Coronastödet var en räddning för flerbranschföretagaren

24.08.2020
Tom Vornanen.   Tom Vornanen trivs som ensamföretagare och är van med mycket arbete.

Tom Vornanens företag Tom’s allt i allos verksamhet täcker många branscher. Vornanen har utbildat sig efter grundskolan inom maskin- och metallbranschen och har också en byggnads- och lantbruksutbildning med inriktning på pälsdjursuppfödning. Han tar emot allt jobb till exempel inom bygg och renovering, och erbjuder dessutom farmtjänster.

― Jag tar emot allt arbete som erbjuds och som jag duger till. Det har varit ont om farmningsarbete på sistone, men inom bygg så räcker det med jobb. Det blir mycket renoveringar, inomhus men också utomhus. Nuförtiden klipper jag till och med folks gräsmattor, berättar Vornanen.

Vornanen har varit ensamföretagare i cirka 13 år och trivs med att få jobba som han vill. Att starta eget kändes som ett bra val bak i tiderna eftersom han inte trivdes med att jobba för någon annan.

― Jag ville styra mitt eget företag och själv ha mera kontroll över det jag håller på med. Också efterfrågan för extra arbete var så pass stor, att det var smart att starta eget. Att jag började på byggbranschen hände av en slump, när jag byggde ett garage för att skruva bilar och blev genom det mer intresserad av att bygga och så småningom blev det mer arbete inom det, förklarar han.

Vornanen är van vid mycket arbete och beskriver sig själv som någon typ av arbetsnarkoman. Under coronakrisen blev det ändå en stor ändring i hans vardag, när arbetsmängden minskade rejält.

― När coronakrisen började i våras såg det faktiskt mörkt ut. Jag hade bara en farmkund kvar och avbokningar inom mindre renoveringar dök upp jämnt, berättar Vornanen.

När situationen blev ekonomiskt svår ansökte Vornanen om ensamföretagarstödet via VASEK. Stödsumman på 2 000 euro använde han till att betala bort olika räkningar. Han berättar att han hade pengarna på kontot inom 4-5 dagar efter att han skickat in ansökan.

― Ensamföretagarstödet var en räddning för mig. Det hjälpte mig och min företagsverksamhet hålla huvudet på ytan. För tillfället har jag mycket jobb igen, fast telefonen ännu är tyst. Jag håller på med ett par större villabyggnadsprojekt ännu i ett par månader. Gräsklippningen och bilskruvandet håller mig också upptagen, säger Vornanen.

Vornanens sensommar ser ut att vara fylld med arbete, men han funderar över att ta en veckas semester ifall det är möjligt.

― Jag skulle gärna ta en liten paus från arbetandet och semestra i en vecka och resa ner till Åland. Men vi får se om det blir av på grund av coronaläget, funderar han.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera