Tinto Roastery paahtaa Vaasan paikallisinta kahvia

24.02.2020

Startian johtaja Tommi Virkama ja Tinto Roasteryn perustaja Janne Mäki.Janne Mäki (oikealla) tuo kahvipapuja muun muassa Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tommi Virkama auttoi yrittäjää pääsemään vauhtiin yrityksen perustamisvaiheessa.

Kesällä 2019 Janne Mäki seisoi kuvaannollisesti risteyksessä, sillä jotain uutta työkuviota pitäisi keksiä, mutta mitä? Tutkittuaan hieman vaihtoehtoja hän päätti ryhtyä alalle, josta hänellä ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta: hän perustaisi kahvipaahtimon.

– Harkitsin aluksi kahvituotteiden maahantuontia, mutta totesin, että kaiken rahtaamisen ja varastoinnin jälkeen kahvi ei enää ole kovin tuoretta tänne asti päästyään. Tulin siihen tulokseen, että kaikkein tuoreinta kahvia saisin tuomalla pavut tänne ja paahtamalla ne vasta paikan päällä, Mäki kertoo.

– Kiinnostus laadukkaita tuotteita kohtaan on kasvanut Suomessa. Hyvästä laadusta ollaan valmiita maksamaan hieman ekstraa, Startian johtaja Tommi Virkama sanoo.

Yrityksen perustamisvaiheessa Mäki varasi ajan Startiaan saadakseen apua liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien kanssa.

– Sain Startiasta kullanarvoisia neuvoja! Liiketoimintasuunnitelmaa tarvittiin myöhemmin monessa paikassa, ja laskelmia oli aluksi vaikea repiä hihasta. Onneksi Tommi auttoi alkuvaiheen yli. Lisäksi sain tuekseni yrityskummin, Mäki kuvailee yrityksen perustamisvaihetta.

Paperityöt ja valmistelut hoituivat kesän aikana, varsinainen paahtaminen alkoi Vaasan Klemettilässä sijaitsevissa liiketiloissa lokakuussa 2019. Yrityksen sijainti on kätevän lähellä keskustaa ja useita Tinto Roasteryn asiakkaita – kelien salliessa Mäki hyppää yrityksen brändivärein maalatun pyöränsä selkään ja toimittaa vastapaahdetut kahvipavut lähistöllä sijaitseville asiakkailleen. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluukin tällä hetkellä pääasiassa paikallisia jälleenmyyjiä ja hotelleja, mutta Tinton kahveista ollaan kiinnostuneita muissakin kaupungeissa.

Pyörä, jolla Janne Mäki kuljettaa kahvia lähialueen asikkailleen.Tällä pyörällä Janne Mäki toimittaa kahvia lähialueen asiakkaille, mikäli sää suosii.

Mutta mikä houkutteli miehen täysin vieraalle alalle ja vieläpä omaa yritystä perustamaan?

– Vaimoni on kolumbialainen, joten eteläamerikkalaiset kahvit ovat sitä kautta tulleet jonkin verran tutuiksi ja olen kyllä ollut kiinnostunut kahveista jo pitemmän aikaa. Minulla on taustaa viinialalta, mutta ajattelin kuitenkin, että panostan nyt näihin kahveihin, Mäki valottaa taustaansa.

Virkaman mukaan monet keksivät yritysidean omista kiinnostuksen kohteistaan.

– Yrittäjyydessä on tärkeää, että se oma tekeminen saa aivan palamaan innosta, hän huomauttaa.

– Olen opetellut kahvin paahtamista kirjallisuudesta ja netistä, sekä vieraillut muissa paahtimoissa ottamassa oppia. Tanskassa olisi ihan varsinainen alan koulutuskin olemassa, sitä olen harkinnut, Mäki kertoo.

Yrittäjän viinitausta näkyy Tinto Roasteryn toiminnassa sillä tavalla, että yritys tarjoaa oheispalveluna viinimaistelua. Harkinnassa on myös yrityksen tilojen vuokraaminen kokouksia ja muita pieniä tilaisuuksia varten. Aika näyttää, mihin suuntaan liiketoiminta kehittyy, mutta yksi asia on tässä vaiheessa varma:

– Tämän paikallisempaa kahvia ei voi ollakaan, Mäki toteaa tyytyväisenä.

 



‹ Siirry "Yrittäjätarinoita"-sivulle