Tahtipoly1 300pxTähtipöly-begravningsbyrån för smådjur har fungerat i Vasa fr.o.m. 2012 och snart öppnas verksamhetspunkten också i Åbo. Allt började från en idé av Virpi Jumisko, och Lenita Kaivonen tillförde bolaget sin floristkunskap samt erfarenhet från en traditionell begravningsbyrå.

VASEK var med redan från början när företaget startades, och för några år sedan deltog företaget även i KasvuOpen-tävlingen, efter ett tips från VASEK.

– Sparrningen vi fick var väldigt viktig, vi hade möjlighet att bolla våra idéer och på så sätt förbereda oss att ta några större tillväxtsteg, säger Kaivonen tacksamt.

Företaget representerar en något ovanligare bransch, och efterfrågan på tjänsterna har skapats i takt med en förändring i samhället:

– Till exempel på landsbygden finns nog utrymme att begrava sina husdjur på den egna marken, men gårdar, egnahemshus eller sommarstugor går inte längre i släkten på samma sätt som tidigare. Det är mycket tydligt att djurägare bekymrar sig över att lämna husdjurens begravningsplats efter sig när hemvisten ändras. Höghus- och radhusinvånare igen har naturligtvis ingen möjlighet att gravsätta husdjur på egen gård, berättar Kaivonen.

Hos Tähtipöly hittar man flera urnamodeller som förmultnar som t.ex. papperurnan, terracottaurnan eller träurnan, som är tänkta för gravsättning. Om man däremot vill förvara urnan i exempelvis bokhyllan väljs oftast en keramisk urna. Askan kan även strös på begravningsplatsen för smådjur, som finns i Gamla Vasa.

– Vi har ett verkligen fint samarbete med regionens djurkliniker. Jag kör runt flera gånger i veckan hos veterinärer för att hämta husdjur som fått eutanasi, och vi hanterar deras sista resa med värdighet och enligt ägarens önskemål.

Tahtipoly2 300px– I våra lokaler är det också möjligt att hålla en liten avskedsstund om man vill, och för t.ex. barnfamiljer kan det kännas som ett bättre alternativ att ta avsked här i vårt minnesrum, efter eutanasin hos veterinären, än att barnen är med vid själva eutanasitillfället. Också många äldre, kommer gärna till oss med sitt husdjur efter besöket hos djurkliniken där eutanasin gjorts. Och så har vi förstås de husdjur som dött hemma eller vid någon olycka, då kommer vi överens med ägarna om när det passar att husdjuret förs hit, säger Kaivonen.

Enligt Kaivonen kan döden av ett husdjur, som har följt med redan en längre tid, vara ett hårt slag särskilt för äldre människor och är utmanande också på grund av de praktiska arrangemangen:

– Att flytta ett stort husdjur till bilen och transportera det kan vara omöjligt för en äldre person. Vi tar hand om de praktiska arrangemangen, så ägaren inte behöver oroa sig för dem under sin sorgetid.

 

Läs mera om hur Tähtipöly fick hjälp av Sparra med juristen -tjänsten

 

 

‹ Gå till "Artiklar"