Av företagare för företagare – Linqit erbjuder en digital mötesplats för företag

30.09.2019

Linqit1Linqit är ett verktyg som hjälper företagen att på ett enkelt och effektivt sätt hitta nya partners, berättar Linqits vd Kjell-Owe Ahlskog.

ExpertenVetLogo webLinqit är en ny digital mötesplats för företag där dessa snabbt och enkelt kan hitta och upphandla extra resurser för kortare eller längre uppdrag. Företaget inledde sin verksamhet för närmare två år sedan, och blev i juli 2019 med i Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias nätverk av sakkunnigpartners.

– Genom vårt nätverk av företag vill vi underlätta för företagen att hantera tillfälliga behov av extra arbetskraft eller specialkompetens. För tillfället har vi cirka 200 medlemmar, huvudsakligen små och medelstora företag, och vi växer stadigt. Linqit är ett verktyg som hjälper företagen att på ett enkelt och effektivt sätt hitta nya partners, berättar Linqits vd Kjell-Owe Ahlskog.

Linqit handlar alltså inte om personalrekrytering, utan företagen säljer och köper kunnande.

– Företagsvärlden utvecklas mer och mer åt det hållet att allt inte görs in-house, utan man koncentrerar sig på sin egen kärnkompetens och anlitar någon annan att göra sådant som hamnar utanför ens eget specialitetsområde. Vi försöker själva leva som vi lär: vår marknadsföring, IT-utveckling och delvis kundbetjäning sköts av underleverantörer, säger Ahlskog och fortsätter:

– Alla unga vill inte längre ha traditionella fasta jobb. Vi har gjort det möjligt även för så kallade lättföretagare, alltså yrkesutövare som inte har FO-nummer, att registrera sig i Linqit. Studeranden som registrerar sig i tjänsten får gratis medlemskap så länge studierna varar – vi vill på så sätt uppmuntra dem att börja med företagande.

Företagen som registrerat sig i Linqit har verksamhet inom ett flertal olika branscher, exempelvis energi-, bygg-, IT- och hälsovårdsbranschen. De flesta befinner sig i Österbottens kustregion, men Ahlskog berättar att Linqit siktar på att expandera verksamheten i hela landet och senare även i Norden och Baltikum. En nätbaserad tjänst är inte bunden till ett visst geografiskt ställe. Utökningen utomlands skulle gynna Linqits finländska kunder, eftersom de då kunde nå nya marknader.

linqit2 600pxLinqit är en nätbaserad tjänst.

– För små företag kan marknadsföringen kräva förhållandevis stora resurser. Målet med Linqit är att göra det enklare, vara en kanal som företagare kan använda för att nå ut till vidare marknader, sammanfattar Ahlskog.

– De flesta företag som startar sin verksamhet med Startias hjälp är mikroföretag. De är experter inom sitt valda område, men de kan inte utvecklas och växa utan att samverka med andra företag som kompletterar deras kunnande. Linqit erbjuder dem ett nätverk där det är lätt att nå andra företag. Via nätverket kan man även jämna toppar i verksamheten genom att samarbeta, det vill säga köpa tjänster när det behövs, konstaterar Startias direktör Tommi Virkama.

 Startias sakkunnig- och stödorganisationer

 ‹ Gå till "Nyheter"

Lämna bilen hemma och låt samåkningsapplikationen sköta transporten

13.11.2019 | Nyheter
Tänk om du kunde lämna bilen hemma och i stället logga in i mobilapplikationen för att se om någon i närområdet har plats för en i sin bil eller taxi. Eller välja egen bil och kolla i appen ifall någon är på väg åt samma håll och behöver skjuts.
Läs mera

Vasaregionen väl framme i ryska resemedia

11.11.2019 | Nyheter
I juli besökte fyra representanter från ryska turisminriktade medier Vasaregionen för att bekanta sig med våra attraktioner och den vackra naturen. Det var inget slumpmässigt besök, även om området nog väckt intresse i grannlandet i öst på sistone, utan bakom det hela ligger företagsgruppsprojektet Archipelago Attractions.
Läs mera

Kjell Nydahl är Årets 2019 ägarskiftesexpert

06.11.2019 | Nyheter
Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK belönades som Årets 2019 ägarskiftesexpert. Priset utdelades på Ägarskifte 2019-konferensen i Helsingfors.
Läs mera

Från passion till butik

04.11.2019 | Nyheter
Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.
Läs mera

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

31.10.2019 | Nyheter
Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.
Läs mera

Företagsmentorn ger företagaren moraliskt stöd

30.10.2019 | Nyheter
Att vara egenföretagare behöver inte betyda att allt ska göras på egen hand, utan det lönar sig för företagare att stödja sig på mer erfarna företagsexperter. Att kontakta en företagsmentor är ett beaktansvärt alternativ för småföretagare som behöver en erfaren och sakkunnig mentor som stöd. Företagsmentorns uppgift är att sparra sin adept till exempel när det gäller beslutsfattande.
Läs mera

Norwegian lanserar 1.11 ny inrikeslinje till Vasa från Helsingfors

24.10.2019 | Nyheter
Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet i Finland och lanserar ny inrikeslinje mellan Helsingfors-Vanda och Vasa. Med start första november kommer Norwegian att flyga mellan Helsingfors och Vasa två gånger i veckan, på måndagar och fredagar.
Läs mera

Vasa kräver: Vasagatorna bör ges en Vasaidentitet

23.10.2019 | Nyheter
I Vasa har man med oro lagt märke till att Vasagator på olika håll i Finland – och rentav i världen – inte just alls påminner om det äkta Vasa. Vasagatorna saknar såväl havsutsikt, Strömsö som även världsarv. Inte ens antalet soliga dagar motsvarar nivån i Vasa.
Läs mera