Bergö Havsudden är ett unikt stugalternativ i en naturskön havsmiljö

08.07.2022

Bergö i Malax har länge varit ett populärt ställe för utflykter och villaliv. Nu finns ytterligare alternativ till övernattning i Bergö. Företagaren Torolf West har tre nybyggda stugor som han hyr ut året runt. 

Tanken om att bygga och hyra ut stugor har varit Wests dröm länge.

 – Idén om någon form av stuguthyrning har varit i åtanke åtminstone i 15 år men först nu hittade jag en lämplig plats tillräckligt nära vattnet, berättar West. 

Mokit ovat nimetty Westin poikien Kimin Oliverin ja Richardin mukaan. Stugorna ar namngivna enligt Wests soner Kim Oliver och RichardStugorna är små och röda med vita knutar, vilket kan sägas vara typiskt för Bergö

Stugorna ligger bara tio meter från stranden och de har sex sovplatser, vardagsrum, kök, dusch och toalett samt terrass. Varje stuga har även en egen brygga och kunderna har möjlighet att låna en roddbåt. En bastu fattas fortfarande men en sådan kommer också att finnas tills nästa sommar. 

West säger att de första månaderna har gått lovande. Reservationer har kommit från olika håll – främst från södra Finland men också längre bort, som exempelvis från Nederländerna och Frankrike. 

– Det har kommit tacksamt med bokningar med tanke på att vi är en helt ny aktör på marknaden och med tanke på att vi under den första månaden bara annonserat via våran hemsida, säger West. 

Ön erbjuder stillhet och en idyllisk miljö 

Bergös enda koppling till fastlandet är för närvarande en linfärja som pendlar mellan fastlandet och ön året runt. Ön kan nås från centrala Malax med bil på cirka 50 minuter, av vilken färjsträckan tar cirka 10 minuter. Bergö erbjuder en god miljö för camping, naturupplevelser och olika aktiviteter. På öns hemsida www.bergo.fi hittar man mycket information om vandringsleder, aktiviteter, matställen och besöksmål. 

Enligt West har öns avlägsenhet inte varit ett problem för kunder – tvärtemot egentligen.  

– Vi har fått mycket positiv feedback om att ön är rofylld, den vackra naturen och den idylliska miljön. De flesta av våra kunder kommert hit just tack vare dessa egenskaper. Kunderna har även uppskattat våra stugor, tillägger han. 

OlohuoneVyn över vardagrummet i en av stugorna

Långa vintrar kräver vidareutveckling av verksamheten 

West berättar att ytterligare satsningar är på väg för stughyresgäster. Det är framförallt Finlands långa vintrar som kräver kreativitet och anpassningsförmåga.  

– Högsäsongen varar under de tre sommarmånaderna och utmaningen är att locka kunder utanför dessa månader. Till exempel har den planerade pontonbastun en helt central roll i denna sträva. Jag har även funderat på att exempelvis erbjuda snöskotersafari under vintermånaderna, nämner West.   

brygga lowPå bilden en av bryggorna och utsikten över havet

För finansieringen av byggprojektet har West fått betydande investeringsstöd från Aktion Österbotten. VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund har varit med och hjälpt till med ansökningsprocessen och tror starkt på stuguthyrningen.

– Jag tycker att det här är en mycket bra satsning för hela området, säger Nylund.

West är mycket tacksam för det betydande stöd som Nylund har gett med pappersarbetet och andra praktiska saker. Han ser med förhoppning på framtiden för stuguthyrningen och betonar att det viktigaste är nöjda kunder som sprider vidare budskapet om de trivsamma stugorna och den vackra naturen på Bergö. ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera