musiikkilupa3

FragatLogowww2.jpgJulmusiken inför julen ger en positiv känsla och som obemärkt glider det några fler julklappar i kundvagnen. Svag bakgrundsmusik hos en massör får kunden att slappna av och njuta, kanske även boka en ny tid för massage. Genom att spela musik fås indirekta ekonomiska fördelar för företagaren när man skapar en mysig atmosfär i företagets lokaler, där man säljer produkter eller tjänster, eller på annat sätt vill att besökarna ska trivas.

Men sällan kommer företagaren att tänka på att när man spelar musik så behöver man också betala tillbörliga ersättningar, som tillfaller musikens upphovsmän, förläggare och artister. En musiklicens måste skaffas och för att spela musik måste man betala en ersättning, även om lokalerna eller evenemangen skulle vara kostnadsfria.

– Vid företagsrådgivningen kommer man nödvändigtvis inte alltid att tänka på frågor kring musiklicensiering, men det är klart att det är mycket vanligt att man i företag spelar bakgrundsmusik exempelvis från radion. De tillbörliga avgifterna måste alltid skötas eftersom ofta är även musikerna och kompositörerna själva företagare och värdig sin egen ersättning för sitt arbete, påminner Antti Alasaari och fortsätter:

– Lyckligtvis kan licensen för bakgrundsmusik skaffas enkelt från en gemensam tjänst av Gramex och Teosto på adressen Musiikkiluvat.fi. Det bör också noteras att förutom företagare, behöver också föreningar ett tillstånd när de spelar musik på sina evenemang.

Det belopp som skall ersättas för användning av musik, det vill säga priset på en licens, beror på musikens betydelse för användarens aktiviteter. Ersättningen är högre om musiken har en central och viktig del av verksamheten, och i sin tur lägre om musiken spelas endast i bakgrunden för att skapa en god stämning. Behov av en licens för bakgrundsmusik berör typiskt restauranger, butiker, gym, frisörer och taxi – alla företag som har lobby eller kundutrymmen.

– Ett tillstånd behövs alltid när musiken spelas offentligt, det vill säga företagarna bör komma ihåg att julfester och olika kundevenemang är också en offentlig tillställning, även om det inte finns någon inträdesavgift till evenemanget, berättar Alasaari.

musiikkilupa2Samma musiklicens är ett måste, även om man spelar musik från radio eller TV. Det vill säga musikkällan har ingen betydelse. Det bör också noteras att musiken spelat från Spotify kräver en separat Business-licens, som kostar cirka 30 euro i månaden. En normal Spotify-licens är avsedd enbart för privat bruk.

På internet kan även hittas tjänster, varifrån man med en månadsavgift kan få tillgång till royaltyfri musik, som kan spelas utan musiklicenser.

Priserna för musiklicenser beror på branschen och även storlek av utrymmen eller antal kundplatser. I vissa branscher uttrycks priserna som årspriser och i vissa fall som månadspriser.

– Månadsavgifterna varierar från ett par euro till några tio euro beroende på branschen och storleken av företag. Med andra ord är det inte frågan om några stora summor, påminner Alasaari.

Musiikkiluvat.fi

 

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Företagsrådgivare
+358 44 512 6613
Nya företagare, landsbygdsföretagande Kyrolandet

‹ Gå till "Artiklar"