Vöyrillä jalostetaan ekologista koivunmahlaa vientiin

02.10.2019

Arctic Birch 3Kim Finne ja Samuel Granholm perustivat Arctic Birchin kolme vuotta sitten, ja nyt yritys on maailman suurin koivunmahlan tuottaja melkein puolen miljoonan litran vuotuisella tuotannolla.

Suomalaisen luonnon oma energiajuoma

Maailman puhtain vesi ja ilma ovat kaksi tärkeää myyntiargumenttia Arctic Birchille – vöyriläisyritykselle, joka on globaali pioneeri ja maailman suurin koivunmahlan viejä. Yrityksen perustajat Samuel Granholm ja Kim Finne ovat niiden kolmen vuoden aikana, joina ovat rakentaneet tuotemerkkiä, voineet todeta, että jo pelkästään tieto siitä, että tuote on suomalainen luo lisäarvoa kansainvälisillä markkinoilla.

Lähes puoli miljoonaa litraa koivunmahlaa on valutettu ja jalostettu yrityksessä tämän vuoden aikana, ja tavoitteena on kasvattaa määrää vuosittain aina miljoonaan litraan saakka. Yli 90 prosenttia menee vientiin sekä Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, viimeksi mainittu tärkeimpänä kohdealueena.

– Eri juomien tuottamisen lisäksi toimimme alihankkijana kosmetiikkayrityksille, jotka käyttävät koivunmahlaa tuotannossaan, Granholm ja Finne kertovat.

Arctic Birch 5Koivunmahlaa myydään ja viedään erikokoisissa pakkauksissa loppuasiakkaasta riippuen. Lähes 95 prosenttia tuotannosta menee vientiin, ja tärkeimpänä markkina-alueena on nyt Aasia.

Koivunmahlaa myydään erikokoisissa pakkauksissa aina loppuasiakkaasta riippuen. Mahla on peräisin paikallisista, luomusertifioiduista metsistä, joita on yhteensä 3 500 hehtaaria runsaalla 120 eri maanomistajalla. Tuotantohuippu osuu huhti-toukokuuhun, jolloin yritys työllistää noin neljän viikon ajan lähes 300 henkilöä.

– Sesongin ulkopuolella meillä on itsemme lisäksi kaksi työntekijää, lisää Finne, joka itse työskentelee lähinnä tuotemerkin kehittämisen ja myynnin parissa.

Arctic Birch 7Koivunmahlaa kuvataan luonnon omaksi energiajuomaksi, jota on valutettu Suomessa ainakin 1600-luvulta lähtien. Mahlaa käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa, jossa Arctic Birch toimii usean valmistajan alihankkijana. Koivunmahlan koko vuosituotanto valutetaan muutaman viikon aikana keväällä, kun luonto herää jälleen eloon ja mahla alkaa virrata puissa. Näiden viikkojen aikana yrtyksellä on jopa 300 henkeä töissä.

Maailmalla koivunmahla luokitellaan kasvivedeksi aivan kuten kookosvesi, mutta se vaatii kuitenkin usein selvennystä.

– Thaimaassa kukaan ei tiedä mikä koivu on, Finne kertoo. Meidän puhdas pohjavetemme ja puhdas ilma ovat tärkeitä myyntiargumentteja, ja jo pelkästään tieto siitä, että tuote on suomalainen, antaa lisäarvoa.

Arctic Birch perustettiin vuonna 2016, mutta jo useita vuosia aiemmin tuotantoa oli pienemmässä mittakaavassa kummankin omistajan omien yritysten kautta. Kun tuotanto kasvoi, tarvittiin suuremmat tilat ja yritys hankki Valion vanhan kiinteistön Kaitsorista, josta löytyy lähes 10 000 m2 lattiapinta-alaa. Tiloista löytyy yrityksen laboratorio, tuotantolinja ja varasto. Yritys yrittää nyt löytää kiinteistöön myös lisää elämää eli uusia vuokralaisia.

– Täällä on paljon mahdollisuuksia, Granholm toteaa. Tilat on hyväksytty elintarviketuotantoon, meillä on suuri keittiö, kokoustilat, toimisto- ja tuotantotilat sekä varasto. Erillisessä rakennuksessa on myös mahdollista harjoittaa metalli-, puu- tai muun alan teollisuutta, hän lisää.

Arctic Birch 9Yritys toimii omassa kiinteistössään Kaitsorissa, jonne on rakennettu sekä laboratorio, tuotantotilat että varasto.

Kiinteistönomistajana yritys on vähitellen kunnostanut tilojaan, ja investointitukea onkin haettu sekä laitteisiin, tuotekehitykseen että kansainvälistymishankkeeseen.

– Olemme kääntyneet VASEKin yritysneuvojan puoleen saadaksemme paremmin uskottavuutta hakemuksiimme. He ovat kokeneita ja tietävät miten laskelmat tulee tehdä, Granholm toteaa.

– OIemme erittäin kiitollisia sitä, että meillä on kumppani, jonka puoleen kääntyä tällaisissa asioissa, Finne lisää.

Yritysneuvoja Olav Nylund VASEKilta toteaa, että kyseessä on ollut erittäin kattavat hakemukset, joihin on sisältynyt paljon tietoa.

– Olemme istuneet yhdessä monia tunteja ja laatineet hakemuksia ELY-keskuksen myöntämien hankerahojen saamiseksi, mutta työ on myös tuottanut tulosta, Nylund päättää.

Arctic Birch 11Yrityksen kiinteistössä Kaitsorissa Vöyrillä on suuret tilat, jotka soveltuvat erilaiseen tuotantoon, niin elintarvike- kuin puu- tai metalliteollisuuteenkin, toimistotiloiksi ja niin edelleen. Tavoitteena on saada lisää eloa kiinteistöön ja löytää useampia vuokralaisia.

Tekstit: Anna Sand / bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Arctic Birch
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Yrittäjätarinoita"-sivulle