P5110028 viicon webSami Eromäki och Niina Asujamaa uppmanar att ta kontakt med experter inom ekonomiförvaltningen genast när man börjar fundera på att starta eget.

ExpertenVetLogo web

Vaasa Viicon Ab är Vasaregionens företagscentrum Startias nyaste sakkunnigorganisation. På Viicon hanteras hela skalan av ekonomiförvaltningen i företaget, alltifrån bokföring till fakturering och löner samt även kund- och leverantörsreskontran. Dessutom är Viicon en auktoriserad revisionsbyrå.

Vasa Företagare valde Viicon till Årets företagare år 2017. Enligt verkställande direktör Nina Asujamaa var företagarpriset ett fint erkännande för vårt arbete.

– Det kändes bra att få priset, fast vi hade inte alls förväntat oss det, säger Asujamaa.

Sami Eromäki, som är direktör för företagsutvecklingstjänsterna, anser att det är bra att valet föll just på ett företag inom ekonomiförvaltning.

– Ofta lämnas ju revisionsbyråerna i bakgrunden, fast de är nyckelfaktorer för företagens framgång. Vi är involverade i många uppdrag och är en del av kundens vardag. I bästa fall är kundrelationen ett partnerskap, och revisionsbyråns tjänster utvecklas i samband med företagets utveckling, berättar han.

Tjänsterna inte beroende av programvaran

Ulla Laalo, Tarja Paavola och Marju Juhanpelto grundade Viicon år 2009. Laalo hade lagt märke till att det inte fanns någon sådan revisionsbyrå på marknaden, som skulle erbjuda tjänsterna till kunden på deras egen programvara. På den tiden var det ofta revisionsbyrån som bestämde vilket program kunden bör använda i sin ekonomihantering.

Viicon var en banbrytare, eftersom kunderna inte behövde använda en viss programvara. Senare har också andra företag inom ekonomiförvaltning börjat expandera sina tjänster till flera olika plattformar.
– Viicon har 20 olika programvaror till sitt förfogande och tröskeln för att börja använda en ny programvara är låg hos oss. Vi utgår alltid från kundens behov, säger Asujamaa.

Företaget har haft en snabb tillväxt, eftersom omsättningen var cirka två miljoner euro år 2017. Viicon har 32 anställda och kontor förutom i Vasa även i Jurva och Tammerfors.

Tänk på företagets framtida behov

Viicon har en hel del att ge åt blivande företagare som planerar sin ekonomiförvaltning. Nya företagare uppmanas att kontakta experter inom ekonomiförvaltning så snart man har börjat fundera på att starta eget.

En av de första frågorna som skall beslutas om är bl.a. bolagsformen och i vilken form företagaren kommer att ta ut pengar från företaget till privatbruk. Exempelvis kan en näringsidkare med firmanamn ta pengar för eget bruk genom privata inköp, men på ett aktiebolag däremot bör pengarna tas ut som lön, åtminstone i början.

– Vi har en vision om kundens behov, även om kunden själv inte ännu vet vad hens företag skulle behöva, berättar Asujamaa.

– Tillsammans med företagaren räknar vi ut vilken programvara som passar bäst till hens behov. När man skall välja programvaran är det också bra att tänka på vilka behov man har om fem år, säger Eromäki

Startias direktör Tommi Virkama känner till hur viktig roll revisionsbyrån spelar i ett företags framgång.

– Företagaren kan fokusera på sin kärnkompetens, medan revisionsbyrån tar hand om ekonomiförvaltningen och ger ut nödvändiga siffror, som hjälper företagaren att utveckla företagets verksamhet, säger han.

Text & foton: VASEK

Tidigare artiklar i vår serie Experten vet:

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

Praktisk kombination av bank- och försäkringstjänster

Viktigt att satsa på webben

Hjälp och råd i frågor om företagets ekonomi och lättföretagande

Liten bank med flexibel service

Kundens behov styr Securitas utbud

StartiaUYKIns SE 400px

‹ Gå till "Artiklar"