Även ett litet företag bör ta reda på patent- och skyddsfrågor

26.10.2021

pexels eric anada 1495580

Vad borde man göra när man plötsligt kommer att tänka på en ny innovation? Hur får man veta om någon annan har redan tänkt på det? Hur mycket kostar ett patent eller ett mönsterskydd? Startias och VASEKS sakkunnigorganisation Kolster Oy Ab ger kostnadsfri rådgivning i frågor om patent och andra immateriella skydd första tisdagen i varje månad. 

Även ett litet företag kan skydda sina idéer. En småföretagare som tillverkar till exempel smycken kan söka om varumärke eller mönsterskydd för smycken. Dessutom kan till exempel trycksaker, kläder eller varför inte en design på ett affärsutrymme skyddas, och då talar man om varumärkesskydd eller mönsterskydd. 

– Tyvärr händer det ganska så ofta att någon vill uppfinna hjulet på nytt. Det lönar sig att alltid kolla vad som finns innan man börjar på med något, säger Europapatentombud Håkan Niemi från Kolster Oy Ab. 

Hela processen från idéns uppkomst till en färdig produkt kan vara väldigt enkel – eller lång och komplicerad. I alla fall lönar det sig att kartlägga möjligheterna av en god innovation. 

Om företagsidén grundar sig på en innovation eller en uppfinning, kan Kolster hjälpa med att ta reda på om det finns en motsvarande idé eller produkt, klargöra om idén eller produkten kan patenteras och hur man exempelvis tillverkar produkten så att man inte inkräktar på någon annans rättigheter. 

På rådgivning får du goda råd och kritisk analys på din företagsidé.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Styrelsegården i Vasa – ett modernt exempel på en hållbar renovering

29.05.2023 | Nyheter
Vacker stuckatur från en svunnen tid blandas med modern färgsättning i ljusa toner, akustikdämpande fotoväggar och sofistikerade mattor i imponerande längder. Den energisnåla belysningen tänds automatiskt och steglöst vartefter vi äntrar mötesrummen, och i de som används mindre ofta noterar vi direkt en lägre temperatur. Vasa styrelsegård är ett helt nytt hus efter den omfattande renoveringen under 2020-2022.
Läs mera

Företag bör vara hållbara eftersom det är rätt sak att göra – men hur går man egentligen till väga?

17.05.2023 | Nyheter
Varför ska företag arbeta på ett ansvarsfullt sätt, samt tänka på hållbarhet och cirkulär ekonomi? Är det på grund av pengar? Eftersom det är bra för varumärket och ryktet? Eftersom det gör det lättare att rekrytera ny arbetskraft? Eller endast av den anledningen att det är den nya vägen att gå?
Läs mera

I vinnarföretaget är personalens mångfald en styrka

11.05.2023 | Nyheter
Österbottens jämställdhetsföretag 2023 är Bigro Ab från Närpes. Växthusföretaget Bigro sysselsätter cirka 70 personer, som representerar sex olika nationaliteter. Juryn motiverar sitt val med det mångsidiga arbete som gjorts i företaget för att bygga upp arbetsgemenskapens välmående och mångfald.
Läs mera

VASEK20-tidningen delas ut till varje hushåll

10.05.2023 | Nyheter
VASEK20-jubileumstidningen delades 10.5 som ett offentligt meddelande till alla hushåll i Vasaregionen. Tidningen är ett rejält paket om Vasaregionen och förstås om VASEK som firar jubileumsår.
Läs mera

Stubbtech – mer än namnet avslöjar

09.05.2023 | Nyheter
Den har varit segare än på mycket länge – våren – och tiden då högsäsongen inleds för Stubbtech och företagarna Jens Rodas och Thomas Söderlund. Men nu är den här och verksamheten, som fokuserar dels på stubbfräsning och gårdsarbeten, dels på utomhusmålning samt tak- och fasadtvätt, växer år för år. Planen är nu att omorganisera den tudelade verksamheten under separata marknadsföringsnamn.
Läs mera

”Förvänta dig inte resultat vid det första klicket” – E-handel är en gren som kräver flitighet

04.05.2023 | Nyheter
Den 26 april anordnade Viexpo och VASEK ett informationstillfälle om lanseringen av Österbottens e-handelsklubbverksamhet. På evenemanget höll Leevi Parsama, en expert inom digital handel, ett inspirerande tal om de tio viktigaste framgångspunkterna för e-handel.
Läs mera

Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023 | Nyheter
GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.
Läs mera

I generationsskiften finns alltid även känslorna på spel

20.04.2023 | Nyheter
Ett generationsskifte är ofta en process som involverar många olika tankar och känslor som kan påverka skiftets framgång. Osäkerhet, oro, sorg och längtan, lättnad, förtroende.
Läs mera