From Koskö with love – Alicia kehrää lähituotettua lankaa Koskö Millissä

16.12.2019

Kosko6Alicia Trezise-Segervallin kehräämö toimii vanhassa koulurakennuksessa.

Alicia Trezise-Segervall vaihtoi australialaisen Sydneyn lämmön ja liikenneruuhkat neljään vuodenaikaan ja suomalaisen Mustasaaren rauhaan. Rakkaus sai hänet muuttamaan tänne ja kiinnostus käsitöitä kohtaan sai hänet perustamaan Koskö Mill -nimisen kehräämön Koskön kylän vanhaan koulurakennukseen.

– Australialaisen koulujärjestelmän mukaisesti kaikki tekevät laajan lopputyön 15 vuoden ikäisenä. Minä päädyin valmistamaan vanhanaikaisen teatteripuvun, minkä vuoksi jouduin opettelemaan, miten langan kehrääminen ja kankaan kutominen tehdään alusta lähtien entisaikojen tapaan. Siitä se innostus kaikkeen tähän lähti, Alicia kertoo.

Kosko1Alicia tekee lähes kaiken itse villojen pesemisestä ja kehräämisestä myymiseen asti.

Pikakelaus Australian lämmöstä ja kouluprojektista Suomeen ja vuoteen 2015 vie meidät päivään, jolloin Alicia sai naapurilta pienen määrän lampaanvillaa, jonka hän tahtoi saada karstatuksi kehrätyksi. Villaa oli kuitenkin niin vähän, että mikään suomalainen kehräämö ei ottanut niin pientä erää käsiteltäväkseen.

Alicia päätti itse hankkia käytetyn karstauskoneen, ja perehdyttyään aiheeseen hieman tarkemmin hän hankki myös muita koneita ja omisti lopulta kokonaisen kehräämön. Koneisto on peräisin 1940-luvulta eikä sitä ole juurikaan modernisoitu tähän päivään mennessä.

Kosko21940-luvulta peräisin olevia koneita ei ole juurikaan tarvinnut modernisoida.

Nykyään Alicia pyörittää Koskö Millin yritystoimintaa, joka koostuu kahdesta yhtä suuresta osa-alueesta: valmiiden lankojen ja käsityötarvikkeiden myyminen sekä lampaanvillan kehrääminen asiakastyönä. Koskö Millin myymälästä tuotteita ostavat asiakkaat tulevat pääasiassa lähialueelta, mutta kehräämöasiakkaita Alicialla on ympäri Suomea, Ruotsia ja jopa Norjassa asti.

Kosko5

– Erityistä minun langoissa on jokaisen vyyhdin vyötteeseen merkittävä, kyseisen villan kulkema matka kilometreissä. Suuri osa lankavalikoimasta on tuotettu hyvin lähellä ja sen asiakas voi itse tarkistaa vyötteestä. Kehräämölläni ei ole ympäristösertifikaattia, mutta käytämme kaikessa toiminnassamme mahdollisimman vähän kemikaaleja. Tuotannosta ei synny oikeastaan yhtään jätettä, sillä annan kehrättäväksi kelpaamattomat, likaiset villantähteet lannoitteeksi, Alicia selittää.

Alicia sai tukea muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien laatimiseen Startian ja VASEKin yritysneuvojilta yritystä perustaessaan. Suomen- ja ruotsinkieliset lomakkeet vaikeine sanoineen aiheuttivat päänvaivaa, mutta siinäkin yritysneuvoja pystyi auttamaan. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin voida pallotella ideoita jonkun kanssa ja saada palautetta liiketoimintasuunnitelmasta ja tuotteiden hinnoittelusta.

– Oli hyvä, että joku huomautti, jos keksin aivan hulluja ideoita, Alicia nauraa, ja jatkaa:

– Ylipäätään tässä yrityksen pyörittämisessä on ollut aika kova homma. Minulla on oma kirjanpitäjä ja aina välillä otan harjoittelijan inventoimaan ja tekemään pikkuaskareita, muutoin teen kaiken itse. Mutta en valita: yrittäjyys ja elämä täällä Koskössä tuntuvat hyvältä.

Kosko3Koskö Millin myymälässä myydään lankoja ja erilaisia käsityötarvikkeita.

Alician mukaan suomalaisten kehräämöiden määrä on vähentynyt viime vuosian, mutta kuluttajat ovat yhä tietoisempia valinnoistaan, mitä langan alkuperään, hiilijalanjälkeen ja ympäristöystävällisyyteen tulee. Lähituotetut langat alkavat olla pienimuotoinen ilmiö käsityöharrastajien parissa, ja sen täytyy tietää pelkkää hyvää Koskö Millille.

 ‹ Siirry "Yrittäjätarinoita"-sivulle