Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021

lukiolaiset

Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande.

– När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste målen med vårt regionmarknadsföringsarbete tillsammans med andra aktörer inom den närmsta framtiden är att särskilt påverka unga att stanna kvar i Vasaregionen även efter studierna, säger marknadsföringschef Mari Kattelus.

I linje med VASEKs strategi är regionkommunikation och -marknadsföring en av huvuduppgifterna för det kommunägda utvecklingsbolaget och i detta har det investerats under de senaste åren eftersom den interregionala konkurrensen om kvalificerad arbetskraft har ökat avsevärt och takten kommer att öka ytterligare i framtiden. VASEK har en samordnande roll i det regionala kommunikationsarbetet och flera organisationer och företag som deltar som partners i arbetet. För tillfället har VASEK tillsammans med Vasa stad på gång en imagekampanj där man söker världens lyckligaste människa från Vasaregionen.

VASEK har tillsammans med Vasa stad och arbetsgivare i regionen genomfört ett antal marknadsföringskampanjer genom åren som specifikt har riktats till millennialer. Detta arbete kommer att systematiskt fortsätta så att medvetenheten om Vasa ökar och att regionen också kan ses som ett alternativ när man funderar på sin karriär och bostadsort.

– I den ingenjörsintensiva Vasaregionen har vi mer män än kvinnor. Det traditionella tankesättet om kvinnors och mäns arbetsplatser bör avskaffas. Därför är det viktigt för oss att också få flickor och kvinnor intresserade av teknikbranschen, och män intresserade av till exempel utbildnings- eller vårdbranschen, säger Kattelus.

miespenkilla

En anledning till oro är att studerandena i Vasa tyvärr ofta lämnar staden efter att studierna slutförts.  Särskilt efter avslutad universitetsexamen riktas blickarna mot huvudstadsregionen eller utomlands. Under studierna borde Vasa kännas som en plats där man trivs och vill bo även efter examen.

– Coronaviruset med sin distansundervisning har gjort att man inte binder sig till studieplatsen som tidigare. Regionkunskapen, dvs. kunskapen om regionens möjligheter, har också försvagats. Detta är något vi måste kämpa emot, säger Kattelus.

VASEKs statistiktjänst, som publicerades i februari, presenterar viktiga statistiska data för regionutveckling och -marknadsföring, som också tydligt avslöjar på vilka punkter regionen ligger i topp, men också de punkter som behöver särskild uppmärksamhet. Till exempel visar den starka migrationen under andra kvartalet hur studerande återvänder till sina hemorter efter läsåret eller bosätter sig någon annanstans.

– Vi är involverade i ett forskningsprojekt som genomförs av E2 Forskning, vilket undersöker vad unga vuxna över 18 år i Vasaregionen vill ha ut av sina liv och vilka faktorer som skulle göra att de stannar kvar i regionen. Vi vill höra tankarna hos unga människor med olika bakgrund och livssituationer genom djupintervjuer, grupparbeten och workshops. Det är viktigt för oss att lyssna på vad ungdomar verkligen förväntar sig av sina framtida karriärer och liv. Om vi inte lyssnar noggrant på deras önskan och möjliggör det liv de vill ha här i Vasaregionen kommer vi att förlora dem någon annanstans, betonar Kattelus.

E2 Forskningens projekt inleds i vår och omfattar även referensstäderna Helsingfors och Uleåborg. Och viktigast av allt: unga människor är involverade i genomförandet av själva projektet och påverkar dess innehåll. Resultaten av undersökningen kommer att delas nästa vår.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera