Corona fick motionsföretagaren att fundera på kreativa lösningar

29.04.2020

Linda Tuomela.Linda Tuomela har arbetat som Zumbainstruktör sedan 2017.

När coronakrisen blev ett faktum även i Österbotten upphörde Malaxbördiga Linda Tuomelas frilansuppdrag inom resebranschen med omedelbar verkan. Även Zumbakurserna som hon lett flera gånger i veckan blev tillsvidare inhiberade. Trots att situationen verkade hopplös, fann hon ett sätt att vända allt till det bättre.

 – Jag har studerat entreprenörskap och företagsledning vid Hanken Svenska handelshögskolan i Vasa, och efter att ha jobbat en tid som ekonom vidareutbildade jag mig till reseledare. Jag har alltid älskat dans och rörelse och hållit på med Zumba sedan 2010, så under vintern 2017 tog jag under ett veckoslut även en licensutbildning för att själv kunna bli Zumbainstruktör, berättar Tuomela om sin bakgrund.

När hon återvände till Finland i oktober 2017, efter att ha jobbat som reseledare i Spanien ett halvår, startade hon sitt företag Linvida för att kunna börja instruera Zumba och samtidigt söka frilansjobb inom resebranschen. Snart höll hon flera kurser i veckan på olika skolor, gym och ungdomslokaler runtom i nejden – tills all hobbyverksamhet måste läggas ned i mitten av mars.

Nya lösningar efterlyses

Tuomela blev tvungen att tänka mer kreativt för att kunna hitta nya lösningar för sin verksamhet.

– Jag såg en möjlighet för min Zumbaverksamhet att kunna fortsätta trots krisen, då jag följde med hur instruktörskolleger runtom i världen började ordna sina kurser online. Jag testade först konceptet genom att ordna två avgiftsfria testtillfällen och körde sedan igång en egen onlinekurs i Zumba, förklarar Tuomela.

Intresset för onlinekurserna har varit stort. Zumba får vanligtvis inte direktuppspelas på nätet på grund av strikta regler som skyddar varumärket och konceptet, men på grund av den globala krisen har Zumbas huvudkontor gett tillstånd till instruktörerna att använda sig av teknikens hjälp.

Linda Tuomela.Zumba från ett vardagsrum till ett annat.

Enligt Tuomela finns det en stor potential med onlinekonceptet, eftersom kunderna inte behöver finnas geografiskt nära och ingen lokal behöver hyras. Dessutom är det miljövänligt att undvika onödiga transporter med bil. Hon hoppas att man får fortsätta med onlinekurserna vid sidan av traditionella kurser även när läget normaliserats.

Blicken mot framtiden

För tillfället ser det relativt ljust ut för Linvida, men tiderna har varit tuffa:

– Det har blivit många sömnlösa nätter när man har försökt fundera ut hur man riktigt skall lyckas hålla sitt företag i liv trots krisen, erkänner Tuomela.

–  De flesta omställningar har jag klarat av själv genom att söka upp information och fråga runt, men jag har också fått en otroligt bra hjälp av min bokförare på Convido i Malax, som bland annat tipsat om olika sätt som mina utgifter som företagare kan lindras eller tillfälligt flyttas fram.

Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, berömmer Tuomela för att hon tänkt kreativt och vågat börja med något nytt.

– Många företagare i kreativa yrken har helt tappat inkomster och måste nu hitta nya sätt att klara sig. Att direktuppspela gratis sina tjänster över nätet hjälper inte företagare som Linda att överleva, men hon har löst detta genom att ta betalt för tjänsten. Nu behövs nytänkande! konstaterar han.

 



‹ Gå till "Företagsberättelser"