Malax Bageri & Conditori förstorar

03.12.2019

Malax Bageri 3Mats Udd driver Malax Bageri & Conditori och ska i vinter förstora sin utrymmen för att bättre kunna möta en större efterfrågan på konditorivaror. – Verksamheten har utvecklats positivt de senaste åren och nu är vi begränsade av utrymmet, samtidigt som en vattenskada i golvet måste åtgärdas. Därför har det nu blivit hög tid för att bygga ut och renovera.

Efterfrågan på konditorivaror allt större

Ritningarna är klara, stödansökan inlämnad och alldeles strax ska utbyggnadsarbetet påbörjas vid Malax Bageri & Conditori. Ägare Mats Udd hoppas att allt ska vara klart till våren, och ser fram emot att kunna höja produktionen på konditorisidan.

Mats inledde i tiderna sin yrkesbana på företaget Malaxlimpan, men köpte 1999 Calles Bröd & Conditori i Petalax. Han flyttade verksamheten till Övermalax, och köpte för två år sedan också Malax bageri.

– Verksamheten har utvecklats positivt sedan dess och vi verkar nu enbart här i Yttermalax – det blev enklast så, förklarar Mats. Men utrymmet begränsar oss, och en vattenskada i golvet måste åtgärdas. Därför har det blivit hög tid för att bygga ut och renovera.

Malax Bageri 7Ritningarna för utbyggnaden är klara och stödansökan har lämnat in med hjälp av VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund. – Utan hans hjälp hade det inte blivit av, konstaterar Mats.

De 330 m² som företaget nu förfogar över ska utökas med knappa 50 m². Personalens omklädningsrum förnyas, kontoret ska förstoras och flaskhalsen som det innebär med endast en ingång, ska åtgärdas.

Målsättningen är att produktionen inte ska påverkas av arbetet, eftersom bageriets högsäsong de facto startar först efter jul – när fastlagstiden inleds.

– Julen för inte med sig någon försäljningstopp för vår del. Vi bakar vår egen jullimpa, en del lussebullar och jultårtor samt förstås pepparkakor och en del specialbröd till vissa restauranger, men den verkliga högsäsongen startar först efter nyår, berättar Mats.

För tillfället är brödsidan dominerande vid företaget, men efterfrågan på konditoriprodukter har ökat eftersom flertalet andra konditorier lagt ned sin verksamhet i området. Mats hoppas kunna möta denna efterfrågan genom att förstora bageriet. På konditorisidan är ungefär hälften av kunderna återförsäljare och andra hälften privatkunder. Mats vill också utöka antalet företagskunder och har som målsättning att återigen kunna börja erbjuda tårtor och bakelser med företagens egen logon och tryck – en service han hade tidigare på bageriet i Övermalax.

– Här har printern inte fått plats och det ska vi åtgärda nu, fastslår han.

Malax Bageri 5Företaget sysselsätter åtta personer och en av storsäljarna bland produkterna är den klassiska syltgrisen. – Även om man inför nya produkter i sortimentet, är det ändå klassikerna som säljer bäst, konstaterar Mats.

Inför investeringen har han ansökt om stöd med hjälp av VASEK, där företagsrådgivare Olav Nylund skött alla ansökningshandlingar för Mats del.

– Det är otroligt tacksamt. Jag avskyr själv allt vad papper heter och utan Olavs hjälp hade tröskeln varit alltför hög för att ta tag i ansökan själv, medger Mats.

– Stödansökan gick smidigt, eftersom Mats hade tagit fram så gott som alla bilagor på förhand. De sedvanliga affärs- och ekonomiplanerna snickrade vi ihop tillsammans, tillägger Nylund.

Mats har även tidigare varit i kontakt med VASEK - inför företagsköpet för två år sedan diskuterade han en del frågor med Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster.

– Kjell är fruktansvärt duktig som bollplank och kan alltid bidra med tio olika synvinklar som man själv inte tänkt på, konstaterar Mats, medan han rullar ut vagnarna med syltgrisar som ska på jäsning.

Malax Bageri 6

Klockan är tre på eftermiddagen, novemberdagen som aldrig riktigt ljusnade skymmer redan och Mats har just inlett förberedelserna inför sitt arbetspass som börjar strax efter midnatt.

Text och bilder: Anna Sand

 



‹ Gå till "Företagsberättelser"