Ulla Maj Pinola 600pxUlla-Maj Pinola och en av de nya lägenheterna i vintersol.

Nu finns möjlighet att bo också vintertid i företagarparet Ulla-Maj och Esa Pinolas Åminne stugby i Malax. En del av de äldsta stugorna i stugbyn har rivits och på deras plats står nu tre nya parhus av Simons Element med två lägenheter var.

– Många turister söker också lite lyx, berättar Ulla-Maj Pinola, – och därför vill vi erbjuda olika alternativ, både förmånliga och i något högre prisklass. – Vi tar emot bokningar till lägenheterna hela tiden.

Huoneisto 500pxSex personer bor bekvämt i de nya lägenheterna. 

Att övernatta i Åminne stugby på vintern är garanterat en fridfull upplevelse. Läget vid havet i ändan av vägen utan genomgångstrafik kunde locka exempelvis turister som är trötta på världens metropoler och söker tystnad.

Nära naturen

Paret Pinola har lett Åminne stugby sedan 1999. Besökarna kommer från alla håll i världen men största delen kommer från Finland och från Sverige, personer som har anor i nejden.

– Det kommer en hel del tyskar och holländare men när det är säsong hinner man inte prata med turisterna så mycket. Det är så bråttom att man knappt hinner sitta ner en stund, skrattar Ulla-Maj.

Stugbyns huvudsakliga säsong börjar på midsommaren och pågår till skolstarten i augusti. På hösten är dörrarna öppna för matgäster på lördagar och söndagar. Efter vintern öppnas restaurangen i mars igen och från början av maj till slutet av augusti håller de öppet varje dag.

I stugbyn kan man bo i stugor och i de nya lägenheterna eller campa med husbil, husvagn eller tält.

Aminne Stugby2 600px

Åminne stugby har havsutsikt.

– Lägenheterna har luftvärmepumpar och kan nedkylas och det är ju toppen om det blir lika varmt som i somras!

– För turister rekommenderar vi alltid besök i båtmuseet som finns nära och dessutom lockar evenemang på Åminne Folkpark mycket folk. Man kan ta också sjövägen till oss, båtförarna kan tanka och få service vid Åminne Strandservice.

Investeringsstöd för byggande av lägenheter

Pinolas ansökte om och fick investeringsstöd för byggandet av parhuslägenheterna från Österbottens NTM-central.

– Vi fick praktisk hjälp av VASEKs Peter Källberg, berättar Ulla-Maj. – Han hjälpte oss med den elektroniska ansökan och utbetalningsansökan. Det är fantastiskt att möjligheten att få hjälp finns och att det är gratis.

– Företag kan söka investeringsstöd från NTM-centralen exempelvis för uppförande eller utvidgande av en byggnad, som har väsentlig betydelse för affärsverksamheten, alltså som Pinolas gjorde, säger Peter Källberg. – Speciellt glädjande för mig som jobbar med turismföretag är det när man ser sådana här satsningar. Vi behöver få mera kapacitet också utanför stadskärnan, det är efterfrågat.

Förnyelsen av Åminne stugby slutar inte med de nya stiliga lägenheterna: som bäst jobbar Esa Pinola med att bygga en till stuga med bastu på området. Efter den lugna vintertiden börjar förberedelserna för en ny säsong.

– Nöjda kunder är mera värt än pengar, säger Ulla-Maj sammanfattande om företagarens kärlek till sitt arbete.

Uusi 600px

Den nyaste stugan med bastu byggs i snabb takt. I bakgrunden syns de nya lägenheterna.

‹ Gå till "Nyheter"