Tredje generationens transportföretagare tar över Häggviks Transport

16.05.2019

Haggvik 1Johan Häggvik kommer inom de närmaste åren att överta företaget som hans farfar grundade redan 1951. Generationsväxlingen påbörjades ifjol med VASEKs hjälp. – Ett 60 år gammalt och väletablerat namn vill man självfallet föra vidare, så något namnbyte blir inte aktuellt, berättar Johan.

Under fjolåret påbörjades generationsväxlingen vid Malaxföretaget Häggviks Transport Ab Oy, som även omfattar Malax Avfallservice Ab. Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, har bistått företaget under processen, där Johan Häggvik steg för steg kommer att ta över efter sin far Ulf Häggvik.

Johan har vuxit upp med företagandet och har redan suttit många år i grävmaskinen. Som chaufför har han jobbat i tre år och fungerar numera även som transportledare i företaget som sysselsätter åtta personer.

– Johan är ung och driftig, han är villig att satsa och är redo för nästa steg, konstaterar Kjell Nydahl.

Generationsväxlingen inleddes med att Johan övertog sin farbror Torbjörn Häggviks aktier och delägarskap i Malax Avfallservice Ab. Nästa steg är att inleda samma process i Häggviks Transport Ab Oy, där pappa Ulf ännu står som ägare. Johan blir transportföretagare i tredje generationen, eftersom hans farfar Sven var den som grundade företaget 1951 – inledningsvis med taxiverksamhet och grustransporter.

– Det har varit en självklarhet för mig att fortsätta på samma bana. Jag har ett stort intresse för branschen och det känns bra att se resultat av de satsningar man gör och de nya kundkontakter jag arbetat med att skapa sedan jag blev engagerade i transporterna, konstaterar Johan.

Haggvik 6Företaget har nischat in sig på avfalls- och skrottransporter runt om i Finland samt även rivningsarbeten. Häggviks Transport Ab Oy och Malax Avfallsservice Ab sysselsätter idag åtta personer. Johan fungerar som transportledare och i fordonsparken ingår sju växelflaksbilar, en sopbil samt tre grävmaskiner.

Ulf tog över verksamheten med en bil och har byggt upp företaget till nuvarande fordonspark på sju bilar med växelflaksystem och en sopbil. Företaget har specialiserat sig på olika avfalls- och skrottransporter i hela landet, och delvis även i Sverige. Företaget har också i snart 20 års tid kört lastflak med avfall från Stormossens nio återvinningsstationer till Kvevlax.

Haggvik 8Ulf Häggvik har gjort en medveten satsning på miljö och var den första i Vasaregionen med en gasdriven bil av den här sorten. Här tankar han bilen vid Stormossens gasstation tillsammans med en av företagets chaufförer, Kenneth Ståhl.

De senaste åren har Ulf valt att miljöcertifiera företaget och satsa på allt mer miljövänliga fordon. Häggviks Transport var det första företaget i Vasaområdet som skaffade en gasdriven bil med lastväxlarsystem.

– Som företagare bör man sträva framåt och hänga med i utvecklingen. Kunderna har allt mer börjat ställa krav på miljövänliga transporter, och de värdesätter att man använder sig av moderna fordon, berättar Ulf. Dessutom är det faktum att Johan ska ta över en orsak god nog att hålla fordonsparken uppdaterad, tillägger han.

Målsättningen är nu att hela generationsväxlingen ska vara genomförd inom några år, och även i den fortsatta processen kommer företaget att anlita VASEK och Kjell Nydahl.

– Vi har haft mycket god hjälp av Kjell, konstaterar Johan.

Mera information om VASEKs ägarskiftestjänster Mera information om projektet Ett planerat ägarskifte

 

Text och foto: Anna Sand/bySand

 

P.S. Läs även vår Under luppen-artikel från oktober 2009, då den 11-årige Johan Häggvik försäkrade: "Du kan skriva att jag gärna tar över företaget sedan som vuxen."‹ Gå till "Företagsberättelser"