Bli en del av lösningen genom att göra mer än minimikraven

15.09.2022

IMG 3052 rajattuElla Lahtinen, Green Building Council Finland

Under eftermiddagsseminariet som ordnades av Projektet Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen och Green Building Council Finland den 7 september förberedde man sig för den cirkulära ekonomin och funderade på hur byggbranschen bör förnya sig själv. Ella Lahtinen från Green Building Council Finland påpekade att byggbranschen också vill vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet, vilket tyvärr nu är fallet.

– Byggsektorn som helhet måste kunna vara en del av lösningen, betonade Lahtinen.

Minimera avfall står först i avfallshierarkin

IMG 3057 rajattu

– Möjligheterna i den cirkulära ekonomin måste beaktas kontinuerligt under byggnadens hela livscykel. Produkter med kortare livscykel måste vara löstagbara, utbytbara och lätta att underhålla så att de byggnadsdelar med längre livslängd, till exempel stommen som varar 100 år, inte behöver röras.

Lahtinen påpekade också att det första alternativet i avfallshierarkin är att minska mängden avfall. För att lyckas med detta måste byggbranschen vara[HA1]  mer aktiv och sträva efter att minimera avfallet.

– På andra plats i avfallshierarkin är återanvändning och först den tredje är återvinning, påpekade hon.

Hon granskade utvecklingen av bestämmelser inom byggsektorn och påpekade att regelverket belyser kartläggningen av bygg- och rivningsmaterial samt livscykelegenskaper:

– Byggnaden ska rivas och återanvändas antingen som byggnadsdelar eller material. Enligt avfallslagstiftningen måste användbara delar och produkter från byggnader återvinnas och återanvändas. På byggarbetsplatser måste finnas behållare för 11 separata typer av avfall som ska samlas in.

Lahtinen betonade också det att om man endast efterföljer lagar och förordningar kanske inte är särskilt ansvarsfullt i sig, utan bara ett minimikrav. I sitt tal redogjorde Lahtinen om hur den cirkulära ekonomin beaktas vid tillverkning av byggprodukter, planering, konstruktion, drift och underhåll av byggnader, reparationer och i rivningsfasen.

Mer flytt- och modifierbara byggnader behövs

IMG 3076 rajattuJaakko Torvinen

Arkitekt Jaakko Torvinen presenterade Pikku-Finlandia-byggnaden som designades och byggdes som ett tillfälligt utrymme under renoveringen av Finlandiahuset. Byggnaden är flyttbar, så Helsingfors stad kan senare använda den någon annanstans. Pikku-Finlandia, byggd av moduler, kan flyttas och byggas om i framtiden som L-modell eller två separata byggnader.

Designen tog också hänsyn till hållbarhet och cirkulär ekonomi så att all teknik lämnades synlig, vilket innebär att mindre byggmaterial krävs.

– Kommunerna bör planera och bygga mer flytt- och modifierbara byggnader, eftersom kommunernas demografi förändras och samtidigt förändrar behoven för dagisar och skolor, påpekade Torvinen.

Framtidens Travdal och CLT-gymnasiet i Petalax

Mauritz Knuts, projektledare för byggnadsbranschen, presenterade Travdalen i Vasa, framtidens unika bostadsområde, på uppdrag av Oliver Schulte-Tigges, som hade fått förhinder. De första gatorna har redan byggts i Travdalen och byggandet av de första kvarteren börjar snart. Även ett cirkulär ekonomi-kvarter ska byggas i området. Det mångsidiga och kompakta cirkulär ekonomi-kvarteret främjar smart rörlighet, och där investeras i samhälls- och lokala tjänster samt lokal ekonomi, med hänsyn till den gröna miljön och hållbara energilösningar.

IMG 3089 rajattuMargareta Bast-Gullberg och John Södergran

John Södergran, teknisk chef från Malax och Margareta Bast-Gullberg, rektor för Petalax Gymnasium, presenterade det nya CLT-byggda Gymnasiet i Petalax som stod klart för ungefär ett år sedan. Byggnadens väggar är tillverkade av korslimmat trä och ingen isolering krävs för väggarna som är 30 cm tjocka. Endast på grund av ljudisolering är byggnadens mellanväggar isolerade.

Bast-Gullberg försäkrade att användarna är mer än nöjda med den nya byggnaden:

– Ungdomar fick vara med i att planera lokalerna och de tar också bra hand om dem. Inne rör man sig med inomhusskor eller yllesockor på, och städare är också nöjda med egenskaperna av det slipade betonggolvet. Vi fick en hälsosam och tyst byggnad.

Södergran berättade att i och med klimatstrategin i Malax gjordes ett aktivt val om träkonstruktion och nu planeras även ett dagis av CLT till kommunen.

– Med gymnasiebyggnaden föll vi till och med under budgeten, säger Södergran.

IMG 3096 rajattuProjektchef Mauritz Knuts samt moderatorerna Pia Simons och Johan Ångerman

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera