Meribjörkö fängslar inhemska och utländska besökare på västkusten av Björkö i Kvarkens skärgård. Företagare Jukka Viita-aho hyr ut lokaler till företag och privatpersoner för möten och fester. Företagets trumfkort är landskapet, kvällssolen och närheten till naturen. Utsikten från byggnadens fönster är fin och ibland ser mötesdeltagarna hellre på skärgårdsutsikten än på PowerPoint-presentationen.

Jukka Viita-ahoJukka Viita-aho, företagaren bakom Meribjörkö, hyr vid behov ut båtar till besökare så att de kan bekanta sig med Kvarkens skärgård.


Meribjörkö har besökts bland annat av utländska gäster som storföretagen i Vasa har haft. Långväga besökare uppskattar ren natur och klart havsvatten.

– Dessutom intresserar den öppna spisen på Meribjörkö. Besökarna tar ofta först foto på brasan och sedan går de till fönstret och börjar fota landskapet. Att se deras iver ger mig energi, berättar Viita-aho.

Samarbete viktigt

Meribjörkö har besökts av såväl företagsgäster som krigsveteraner och finländska toppishockeyspelare. En av de mest minnesvärda grupperna var en amerikansk familj på nio personer som förra julen hyrde utrymmena för tre nätter.

Förutom utrymmen kan kunden beställa mat och dryck efter önskemål. De här tjänsterna köper Viita-aho av sina samarbetspartner. Kunderna är av olika slag och Viita-aho säger att flexibilitet är dagens ord.

Viita-aho har ett tätt samarbete med andra företagare i regionen. Nätverket hjälper till om Villa Meribjörkö till exempel behöver en jultomte eller instruktör i skrattyoga. Nätverkande har varit en av hans principer ända sedan början. När man känner de andra företagarna, vågar man rekommendera deras tjänster.

– Jag kan inte göra allting själv. På ett litet område leder konkurrens inte någonstans. Jag hänvisar kunder vidare till andra företagare när det behövs. Jag säger aldrig åt kunden att vi är fullbokade, däremot säger jag att just nu har vi en bokning men ni kan kontakta exempelvis det här företaget.

Villa MeribjörköInteriören på Villa Meribjörkö kan förvandlas till både mötes- och festlokaler.

Det kommer allt fler internationella besökare till Kvarken och med dem i tankarna har Villa Meribjörkö i samarbete med andra företagare skapat ett nytt koncept, nämligen webbsidan Kvarkenevents. Webbsidan presenterar bland annat vilka aktiviteter skärgården erbjuder.

Under Kvarkens jubileumsår 2016 började man genom att märka skärgårdens gäddor i samarbete med Naturresursinstitutet och Världsarvsföreningen undersöka hur fiskar växer och rör sig. Lyckas man under en fisketur fånga en märkt gädda, får fiskaren ett litet pris.

– Färre än tio av de gäddor som märktes år 2016 har fångats. Det betyder att finns stora mängder av dem i rörelse, berättar Viita-aho.

Säsongsbetonat arbete

I ett par år övervägde Viita-aho att starta eget. Han hade varit anställd på Kesko i över 20 år och sålt service till företag. Men han ville ha något annat. Då beslutet om att bli företagare hade fattats, var känslan av lättnad stor.

– Att vara företagare är förknippad med frihet och möjligheter. Arbetstrivseln och Kvarken som arbetsmiljö kan man inte mäta i pengar.

Viita-aho tog kontakt med VASEK och en affärsverksamhetsplan för företaget gjordes upp. Han uppmanar andra som vill bli företagare att börja med att kontakta VASEK. Viita-aho har också senare haft kontakt med bolaget, till exempel deltog han i en kurs om sociala medier för turistföretagare, som VASEK ordnade.

Yrityksen valtteja ovat maisemat, ilta-aurinko ja luonnonläheisyys.Företagets trumfkort är landskapet, kvällssolen och närheten till naturen.

Företagaren var trots allt förvånad över hur säsongsbetonad turismbranschen är. Fram till midsommaren har Meribjörkö företagsgäster medan i juli firas det många familjefester. I november-december är det lillajulssäsong. Den lugnaste tiden för affärerna är från januari till mars samt i september-oktober. Säsongsvariationer gör det emellanåt svårt att klara sig.

– På sommaren har man fullt upp hela tiden och på vintern går man sysslolös. Jag uppmanar folk att utnyttja skärgårdsföretagarnas tjänster året om, säger han och välkomnar alla till Villa Meribjörkö.

Text: VASEK

Bilder: VASEK och Jukka Viita-aho/Meribjörkö

 


Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista. Området är den plats på jorden, där man bäst kan uppleva landhöjningsfenomenet och hastigheten av landhöjningen är en av de högsta i världen. Landhöjning är en del av processen som orsakats av isens avsmältning efter istiden. Vidare har Kvarkens skärgård unika samlingar av istida formationer, såsom De Geer-moräner och Ribbed-moräner, som bidrar till regional variation i landskapet.

Mer information: http://www.kvarken.fi/upptack-kvarken/

Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Kvarkens värdshus, Kvarkenturer
Café & Restaurant Salteriet

‹ Gå till "Artiklar"