Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022

Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt. 

Tanken om att bygga och hyra ut stugor har varit Wests dröm länge.

 – Idén om någon form av stuguthyrning har varit i åtanke åtminstone i 15 år men först nu hittade jag en lämplig plats tillräckligt nära vattnet, berättar West. 

Mokit ovat nimetty Westin poikien Kimin Oliverin ja Richardin mukaan. Stugorna ar namngivna enligt Wests soner Kim Oliver och RichardStugorna är små och röda med vita knutar, vilket kan sägas vara typiskt för Bergö

Stugorna ligger bara tio meter från stranden och de har sex sovplatser, vardagsrum, kök, dusch och toalett samt terrass. Varje stuga har även en egen brygga och kunderna har möjlighet att låna en roddbåt. En bastu fattas fortfarande men en sådan kommer också att finnas tills nästa sommar. 

West säger att de första månaderna har gått lovande. Reservationer har kommit från olika håll – främst från södra Finland men också längre bort, som exempelvis från Nederländerna och Frankrike. 

– Det har kommit tacksamt med bokningar med tanke på att vi är en helt ny aktör på marknaden och med tanke på att vi under den första månaden bara annonserat via våran hemsida, säger West. 

Ön erbjuder stillhet och en idyllisk miljö 

Bergös enda koppling till fastlandet är för närvarande en linfärja som pendlar mellan fastlandet och ön året runt. Ön kan nås från centrala Malax med bil på cirka 50 minuter, av vilken färjsträckan tar cirka 10 minuter. Bergö erbjuder en god miljö för camping, naturupplevelser och olika aktiviteter. På öns hemsida www.bergo.fi hittar man mycket information om vandringsleder, aktiviteter, matställen och besöksmål. 

Enligt West har öns avlägsenhet inte varit ett problem för kunder – tvärtemot egentligen.  

– Vi har fått mycket positiv feedback om att ön är rofylld, den vackra naturen och den idylliska miljön. De flesta av våra kunder kommert hit just tack vare dessa egenskaper. Kunderna har även uppskattat våra stugor, tillägger han. 

OlohuoneVyn över vardagrummet i en av stugorna

Långa vintrar kräver vidareutveckling av verksamheten 

West berättar att ytterligare satsningar är på väg för stughyresgäster. Det är framförallt Finlands långa vintrar som kräver kreativitet och anpassningsförmåga.  

– Högsäsongen varar under de tre sommarmånaderna och utmaningen är att locka kunder utanför dessa månader. Till exempel har den planerade pontonbastun en helt central roll i denna sträva. Jag har även funderat på att exempelvis erbjuda snöskotersafari under vintermånaderna, nämner West.   

brygga lowPå bilden en av bryggorna och utsikten över havet

För finansieringen av byggprojektet har West fått betydande investeringsstöd från Aktion Österbotten. VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund har varit med och hjälpt till med ansökningsprocessen och tror starkt på stuguthyrningen.

– Jag tycker att det här är en mycket bra satsning för hela området, säger Nylund.

West är mycket tacksam för det betydande stöd som Nylund har gett med pappersarbetet och andra praktiska saker. Han ser med förhoppning på framtiden för stuguthyrningen och betonar att det viktigaste är nöjda kunder som sprider vidare budskapet om de trivsamma stugorna och den vackra naturen på Bergö. ‹ Gå till "Nyheter"

Scenografin sätter stämningen – Pia utformar scenmiljöer för teater, film och TV

09.08.2022 | Nyheter
En passion för färg, form och hur man kan förändra stämningen i ett rum med yttre attribut, har alltid funnits hos Pia Enroth, hemma från Korsholm men numera Vasabo. Kombinerat med ett stort teaterintresse var det kanske givet att hon skulle jobba som scenograf. Efter drygt 20 år inom teaterbranschen är Pia numera egen företagare och från första stund har...
Läs mera

Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022 | Nyheter
Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt.
Läs mera

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

28.06.2022 | Nyheter
Startias långvarige expertpartner Näsman & Båsk är en mångkunnig advokatbyrå. Byrån administrerar inte bara civilrättsliga och straffrättsliga frågor, men också administrativa frågor och har både företags- och privatkunder.
Läs mera

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

27.06.2022 | Nyheter
Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan...
Läs mera

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022 | Nyheter
Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt.
Läs mera

Vet detta om startpeng och undvik fallgroparna

16.06.2022 | Nyheter
Syftet med startpeng är att trygga företagarens utkomst tills företagsverksamheten kommer ordentligt igång. Startpengen är ett inkomsttillägg för företagaren, inte företagets pengar. En företagare måste kunna leva och kanske försörja sin familj även när det inte går att betala ut tillräckligt med lön åt sig själv i början av företagsverksamheten.
Läs mera

Företagsrådgivare anträffbara även i kommunhuset – boka alltid tid på förhand

15.06.2022 | Nyheter
Via online-bokningskalendern kan du boka möte, videomöte eller telefontid med en företagsrådgivare till en tidpunkt som passar dig.
Läs mera

Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022 | Nyheter
Besökscentret Meteoria fick status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier. Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret...
Läs mera