Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024

pexels pixabay 416405

Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.

Yritysten varautuminen poikkeusoloihin on olennainen osa riskienhallintaa ja jatkuvuussuunnittelua. Poikkeusolot voivat olla luonnonkatastrofeja, pandemioita, kyberhyökkäyksiä, poliittisia kriisejä tai muita odottamattomia tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen toimintaan.

Henkilövaraukset kriisiajan organisaatiota varten

Kun ei eletäkään enää rauhanaikaa, vaan siirrytään poikkeusoloihin eli sotaan, voi edessä olla tilanne, jolloin yrityksen henkilökunta siirtyykin kokonaan tai osittain puolustusvoimien osoittamiin tehtäviin.

Työnantaja voi varata henkilöstönsä jäseniä kriittisiin töihin myös poikkeusoloissa. Tällöin työntekijän sodan ajan tehtävä on toimia työnantajansa palveluksessa turvaamassa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

Mieti mitkä yrityksesi tehtävistä ovat niin kriittisiä, jotta niitä hoitava henkilö voidaan varata jatkamaan näissä tehtävissä myös poikkeusoloissa. Henkilövarauksia haetaan kriisiajan organisaatiota varten.

Yrityksen varautumisen muistilista

Ennakointi on kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeää, jotta voidaan varautua erilaisiin riskeihin ja uhkiin. Yrityksen tai organisaation on tunnistettava altistuminen sisäisille ja ulkoisille uhille ja varmistettava toiminnan jatkuminen kaikissa tilanteissa.

 1. Riskianalyysi ja -arviointi
  Kartoitus kaikista mahdollisista poikkeusoloista ja niiden vaikutuksista yrityksen toimintaan. Arvioidaan kunkin riskin todennäköisyys ja vaikutukset liiketoimintaan.
 2. Jatkuvuussuunnitelmat (Business Continuity Plans)
  Toiminnan jatkuvuussuunnitelma: Suunnitelma siitä, miten yrityksen kriittiset toiminnot pidetään käynnissä poikkeusoloissa.
  Viestintäsuunnitelma: Miten tiedotetaan henkilöstöä, asiakkaita, toimittajia ja muita sidosryhmiä poikkeustilanteessa.
 3. Henkilöstön varautuminen
  Säännöllinen koulutus ja harjoitukset poikkeusolojen varalta.
  Vara-henkilöstö ja sijaiset: Suunnitelma, miten toiminta jatkuu, jos avainhenkilöt eivät ole käytettävissä.
 4. Teknologinen varautuminen
  Tietoturva ja kybervarautuminen: Varmistetaan, että tietojärjestelmät ja -verkot ovat suojattuja kyberhyökkäyksiä vastaan. Huolehditaan säännölliset varmuuskopiot kriittisistä tiedoista ja järjestelmistä.
 5. Logistiikka ja toimitusketju
  Varmistetaan, että toimitusketju on joustava ja pystyy toimimaan poikkeusoloissa. Varaudutaan käyttämään vaihtoehtoisia toimittajia, jos päätoimittajat eivät pysty toimittamaan tarvittavia tuotteita tai palveluita.
 6. Taloudellinen varautuminen
  Riittävä kassavaranto ja vakuutukset, jotka kattavat poikkeusoloista aiheutuvat tappiot. Suunnitelmat rahoituksen järjestämiseksi kriisitilanteessa.
 7. Tilojen ja infrastruktuurin varautuminen
  Varmistetaan, että yrityksen tilat ovat turvallisia ja toimintakykyisiä poikkeusoloissa.
  Varageneraattorit ja muut resurssit: Varaudutaan sähkökatkoihin ja muihin infrastruktuurihäiriöihin.
 8. Harjoitukset ja testaukset
  Säännölliset harjoitukset, joissa testataan jatkuvuussuunnitelmien toimivuutta käytännössä.
  Harjoitusten perusteella tunnistetaan ja korjataan mahdolliset puutteet suunnitelmissa.

 

Vaasan Yrittäjät järjesti yhteistyössä Puolustusvoimien, Vaasan maanpuolustusnaisten ja Vaasan Yrittäjänaisten kanssa 28.5. tilaisuuden teemalla turvallisuus, varautuminen ja valmius yritysten näkökulmasta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää