Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

02.09.2020

Tommy Pellas och Patricia NedergårdTommy Pellas och Patricia Nedergård övertog restaurang Berny’s våren 2017. I processen tog de hjälp av VASEK och är trots vårens prövningar glada över den sista pushen de fick där att våga bli företagare. – Att man kan få så värdefull rådgivning som på Startia och VASEK helt kostnadsfritt är otroligt tacksamt. Antalet småföretag vore säkerligen betydligt färre i regionen utan dem, tror paret.

Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.

Pellas och Nedergård var plötsligt inför en situation de aldrig kunnat drömma om.

– Vi hann inte förbereda oss och kunde aldrig föreställa oss att det skulle bli som det blev, konstaterar de i efterhand.

Restaurangen var stängd i cirka två månader. Största delen av personalen permitterades – av de sex heltidsanställda kunde man sysselsätta tre.

– Vi startade upp take away-service, också med hemkörning, och var således själva i jobb under hela tiden, sju dagar i veckan. Hyresvärden kom också genast emot med en hyressänkning, vilket var väldigt tacksamt, berättar Nedergård.

Bernys 5Under den två månader långa nedstängningen i våras erbjöd Berny’s take away och hemkörning både för luncher, pizza och annat. Patricia Nedergård är tacksam över att deras högsäsong, sommaren, blev bra och att kunderna återigen vågat sig ut.

Men våren, som är en viktig säsong för företagarparet, kan de ändå inte beskriva som annat än bedrövlig.

– Då infaller flera högtider som är viktiga i vår bransch - påsken, Valborg och Morsdag. Dessutom hade vi i mars många stora grupper och evenemang som avbokades, fortsätter Pellas.

När verksamheten i början av juni äntligen kunde återgå till det normala, dröjde det inte speciellt länge innan kunderna också hittade tillbaka.

– Sommaren har varit bra. Vi har haft många inhemska turister som gäster, om även i mindre grupper. De stora busslasterna har långt uteblivit, men juli och även augusti blev bättre än vad vi vågat tro. Vi är glada över att vi kunde ha en normal verksamhet under vår högsäsong.

Företagarparet har kört på samma koncept som tidigare somrar, men i mindre grupper.

– Bastuavdelningen brukar ofta vara fullbokad, men så är fallet inte nu. Företagen lyser med sin frånvaro och vi har främst haft privata grupper där, konstaterar Pellas.

Nu känns läget återigen väldigt osäkert och Pellas och Nedergård upplever det svårt att planera hösten och julen så konkret som de önskar.

– I vanliga fall brukar vi redan ha många julbordsbokningar den här tiden på året, men så är inte fallet i år. Företagen håller andan, tror Pellas.

– Det handlar inte heller bara om lagar och rekommendationer, utan också hur folk vågar och vill komma, fortsätter Nedergård. Men vi har lagt ned mycket möda på att anpassa våra egna system i salen för kundernas trygghet, tillägger hon.

– Vi gjorde stora investeringar ifjol så pandemin kunde inte ha kommit mer olägligt. Vi får verkligen hoppas att hösten inte blir likadan som våren.

Tommi Virkama, direktör för Startia, som var med i processen då Nedergård och Pellas övertog verksamheten och blev företagare för tre år sedan, fortsätter:

– Pandemin har drabbat många näringar, men den som drabbats hårdast är restaurangnäringen, som tvingades stänga verksamheten samt sedan drabbats av restriktioner för att driva verksamheten. Företagen eller företagarna har fått ta en hård smäll som de själva inte kunnat påverka.

– Berny´s är bra exempel på ett företag som inte blivit paralyserade, utan de har anpassat och utvecklat verksamheten för att ta sig igenom en svår tid, tillägger Virkama.

Bernys 6Under högsäsong sysselsätter Berny’s omkring 30 personer. Av de sex heltidsanställda permitterades hälften under nedstängningen, medan företagarna själva arbetade sju dagar i veckan under hela perioden.

 

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Fundera hur du genomför ett generationsskifte – det påverkar beskattningen

02.12.2020 | Nyheter
Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.
Läs mera

Gemensamma värden och visioner förenar företagarna på FysioX – Konkret kundstig ett framgångskoncept

01.12.2020 | Nyheter
Gemensamma värderingar och en vilja att själva få skapa sin drömarbetsplats förde företagarkollegorna Sannamari Ulvinen och Satu Latvala samman för tre år sedan. De hade då arbetat som fysioterapeuter och motionsgruppsinstruktörer på samma arbetsplats i flera år, och när omorganiseringar blev aktuella där var tiden mogen för att starta eget.
Läs mera

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera