Ägarskifte kan vara överraskande tungt – Förbered dig i tid även mentalt

09.04.2021

pexels sindre strom 940881

När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan. I förändringscoachingwebbinariet som arrangerades av projektet Ett planerat ägarskifte styrde Lasse Norrgård och Jarno Dahl från TimeOut Muutosvalmennus Oy tillsammans med Samuel Broman, Broman Law åhörarnas tankar på förändring, olika utmaningar och medel för omställning.

VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl har i sitt arbete märkt att företagare – framförallt säljare och överlåtare – sällan vill diskutera mjuka värden i samband med ett ägarskifte.

– Ett ägarskifte utmanar känslan av trygghet, och de rädslor som hör samman med detta talar man inte om. Det krävs mycket mod för att visa och erkänna svaghet, men tack och lov ändras tiderna och även företagare inser att de bara är mänskliga, kommenterade Dahl.

Norrgård poängterade att det är viktigt att vara medveten om hur förändringstrycket påverkar företagaren.

– Då är man tvungen att lämna komfortzonen. Man måste gå igenom de olika skedena, som rädsla, inlärning och tillväxtområde, påminde Norrgård.

Broman, som nyligen startat ett företag, har lång erfarenhet av att samarbeta med företagare inom bankvärlden:

– Förändringar tär ofta hårt. Jag har flera gånger sett hur viktigt det är att söka hjälp även gällande den mentala sidan, snarare än bara faktafrågor, konstaterade han.

Norrgård ledde webbinardeltagarna genom omställningsutmaningarna. I det första skedet är det viktigt att identifiera behovet av förändring.

– Att sälja eller överlåta ett företag genom generationsskifte är en lång process, det kan ta från ett år upp till fem år. Det är alltså klart att det också är en psykiskt tung tid. Behovet av förändring måste uppmärksammas innan den överlåtande företagaren tröttnar och kan längre inte hitta resurser för att hålla företaget i försäljningsskick. Man måste börja sälja företaget när man fortfarande orkar förbättra dess verksamhet, påminde Norrgård.

Att sälja sitt företag kan även förorsaka en identitetskris.

– När man engagerar sig för företagandet förlorar man den privatperson som befinner sig bakom företagaren. Om företagandet är en för stor del av identiteten, kan det väcka frågan att vad är jag då om jag inte längre är företagare? Dessutom kan livet efter ägarskiftet verka meningslöst när livsarbetet är sålt, berättade Norrgård och poängterade:

– Precis som hela ägarskiftesprocessen måste börjas i tid måste de mentala förberedelserna inför vardagslivet efter företagandet också inledas i tid. Tänk redan på vad du ska göra efter överlåtelsen. Kan du bidra med att dela din kunskap med andra till exempel genom styrelsearbete och att arbeta som företagsmentor?

Företagsrådgivarna Kari Myllymäki från Concordia och Anthony Hannus från Kristinestads näringslivscentral försäkrade att ett ägarskifte inte behöver vara så här svårt.

– Hjälp finns tillgänglig till både den tekniska processen och den mentala aspekten av ett ägarskifte. När du modigt kontaktar företagsrådgivningen kan vi tillsammans fundera ut lämpliga lösningar, påminde de.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera