ReTuna www

Göran Östberg, projektchef för projektet Cirkulär ekonomi Korsholm, besökte i januari Eskilstuna för att bekanta sig med ReTuna-shoppingcenter som har återvinning som tema. I ReTuna verkar 12 olika affärer och caféer och där finns även lokaler där man kan ordna evenemang och konferenser. ReTuna har funnits i ca 2,5 år och ligger litet utanför Eskilstuna centrum i anslutning till återvinningsstationen.

Varje år besöks återvinningsstationen och ReTuna av över 250 000 kunder. Affärerna är privatägda och avfallsbolaget sköter om insamlingen av material. Varje affär har sin egen lagerlokal dit avfallsbolaget levererar återvunnet material gratis. I sina lagerlokaler har företagen satt upp noggranna listor på vilka material och produkter de tar emot. Varje företag kan sedan själv välja vilka av dessa material och produkter de tagit emot som de direkt säljer vidare, vad som repareras och vad som slängs bort. Inköpspriset för produkter och material är alltså noll kronor. ReTuna-företagens omsättning under fjolåret uppgick till sammanlagt 11 miljoner kronor, dvs. nästan 1,2 miljoner euro.

varumottagningen www
Mottagning av återvunnet material

I ReTuna-shoppingcenter finns bland annat en klädaffär, en affär som säljer begagnad sportutrustning, en affär för begagnade hushållsmaskiner och byggmaterial, en affär som koncentrerar sig på datautrustning och underhållningselektronik samt flera butiker där man säljer nya produkter tillverkade av återvunnet material eller reparerade produkter som inredningsprodukter och textilier. Det finns förstås även en blomsteraffär i shoppingcentret med ett utbud av ekologiska växter med tillbehör, naturligtvis gjorda av återvinningsmaterial.

Östberg anser att koncentrationen av högklassiga affärer med återvinningstema är ett mycket intressant koncept:

– Affärerna är lönsamma, då produkterna eller materialet till produkterna fås gratis. Priserna på produkterna är låga och det lär ha varit en förutsättning för att få folk att handla i butikerna. I ReTunas lokaler ordnas även många evenemang som lockar kunder. Bytesdagar för leksaker eller kläder lockar olika kundgrupper. ReTuna drar kunder från ett stort område och under veckosluten kommer det kunder till Eskilstuna till och med från Stockholmsområdet.

Ecoflora www– Ett sådant här koncept som är något helt annat än loppis skulle vara intressant att även få till Vasaregionen. Det är fråga om ett högklassigt shoppingcenter med second hand-butiker, café-restauranger som erbjuder närodlad mat och som även fungerar som en evenemangsplats för cirkulär ekonomi. Affärsverksamheten bygger på att varor som annars skulle brännas som avfall räddas och återvinns, berättar Östberg och tillägger:

– I Vasaregionen finns många hantverkare som skulle kunna utnyttja återvinningsmaterial i tillverkningen av sina produkter. Också olika slags reparationsverksamhet skulle passa in i konceptet, som t.ex. skomakare, sömmerskor, småmaskinsreparatörer, möbeltapetserare och sådana som restaurerar byggföremål. Om de skulle verka under samma tak skulle de kanske få en ny kundkrets och synergifördelar av varandra. Läget är mycket viktigt, insamlingen av materialen måste gå att ordna nära affärerna och där produkterna tillverkas för att transportkostnaderna ska bli så låga som möjligt.

RePets www– För att förverkliga något sådant måste regionens alla aktörer sätta sig runt samma bord. Konceptet har vid preliminära diskussioner väckt stort intresse. Om det här låter intressant, så tveka inte att höra av dig, uppmanar Östberg avslutningsvis.

 

Goran Ostberg vari pieninelio
Göran Östberg
projektchef
0500 366 097
Cirkulär ekonomi

 

EU EAKR SV vertical 20mm rgbhavkraftEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB

‹ Gå till "Nyheter"