Ägarskifte kan vara överraskande tungt – Förbered dig i tid även mentalt

09.04.2021

pexels sindre strom 940881

När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan. I förändringscoachingwebbinariet som arrangerades av projektet Ett planerat ägarskifte styrde Lasse Norrgård och Jarno Dahl från TimeOut Muutosvalmennus Oy tillsammans med Samuel Broman, Broman Law åhörarnas tankar på förändring, olika utmaningar och medel för omställning.

VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl har i sitt arbete märkt att företagare – framförallt säljare och överlåtare – sällan vill diskutera mjuka värden i samband med ett ägarskifte.

– Ett ägarskifte utmanar känslan av trygghet, och de rädslor som hör samman med detta talar man inte om. Det krävs mycket mod för att visa och erkänna svaghet, men tack och lov ändras tiderna och även företagare inser att de bara är mänskliga, kommenterade Dahl.

Norrgård poängterade att det är viktigt att vara medveten om hur förändringstrycket påverkar företagaren.

– Då är man tvungen att lämna komfortzonen. Man måste gå igenom de olika skedena, som rädsla, inlärning och tillväxtområde, påminde Norrgård.

Broman, som nyligen startat ett företag, har lång erfarenhet av att samarbeta med företagare inom bankvärlden:

– Förändringar tär ofta hårt. Jag har flera gånger sett hur viktigt det är att söka hjälp även gällande den mentala sidan, snarare än bara faktafrågor, konstaterade han.

Norrgård ledde webbinardeltagarna genom omställningsutmaningarna. I det första skedet är det viktigt att identifiera behovet av förändring.

– Att sälja eller överlåta ett företag genom generationsskifte är en lång process, det kan ta från ett år upp till fem år. Det är alltså klart att det också är en psykiskt tung tid. Behovet av förändring måste uppmärksammas innan den överlåtande företagaren tröttnar och kan längre inte hitta resurser för att hålla företaget i försäljningsskick. Man måste börja sälja företaget när man fortfarande orkar förbättra dess verksamhet, påminde Norrgård.

Att sälja sitt företag kan även förorsaka en identitetskris.

– När man engagerar sig för företagandet förlorar man den privatperson som befinner sig bakom företagaren. Om företagandet är en för stor del av identiteten, kan det väcka frågan att vad är jag då om jag inte längre är företagare? Dessutom kan livet efter ägarskiftet verka meningslöst när livsarbetet är sålt, berättade Norrgård och poängterade:

– Precis som hela ägarskiftesprocessen måste börjas i tid måste de mentala förberedelserna inför vardagslivet efter företagandet också inledas i tid. Tänk redan på vad du ska göra efter överlåtelsen. Kan du bidra med att dela din kunskap med andra till exempel genom styrelsearbete och att arbeta som företagsmentor?

Företagsrådgivarna Kari Myllymäki från Concordia och Anthony Hannus från Kristinestads näringslivscentral försäkrade att ett ägarskifte inte behöver vara så här svårt.

– Hjälp finns tillgänglig till både den tekniska processen och den mentala aspekten av ett ägarskifte. När du modigt kontaktar företagsrådgivningen kan vi tillsammans fundera ut lämpliga lösningar, påminde de.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker en visstidsanställd informatör-översättare (vikariat)

12.05.2021 | Nyheter
Du behärskar finska, svenska och engelska och har erfarenhet av att översätta olika slags texter. Av din arbetstid går cirka hälften till översättnings- och språkgranskningsuppgifter, huvudsakligen finska-svenska, men även svenska-finska och finska-engelska. Du deltar i genomförandet av VASEKs och Vasaregionens kommunikation, så vi hoppas att du är bra på att skriva såväl pressmeddelanden som webbtexter och artiklar.
Läs mera

Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021 | Nyheter
Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande. – När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste...
Läs mera

Företagarivern ökade – 56 % ökning i antalet företag som grundats med hjälp av Startia

06.05.2021 | Nyheter
Grundandet av nya företag via Nyföretagarcentralerna har varit livligare än väntat sedan förra sommaren. Under januari-mars i år grundades sammanlagt 64 nya företag via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, jämfört med 41 förra året. Antalet nystartade företag ökade alltså med hisnande 56 procent.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.05.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

06.05.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021 | Nyheter
Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.
Läs mera

Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021 | Nyheter
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Läs mera

Två nya för hela Kvarkenregionen betydelsefulla projekt fick finansiering

30.04.2021 | Nyheter
Med Kvarkenrådet i spetsen har Kvarkenregionen i ett brett partnerskap beviljats finansiering för två betydelsefulla projekt som ligger i tiden i och med nyheterna som lanserats de senaste veckorna.
Läs mera