En lokaltillverkad, napolitansk pizzaugn snart i var mans trädgård

05.08.2021

PRO Valut 3Tero Kivimäki grundade ifjol företaget PRO-Valut Oy tillsammans med Reijo Sarvela och Joni Viitamäki i syfte att utveckla, tillverka och sälja hållbara och rejäla pizzaugnar för privat utomhusbruk. Produkterna ska saluföras under marknadsföringsnamnet Brickorstone.

Att avnjuta en äkta napolitansk pizza beskrivs av en del som en nästan religiös upplevelse, och idag väljer allt fler att investera i en egen pizzaugn till uteköket eller trädgården. Den företagsidé som Laihelaföretaget PRO-Valut Oy arbetat med redan under ett par år, ligger därför helt rätt i tiden och nu är man inne på slutrakan med att få i gång försäljningen och marknadsföringen av den egna pizzaugnen under brandet Brickorstone.

Bakom företaget står trion Tero Kivimäki, Reijo Sarvela och Joni Viitamäki. Kivimäki är sedan drygt 20 år tillbaka företagare inom plåt- och byggnadsbranschen, och fokuserar i huvudsak på husbyggen under namnet Tekipelti Oy.

– Tanken på att grunda ett gemensamt företag och utveckla den här produkten kom när Sarvelas egen satsning, som baserade sig på en mångdubbelt mer kostsam teknik, inte var genomförbar. Hans yrkeskompetens och långa erfarenhet av murning och planering av spisar har utgjort en bas i utvecklingsarbetet, som också gjordes i samarbete med en gemensam bekant vars familj driver ett motsvarande företag i Turkiet. När gjutformarna var klara inledde vi sedan avtal med olika underleverantörer för pizzaugnens alla delar. Själva gjutningen görs av Tiileri, berättar Kivimäki.

PRO Valut 5Gjutformarna har tagits fram med hjälp av utvecklingsstöd från ELY-centralen och själva gjutningen görs av en underleverantör.

Grundtanken är att ugnen ska vara av högsta kvalitet och ha den hållfasthet som krävs vid så pass höga temperaturer som en pizzaugn behöver hålla. En vanlig varmluftsugn har ofta en maxtemperatur på 300 °C vilket inte räcker för grädda en riktigt bra pizza. Vill man grädda en äkta napolitansk pizza behöver man en pizzaugn som klarar åtminstone 450 °C.

– Många sportar idag också med att bygga och gjuta egna pizzaugnar, till exempel med hjälp av gympabollar som form, men ofta håller de inte för längre bruk utan spricker, konstaterar Kivimäki.

För utvecklingsarbetet sökte man stöd med VASEKs hjälp, där företagsrådgivare Antti Alasaari också bistått med goda råd och tips samt fungerat som en hjälpande hand vid bildandet av själva bolaget, som skedde ifjol.

– Jag har också tidigare fått hjälp med stödansökningar av VASEK och Alasaari har varit ett tacksamt stöd i hela den här processen, som tyvärr dragit ut lite på tiden. Med facit i hand hade pandemin kunnat ge en bra försäljningsstart. Många har valt att investera i hus och hem i stället för att åka utomlands, konstaterar Kivimäki.

Alasaari ser potential i produkten – också på internationell nivå.

– Som företagsrådgivare blir man alltid entusiastisk då det dyker upp nya, yrkeskunniga företag med en egen, ny produkt. PRO-Valut Oy förenar flera olika kompetenser och jag är säker på att deras inhemska produkt kommer att finnas i många trädgårdar framöver. Pandemin har gett upphov till fler satsningar inom just trädgård och speciellt uteköken blir alltmer populära, konstaterar Alasaari.

PRO Valut 7Grundtanken är att ugnen ska vara av högsta kvalitet och ha den hållfasthet som krävs vid så passa höga temperaturer som en pizzaugn behöver hålla. En vanlig varmluftsugn har ofta en maxtemperatur på 300 °C vilket inte räcker för grädda en riktigt bra pizza. Vill man grädda en äkta napolitansk pizza behöver man en pizzaugn som klarar åtminstone 450 °C.

Tanken är att försäljningen i huvudsak ska ske via företagets egen webbshop, som redan nu ligger ute men som ännu är under utveckling.

– För tillfället säljs endast ugnens gjutna delar där, men tanken är att man ska kunna köpa hela byggsatsen framöver – och även ett färdigt paket. I det ingår då också lucka och skorsten, rappningsmaterial och förstås själva botten i ugnen – pizzastenen, tillägger Kivimäki.

Det är pizzastenen som möjliggör för temperaturen i ugnen att hålla en hög och jämn nivå och den är en absolut nödvändighet för att kunna grädda en stenugnsbakad pizza.

Brickorstone-ugnen eldas förstås med vanlig ved, helst björkved, och kan även användas för bakning eller annan matlagning.

– Vi betraktar den själva som pizzaugnarnas Mercedes, avslutar Kivimäki med ett leende.

PRO Valut 9

 

Text: Anna Sand
Bilder: Anna Sand samt PRO Valut Oy

 



‹ Gå till "Företagsberättelser"