Blombutiken i Kvevlax återhämtar sig efter coronakrisen

16.07.2020

Ellinor Lundström har drivit egen blombutik Nigellas blommor och presenter sedan hon var 22 år gammal. I sin blombutik i Kvevlax säljer hon bland annat snittblommor, krukväxter och begravningsbuketter. Hon säljer också handgjorda kort och smycken som hon själv tillverkat samt porslinänglar, nallar och andra leksaker och prydnader, som passar att köpas som present till olika tillställningar.

–Sedan högstadietiderna har jag velat ha min egen blombutik. När jag var 19 år gammal och jobbade på ett annat ställe, fick jag höra att en blombutik i Kvevlax var till salu. Efter att jag diskuterat saken med min mamma, bestämde jag mig för att köpa butiken och starta eget, berättar Lundström.

Ellinor Lundstrom.

                                     Ellinor Lundström i sin blombutik.

Under coronakrisen fick Lundström snabbt märka, att det plötsligt blev väldigt tyst i hennes blombutik när hon under de flesta dagarna hade endast några få kunder. Företagets inkomster minskade och Lundström ansökte om ensamföretagarstödet via VASEK och beviljades stödsumman på 2 000 euro.

–Det var verkligen lite folk i farten. Begravningsblommor såldes inte heller som vanligt eftersom folk inte fick närvara i stora grupper på begravningarna på grund av restriktionerna. Tack vare ensamföretagarstödet kunde jag betala bort fakturor som jag annars inte kunnat betala då, konstaterar hon.

Till morsdagen kom kunderna äntligen tillbaka och handlade blommor. Lundström berättar att det dock var mindre försäljning än vanligt.

–För tillfället är situationen ganska normal, fast sommarblommorna har gått bättre åt än tidigare, vilket var en stor räddning för mig. Att sommarblommorna gick åt så bra, tror jag beror på att folk inte är ute och reser och har därför mer tid att satsa på gården där hemma. Folk vill kanske inte heller gå i stora butiker och blomgårdar för att handla och kommer till mig istället eftersom det känns tryggare. Många har också sagt, att de vill stöda den lokala blomsterhandeln och det är jag mycket tacksam över, säger Lundström.

På sommaren planerar Lundström att ha öppet som vanligt.

–Jag brukar aldrig ha stängt för semester. På mina lediga dagar är vi bara hemma och tar det lugnt. Vi åker också ut till skären och njuter av villalivet där, berättar hon.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Fundera hur du genomför ett generationsskifte – det påverkar beskattningen

02.12.2020 | Nyheter
Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.
Läs mera

Gemensamma värden och visioner förenar företagarna på FysioX – Konkret kundstig ett framgångskoncept

01.12.2020 | Nyheter
Gemensamma värderingar och en vilja att själva få skapa sin drömarbetsplats förde företagarkollegorna Sannamari Ulvinen och Satu Latvala samman för tre år sedan. De hade då arbetat som fysioterapeuter och motionsgruppsinstruktörer på samma arbetsplats i flera år, och när omorganiseringar blev aktuella där var tiden mogen för att starta eget.
Läs mera

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera