ExpertenVetLogo web

Fastighetsförmedlare Aninkainen skiljer sig från andra aktörer i branschen på grund av ett omfattande utbud av verksamhetslokaler. Vasa kontoret leds av Klaus Berg, som rekommenderar att företagarna i jakt på verksamhetslokaler skall ta kontakt med experter i branschen.

Nyföretagare rekommenderas att först hyra verksamhetslokaler, men efter att företagets verksamhet har stabiliserats, kan det finnas anledning att fundera över att köpa egna lokaler.

-Framgångsrika företag kan lätt spendera hundratusentals euro för att betala hyra. Om företagaren har möjlighet att betala hyran, kan han antagligen betala även amorteringar av ett lån, säger Berg.

IMG 4051 640px ryhmakuva

Både Klaus Berg, företagare på Aninkainen i Vasa, företagskonsult Harry Storlund och fastighetsförmedlare Helena Wörlin får ofta frågan om kedjans grundare Jethro Rostedt möjligen är på plats. Kartongversionen står alltid på kontoret, men riktiga Rostedt har besökt oss ett par gånger.

Berg själv fungerar som han råder, eftersom han äger Aninkainens verksamhetslokaler i Vapenbrödrabyn.

-Om man vid något skede vill sluta företagets verksamhet, kan företagaren få extra inkomster genom att hyra lokalerna till någon annan, berättar Berg.

Startias direktör Tommi Virkama vet hur viktigt det är för en nyföretagare att hitta lämpliga lokaler för den egna verksamheten.

-Det är bra att Startia har Aninkainen som expertpartner, eftersom de har ett omfattande nätverk inom verksamhetslokaler, säger Virkama.

Bra läge viktigaste

Läget är avgörande, när man funderar på företagets potentiella lokaler. Affärslokalerna i centrum är de mest önskvärda, men också dyraste.

Företagaren borde tänka på sin egen bransch, det vill säga om det är nödvändigt att ha sina affärslokaler mitt i centrum. Utöver prisfördel är även parkeringen ofta billigare utanför centrum.

-Om företaget ligger utanför centrum, måste företagaren försöka skapa synlighet bland annat genom marknadsföring, säger företagskonsult Harry Storlund från Aninkainen i Vasa.

På Aninkainens webbsidor finns ett omfattande utbud av affärsfastigheter, allt från ett tjugo kvadratmeters lager till flera tusen kvadratmeters hallar. Han rekommenderar också att kontakta förmedlarna direkt, eftersom alla försäljningsobjekt inte kan annonseras offentligt exempelvis på internet eller i tidningar. I regionen distribueras även ett Bostadsblad, var förutom bostäder man kan hitta också affärsfastigheter.

IMG 4072 640px klaus harry

Klaus Berg och Harry Storlund rekommenderar företagare att fråga om lediga verksamhetslokaler direkt från förmedlarna, eftersom alla objekt inte kommer att utannonseras offentligt.

Företagsköp förenklas

Förutom att förmedla bostäder, har Aninkainen erfarenheter även av företagsköp. Lokaler kommer ofta till försäljning vid en tidpunkt då företagaren vill gå i pension. Tusentals företag läggs ner då ingen efterföljare hittas. Ungdomarna har ofta inte de nödvändiga tillgångarna för att köpa ett företag och då förblir företagsköpen ogjorda.

-Vi har underlättat företagsköp genom avbetalningar. Företagets besittningsrätt överförs till köparen omedelbart efter den första delbetalningen. Äganderätten övergår till köparen när köpesumman har betalats i sin helhet. Detta leder till att företagets köpare snabbt kan komma igång med sin affärsverksamhet, säger Berg.

Enligt Kjell Nydahl, som hjälper ägarskifteskunder på VASEK, är det bra att det finns alternativ för dem som planerar ett ägarskifte.

-Företagsköp kan verkställas både via privata förmedlare och även genom kostnadsfria offentliga tjänster. Kunden har möjlighet att välja det lämpligaste alternativet för sig själv och den situationen hen befinner sig, konstaterar Nydahl.

Aninkainen är en fastighetsförmedlingskedja, som har grundats av Jethro Rostedt, och som drivs på franchisebasis. Vasa kontoret sysselsätter totalt fyra fastighetsförmedlare, som har en gedigen erfarenhet inom området. Berg är företagare redan i femte generation.

-Vi arbetar effektivt och svarar snabbt till kunderna. Vi är själva också företagare och vet väl hur det är att vara företagare. Det är lätt att vända sig till oss, säger Berg.

 

Text och bilder: VASEK

 

Tidigare artiklar i vår serie Experten vet:

Mångsidig advokatbyrå ger råd även på sociala medier

Praktisk kombination av bank- och försäkringstjänster

Viktigt att satsa på webben

Hjälp och råd i frågor om företagets ekonomi och lättföretagande

Liten bank med flexibel service

Kundens behov styr Securitas utbud

 

Startia25v Logo

SUK LOGO vaaka SWE 300px SUK inspecta sin RGB

‹ Gå till "Artiklar"