Yrityssaneeraus – järkevä vaihtoehto konkurssille

13.05.2020

Kuvituskuva.

Koronavirus on muuttanut hetkessä monen suomalaisen yrityksen toimintaedellytyksiä. Useat yritykset ovat ilmoittaneet lomautuksista ja näyttää vääjäämättä siltä, että kohta huolestuttavan monelta yritykseltä puuttuu kassavaroja palkkojen, eläkemaksujen, verojen ja muiden laskujen maksamiseen.

Asianajajatoimisto Näsman & Båsk Oy:n asianajajan Christian Näsmanin mukaan nyt puhutaan mahdollisesta konkurssiaallosta. Jos oletetaan kuitenkin, ettei koronakriisi ole pysyvä ilmiö, vaan tilanne, joka koskettaa meitä rajoitetun ajan, on hänen mukaansa erityisen tärkeää yrittää välttää konkursseja kaikin keinoin. Jos valtion tukitoimet eivät riitä pelastamaan yritystä taloudellisesti, on konkurssi mahdollista välttää tukeutumalla toiseen oljenkorteen.

– Yrityssaneeraus on inhimillinen ja taloudellisesti järkevä vaihtoehto konkurssille. Se on tarkoitettu vaihtoehdoksi yrityksille, joilla on taloudellisia vaikeuksia, mutta joilla on pitkällä tähtäimellä edellytykset selviytyä ongelmistaan. Vaikka velkojat, kuten verohallinto ja pankit joutuvat yrityssaneeraustapauksessa luopumaan jonkin verran saatavistaan, on lopputulos silti kokonaisvaltaisesti yleensä parempi kuin konkurssitilanteessa, Näsman toteaa.

Hänen mukaansa saneerauksen etu yritykselle ja sen omistajille on siinä, että yritys voi jäädä eloon tilapäisestä talouskriisistä huolimatta. Myös työntekijät ja yhteiskunta hyötyvät, sillä ainakin osa työpaikoista säilyy, kun taas konkurssissa kaikki menettävät työnsä.

Näsman puhuu kokemuksella, sillä hän on työskennellyt insolvenssiasioiden parissa 30 vuotta. Hän on myös konkurssiasiain neuvottelukunnan jäsen ja Suomen Asianajajaliiton hallituksen jäsen. Vuosien varrella hän on nähnyt kuinka taloudelliset kriisit ovat johtaneet monet terveet yritykset maksukyvyttömiksi, eikä hänen työnsä näin ollen aina ole ollut helpoimmasta päästä.

– Olin nuori opiskelija, kun toimin nimismiehen sijaisena ja vastasin mm. ulosotosta 1990-luvun alussa laman aikana. Voimakas konkurssiaalto johtui silloin osittain siitä, että vaihtoehtoja ei ollut tarjolla. Yrityssaneerauslaki astui voimaan 1993, eikä siten ehtinyt pelastamaan kaikkia yrityksiä konkurssilta, hän kertoo.

Näsman muistelee, että laman aikana 1990-luvun alussa vuodessa jätettiin 6 000–7 000 konkurssihakemusta. Silloin työpaikkoja menetettiin valtava määrä ja samalla yhteiskunta menetti verotuloja. Viime vuosina vuosittaisten konkurssihakemusten määrä on ollut reilu 2 000. Nyt hän arvioi, että on olemassa riski, että tämä tilasto muuttuu radikaalisti.

– Yrityssaneerauksella ei tarkoiteta pelkkää velkojen leikkaamista, vaan sillä pyritään myös löytämään toimia, jotka parantavat yrityksen kannattavuutta. Velkojen leikkaus on helpotus, mutta yrityksen pitää myös maksuohjelman avulla osoittaa, kuinka jäljellä olevat velat maksetaan, hän kommentoi.

Yrityksen saneeraukselle on käytännössä kolme menettelytapaa: vapaaehtoinen sopimus yrityksen ja velkojien välillä, yrityssaneerauslain mukainen yrityssaneeraus, jota haetaan käräjäoikeuden kautta sekä näiden kahden yhdistelmä. Vapaaehtoinen saneeraus onnistuu parhaiten silloin, kun yrityksen talousvaikeuksiin pyritään hakemaan ratkaisua jo varhaisessa vaiheessa.

Myös VASEKin yritysneuvoja Kenneth Dahlkvist on samaa mieltä siitä, että yrityssaneeraukseen tulee hakeutua hyvissä ajoin.

– Jos yritys ajautuu tilapäiseen mutta huomattavaan taloudelliseen kriisiin, on järkevää olla pikimmiten yhteydessä alan asiantuntijaan. On valitettavaa, että saneerausprosessi aloitetaan usein liian myöhään. Jos yrityksen talous on jo päässyt romahtamaan, voi tilanteesta olla vaikeaa tai jopa mahdotonta selviytyä ilman konkurssia. Realistinen ja todenmukainen suunnitelma saneeraukselle on perusta sen onnistumiselle, hän toteaa.

Näsman lisää, että joissakin tilanteissa yrityksen maksukyvyttömyyttä ei kuitenkaan voida korjata edes yrityssaneerauksen avulla. Näissä tilanteissa on tarkoituksenmukaisinta päättää maksukyvyttömän yrityksen toiminta konkurssimenettelyssä.

– On mahdotonta ennustaa kauanko koronan aiheuttama kriisi jatkuu, mutta jossakin vaiheessa se on ohi ja kuljemme taas kohti parempaa tulevaisuutta, Näsman summaa.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää