Nyheter
Årligen besöker över 500 kunder Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia för att starta eget. Vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs ägarskiftesrådgivning däremot hjälptes förra året cirka 107 olika företag med företagsköp, det vill säga med försäljning av företag.
Läs mera

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Nyheter
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Läs mera

Lättföretagandets popularitet syntes även i nyföretagarcentralerna

14.02.2020 | Nyheter
Nyföretagarcentralerna betjänade under år 2019 cirka 14 000 kunder som funderade på företagande och ungefär hälften av dem bestämde sig för att starta eget, precis som under de senaste åren. Både nationellt och i Vasaregionen framträdde särskilt två fenomen: lättföretagandets popularitet samt invandrarnas intresse för företagande.
Läs mera

Klimatfrågor mer framträdande på EnergyWeek

12.02.2020 | Nyheter
Arrangemangen för Vaasa EnergyWeek är i det mest intensiva skedet, och registreringen för energibranschens spetsevenemang i Vasa stadshus 16–19 mars öppnades i början av året. Eventet förväntas locka över 4 600 deltagare.
Läs mera

Dokument, som du kanske aldrig behöver, men som är bra att ha i skick

12.02.2020 | Nyheter
”De här ska alltid beaktas som en helhet” och ”det är bra att inventera sin egen situation” var återkommande påminnelser under VASEKs, Startias, Vasa Företagares och Kust-Österbottens Företagares infokväll som ordnades den 11 februari med teman företagarens viktiga dokument och juridiska fallgropar som företagaren kan stöta på.
Läs mera

Hav, energi, passion – den perfekta gåvan för samarbetspartner

07.02.2020 | Nyheter
Vad kan man ge som present för en företagsgäst eller samarbetspartner? Gåvan kan inte vara någonting att dricka eller sådant som annars är svårt att ha med sig i flygplanet. Gåvan borde vara någonting från Vasaregionen och lokalt, men någonting som passar för alla. Den får inte föråldras i lagret, för man måste ju ha dem alltid tillgänglig, även för...
Läs mera

Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020 | Nyheter
Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.
Läs mera

Förbered dig på allt, fixa dina dokument i skick

27.01.2020 | Nyheter
Överraskande sjukdomsattack, skilsmässa, reklamationstvist med en kund, meningsskiljaktigheter inom bolaget. Jobbiga situationer, och dem kan man ju inte alltid helt undvika. Men man kan och det lönar sig att förbereda sig för dem på bästa möjliga sätt. Med hjälp av en expert.
Läs mera