Botnia Marketing ska nå långt på kort tid

29.08.2013

Peter Källberg började jobba för VASEK i december 2012, efter en lång arbetsinsats som Key Account Manager för SAS och Blue 1. På VASEK var Källbergs arbetsuppgifter till en början att bistå med utredningar för det nya turismbolaget, som skall bildas i regionen.

Sedan början av juni har han varit projektchef för ett nytt projekt, som heter Botnia Marketing. Projektets mål är att öka turismvolymerna på båda sidor om Kvarken, och projektet genomförs i samråd med näringen i både Sverige och Finland. VASEK är projektets ägare och Umeå kommun är projektpartner på den svenska sidan. Projekttiden är cirka ett år, vilket tyder på en ambitiös tidtabell.

Peter Källberg i Vasa hamn.

Källberg tror att många av de som rest över till Umeå eller Vasa som barn, och som nu kanske har egna familjer, inte är medvetna om allt som erbjuds på andra sidan Kvarken idag. Enligt Källberg har det hänt mycket under senare år inom fritidsresandet på båda sidor, och nu gäller det att göra folk medvetna om de nya möjligheterna.
- Det turistiska utbudet har vuxit mycket. Det finns exempelvis helt nya attraktioner i båda länderna att besöka. Också skidorterna har utvecklats enormt, och nya evenemang har uppkommit. Kulturlivet är rikt i respektive region och Umeå är dessutom Europas kulturhuvudstad år 2014.

Hård konkurrans om turisterna

Resemöjligheterna runt om i världen är större än någonsin förr, vilket innebär att konkurrensen om turisterna hårdnat överallt. Botnia Marketings uppgift är att övertyga resenären att ett besök till grannregionen lönar sig.
- Vi ska nå resenärerna genom traditionell marknadsföring, så som annonser och synlighet på mässor, men också via sociala medier. Vi ska även ta hit svenska researrangörer och skicka våra researrangörer till Sverige, så de får se vad som erbjuds och kan sedan göra lämpliga respaket åt sina kunder, menar Källberg.

Hos sin tidigare arbetsgivare fokuserade Källbergs jobb mer på företagsresande, medan det inom projektet i huvudsak handlar om fritidsresande. Trots det ser han inte några stora skillnader mellan de två.
- Det gäller att motivera för resenären varför han/hon ska välja ett visst alternativ, vare sig det handlar om fritids- eller arbetsresa, tycker han.

Under sommaren har Källberg hunnit prova Kvarkenresandet med sin familj, som består av fru och två barn.
- Vår upplevelse av båten som far mellan Vasa och Umeå var endast positiv. Färden går undan av sig själv medan man äter och njuter av vackra utsikter. Barnen har också program så de trivs, summerar Källberg.

Turismens utveckling är nytt för VASEK, även om VASEK tidigare erbjudit företagsrådgivning inom branschen. Verksamheten mellan VASEK och det nya turismbolaget fördelas så att VASEKs projekt Botnia Marketing ansvarar för turismens utveckling och företagsrådgivning utan vinstsyfte, medan det nya bolaget kommer att syssla med turismrådgivning och försäljning.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera