Coronastödet var en räddning för flerbranschföretagaren

24.08.2020
Tom Vornanen.   Tom Vornanen trivs som ensamföretagare och är van med mycket arbete.

Tom Vornanens företag Tom’s allt i allos verksamhet täcker många branscher. Vornanen har utbildat sig efter grundskolan inom maskin- och metallbranschen och har också en byggnads- och lantbruksutbildning med inriktning på pälsdjursuppfödning. Han tar emot allt jobb till exempel inom bygg och renovering, och erbjuder dessutom farmtjänster.

― Jag tar emot allt arbete som erbjuds och som jag duger till. Det har varit ont om farmningsarbete på sistone, men inom bygg så räcker det med jobb. Det blir mycket renoveringar, inomhus men också utomhus. Nuförtiden klipper jag till och med folks gräsmattor, berättar Vornanen.

Vornanen har varit ensamföretagare i cirka 13 år och trivs med att få jobba som han vill. Att starta eget kändes som ett bra val bak i tiderna eftersom han inte trivdes med att jobba för någon annan.

― Jag ville styra mitt eget företag och själv ha mera kontroll över det jag håller på med. Också efterfrågan för extra arbete var så pass stor, att det var smart att starta eget. Att jag började på byggbranschen hände av en slump, när jag byggde ett garage för att skruva bilar och blev genom det mer intresserad av att bygga och så småningom blev det mer arbete inom det, förklarar han.

Vornanen är van vid mycket arbete och beskriver sig själv som någon typ av arbetsnarkoman. Under coronakrisen blev det ändå en stor ändring i hans vardag, när arbetsmängden minskade rejält.

― När coronakrisen började i våras såg det faktiskt mörkt ut. Jag hade bara en farmkund kvar och avbokningar inom mindre renoveringar dök upp jämnt, berättar Vornanen.

När situationen blev ekonomiskt svår ansökte Vornanen om ensamföretagarstödet via VASEK. Stödsumman på 2 000 euro använde han till att betala bort olika räkningar. Han berättar att han hade pengarna på kontot inom 4-5 dagar efter att han skickat in ansökan.

― Ensamföretagarstödet var en räddning för mig. Det hjälpte mig och min företagsverksamhet hålla huvudet på ytan. För tillfället har jag mycket jobb igen, fast telefonen ännu är tyst. Jag håller på med ett par större villabyggnadsprojekt ännu i ett par månader. Gräsklippningen och bilskruvandet håller mig också upptagen, säger Vornanen.

Vornanens sensommar ser ut att vara fylld med arbete, men han funderar över att ta en veckas semester ifall det är möjligt.

― Jag skulle gärna ta en liten paus från arbetandet och semestra i en vecka och resa ner till Åland. Men vi får se om det blir av på grund av coronaläget, funderar han.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

17.09.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

På HammasSydän står kunden i centrum

16.09.2020 | Nyheter
Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

14.09.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Namnet på Vasaregionens kollektivtrafik avgörs genom omröstning – är det Blinkka, Lifti eller Vindi?

14.09.2020 | Nyheter
Vasa stad och Korsholms kommun fick av invånarna in sammanlagt över 600 förslag till namn på den nya regionala kollektivtrafiken, som inleder sin verksamhet år 2022. Kollektivtrafiken planeras och utvecklas tillsammans med invånarna för att den ska fungera och namnet på den väljs genom omröstning. Ett expertråd valde ut följande tre förslag till omröstningen: Blinkka, Lifti och Vindi.
Läs mera

Förnyade vasa.fi belönades i FM i kommunmarknadsföring

09.09.2020 | Nyheter
Webbtjänsten vasa.fi förnyades förra hösten och erhöll ett hedersomnämnande i FM i kommunmarknadsföring. Webbplatsen, som är ett resultat av samarbete mellan Vasa stad, Visit Vasa, Vasaregionen och UNESCO:s naturarvsobjekt, presenterar service och evenemang i Vasaregionen på en enda webbplats.
Läs mera

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

02.09.2020 | Nyheter
Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera

Det är lätt att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet

31.08.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia sammanträdde den 27.8 med experter inom lättföretagarverksamhet och faktureringstjänster på linjen och inbjöd även de som är intresserade av företagande och företagaraktig verksamhet till rutan. Under en timmes webinarie fick deltagarna lära sig skillnaderna mellan de olika tjänster och hur enkelt det är att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet.
Läs mera

Tävling - Städa din strand och vinn priser!

26.08.2020 | Nyheter
Tillsammans med Siisti Biitsi – Snygg Beach ordnar vi en skräpsamlartävling i Österbotten för att minska på skräp och plast i havet i vår fina Österbottniska skärgård.
Läs mera