Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

02.09.2020

Tommy Pellas och Patricia NedergårdTommy Pellas och Patricia Nedergård övertog restaurang Berny’s våren 2017. I processen tog de hjälp av VASEK och är trots vårens prövningar glada över den sista pushen de fick där att våga bli företagare. – Att man kan få så värdefull rådgivning som på Startia och VASEK helt kostnadsfritt är otroligt tacksamt. Antalet småföretag vore säkerligen betydligt färre i regionen utan dem, tror paret.

Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.

Pellas och Nedergård var plötsligt inför en situation de aldrig kunnat drömma om.

– Vi hann inte förbereda oss och kunde aldrig föreställa oss att det skulle bli som det blev, konstaterar de i efterhand.

Restaurangen var stängd i cirka två månader. Största delen av personalen permitterades – av de sex heltidsanställda kunde man sysselsätta tre.

– Vi startade upp take away-service, också med hemkörning, och var således själva i jobb under hela tiden, sju dagar i veckan. Hyresvärden kom också genast emot med en hyressänkning, vilket var väldigt tacksamt, berättar Nedergård.

Bernys 5Under den två månader långa nedstängningen i våras erbjöd Berny’s take away och hemkörning både för luncher, pizza och annat. Patricia Nedergård är tacksam över att deras högsäsong, sommaren, blev bra och att kunderna återigen vågat sig ut.

Men våren, som är en viktig säsong för företagarparet, kan de ändå inte beskriva som annat än bedrövlig.

– Då infaller flera högtider som är viktiga i vår bransch - påsken, Valborg och Morsdag. Dessutom hade vi i mars många stora grupper och evenemang som avbokades, fortsätter Pellas.

När verksamheten i början av juni äntligen kunde återgå till det normala, dröjde det inte speciellt länge innan kunderna också hittade tillbaka.

– Sommaren har varit bra. Vi har haft många inhemska turister som gäster, om även i mindre grupper. De stora busslasterna har långt uteblivit, men juli och även augusti blev bättre än vad vi vågat tro. Vi är glada över att vi kunde ha en normal verksamhet under vår högsäsong.

Företagarparet har kört på samma koncept som tidigare somrar, men i mindre grupper.

– Bastuavdelningen brukar ofta vara fullbokad, men så är fallet inte nu. Företagen lyser med sin frånvaro och vi har främst haft privata grupper där, konstaterar Pellas.

Nu känns läget återigen väldigt osäkert och Pellas och Nedergård upplever det svårt att planera hösten och julen så konkret som de önskar.

– I vanliga fall brukar vi redan ha många julbordsbokningar den här tiden på året, men så är inte fallet i år. Företagen håller andan, tror Pellas.

– Det handlar inte heller bara om lagar och rekommendationer, utan också hur folk vågar och vill komma, fortsätter Nedergård. Men vi har lagt ned mycket möda på att anpassa våra egna system i salen för kundernas trygghet, tillägger hon.

– Vi gjorde stora investeringar ifjol så pandemin kunde inte ha kommit mer olägligt. Vi får verkligen hoppas att hösten inte blir likadan som våren.

Tommi Virkama, direktör för Startia, som var med i processen då Nedergård och Pellas övertog verksamheten och blev företagare för tre år sedan, fortsätter:

– Pandemin har drabbat många näringar, men den som drabbats hårdast är restaurangnäringen, som tvingades stänga verksamheten samt sedan drabbats av restriktioner för att driva verksamheten. Företagen eller företagarna har fått ta en hård smäll som de själva inte kunnat påverka.

– Berny´s är bra exempel på ett företag som inte blivit paralyserade, utan de har anpassat och utvecklat verksamheten för att ta sig igenom en svår tid, tillägger Virkama.

Bernys 6Under högsäsong sysselsätter Berny’s omkring 30 personer. Av de sex heltidsanställda permitterades hälften under nedstängningen, medan företagarna själva arbetade sju dagar i veckan under hela perioden.

 

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

17.09.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

På HammasSydän står kunden i centrum

16.09.2020 | Nyheter
Henrika Koivusalo, munhygienist från Lillkyro, grundade eget företag 2018 efter att ha fullgjort företagarens yrkesexamen organiserad av Vamia. – Det var rätt tillfälle och skede i livet, och jag ville prova på företagande. Om jag hade haft ett permanent jobb skulle jag nog ha lämnat tanken på att bli förtagare.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

14.09.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Namnet på Vasaregionens kollektivtrafik avgörs genom omröstning – är det Blinkka, Lifti eller Vindi?

14.09.2020 | Nyheter
Vasa stad och Korsholms kommun fick av invånarna in sammanlagt över 600 förslag till namn på den nya regionala kollektivtrafiken, som inleder sin verksamhet år 2022. Kollektivtrafiken planeras och utvecklas tillsammans med invånarna för att den ska fungera och namnet på den väljs genom omröstning. Ett expertråd valde ut följande tre förslag till omröstningen: Blinkka, Lifti och Vindi.
Läs mera

Förnyade vasa.fi belönades i FM i kommunmarknadsföring

09.09.2020 | Nyheter
Webbtjänsten vasa.fi förnyades förra hösten och erhöll ett hedersomnämnande i FM i kommunmarknadsföring. Webbplatsen, som är ett resultat av samarbete mellan Vasa stad, Visit Vasa, Vasaregionen och UNESCO:s naturarvsobjekt, presenterar service och evenemang i Vasaregionen på en enda webbplats.
Läs mera

Berny’s företagare glada över bra sommar efter den tuffa våren

02.09.2020 | Nyheter
Ett halvår har gått sedan pandemin blev ett faktum och Finland gick in för lockdown. Många var de företagare som över en natt tvingades stänga ner sin verksamhet. Till dem hör Tommy Pellas och Patricia Nedergård, som övertog restaurang Berny’s vid Replot bro för tre år sedan.
Läs mera

Det är lätt att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet

31.08.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia sammanträdde den 27.8 med experter inom lättföretagarverksamhet och faktureringstjänster på linjen och inbjöd även de som är intresserade av företagande och företagaraktig verksamhet till rutan. Under en timmes webinarie fick deltagarna lära sig skillnaderna mellan de olika tjänster och hur enkelt det är att bli företagare eller börja med företagaraktig verksamhet.
Läs mera

Tävling - Städa din strand och vinn priser!

26.08.2020 | Nyheter
Tillsammans med Siisti Biitsi – Snygg Beach ordnar vi en skräpsamlartävling i Österbotten för att minska på skräp och plast i havet i vår fina Österbottniska skärgård.
Läs mera