Tinto Roastery rostar Vasas lokalaste kaffe

24.02.2020

Janne Mäki ägare av Tinto Roastery och Startias direktör Tommi Virkama.Janne Mäki (till höger) importerar kaffebönor bland annat från Syd- och Mellanamerika. Tommi Virkama hjälpte företagaren att komma igång i företagets startskede.

På sommaren 2019 stod Janne Mäki bildligt talat i ett vägskäl: något nytt på arbetsfronten skulle sitta fint, men vad? Efter att ha lite undersökt alternativen bestämde han sig för att börja med något som han inte alls hade någon erfarenhet om, nämligen grunda ett kafferosteri.

– Jag övervägde först att börja importera kaffeprodukter, men konstaterade att efter all fraktande och lagrande är kaffet inte särskilt färskt mera när det väl levererats ända hit. Jag kom fram till att det allra färskaste kaffet skulle jag få genom att importera bönorna hit och rosta dem här, berättar Mäki.

– Intresset för kvalitativa produkter har ökat i Finland. Man är beredd att betala lite extra för bra kvalitet, säger Startias direktör Tommi Virkama.

När Mäki skulle grunda företaget bokade han tid till Startia för att få hjälp med affärsverksamhetsplanen och kalkylerna.

– Råden som jag fick där var guld värda! Affärsverksamhetsplanen behövdes senare på flera ställen och i början var det svårt att skaka kalkyler ur ärmen. Lyckligtvis hjälpte Tommi mig över startskedet. Jag fick även stöd av en företagsmentor, beskriver Mäki företagets startskede.

Byråkratin och förberedelserna sköttes under sommaren, medan det egentliga rostandet påbörjades i oktober 2019 i företagslokalen i Klemetsö, Vasa. Läget är smidigt nära centrum och flera Tinto Roasterys kunder – ifall vädret tillåter, hoppar Mäki på sin specialmålade Tinto Roastery-cykel och levererar nyrostade kaffebönor till närbelägna kunder. Företagets kundkrets består för tillfället huvudsakligen av lokala återförsäljare och hotell, men det finns intresse för Tintos kaffe även i andra städer.

Cykeln som Tommi Mäki levererar kaffe med.Med den här cykeln levererar Janne Mäki kaffe till närbelägna kunder, om vädret tillåter.

Men vad var det som lockade Mäki till en totalt främmande bransch, för att inte tala om det faktum att han dessutom startade eget?

– Min fru är colombianska, så jag har fått bekanta mig med sydamerikanska kaffesorter, och jag har nog varit intresserad av kaffe redan en längre tid. Jag har lite bakgrund i vinbranschen, men jag bestämde mig ändå för att satsa på det här med kaffe, berättar Mäki om sin bakgrund.

Enligt Virkama är det många som hittar sin företagsidé inom något de verkligen är intresserade av.

– Det är viktigt i företagandet att man verkligen brinner för det man gör, påpekar han.

– Jag har studerat litteratur som behandlar kafferostande och läst om ämnet på nätet, samt besökt andra rosterier för att inhämta kunskaper. I Danmark har de en egentlig skolning inom branschen, den har jag funderat på, berättar Mäki.

Företagarens vinbakgrund syns i Tinto Roasterys verksamhet på det sättet att företaget erbjuder vinprovning som sidotjänst. Företagaren överväger även att hyra ut företagslokalen för möten eller andra mindre tillfällen. Tiden får utvisa vartåt affärsverksamheten utvecklas, men det är ändå ett som är säkert:

– Mera lokalt än det här kan kaffet inte bli, konstaterar Mäki förnöjt.

 



‹ Gå till "Företagsberättelser"