Yritysneuvonnassa esillä yrittämisen ylä- ja alamäet

23.01.2019

 Startian neuvojat 2018 72dpi 600pxYrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa mukana ovat Antti Alasaari, Tommi Virkama, Kjell Nydahl ja Olav Nylund.

Uusia perustettuja yrityksiä, lukuisia iloisia ja onnistuneita – mutta myös haastavia ja raastavia – yritystoiminnan kehittämiscaseja sekä onnistuneesti toteutettuja omistajan- ja sukupolvenvaihdoksia. VASEKin vuosi 2018 oli työntäyteinen ja haastava, mutta onnistumisten määrä ylitti vaikeat vaiheet.

– Taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä ja yrityksiäkin seudulla on. Toivomme aina, että yrittäjät ottaisivat meihin yhteyttä mahdollisimman aikaisin, jo silloin kun vaikeudet vasta häämöttävät horisontissa, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo.

VASEKin yritysneuvojat tapasivat vuoden aikana 706 eri yritystä yhteensä 1 031 kertaa kehittämistarpeiden tiimoilta. Toiminnan kehittäminen sisälsi muun muassa investointien suunnittelua ja toteuttamista, markkinoinnin tehostamista, sopimusasioiden selvittelyä ja yhtiömuodon muutoksia sekä kasvuun valmistautumista.

VASEKin yhteydessä toimivassa Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa tavattiin yli 500 yrittäjäkokelasta yhteensä 1 136 tapaamisessa. Startian avulla seudulle perustettiin 180 uutta yritystä. Määrä on noin kolmannes kaikista seudulle perustetuista yrityksistä.

– Alkuvuonna yritysten perustamistahti näytti vielä siltä, että saisimme ennätysvuoden, mutta tahti hiipui syksyn tullen. Määrä on kuitenkin viime vuosina ollut hyvällä tasolla, eikä viime vuosi poikennut siitä, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Digitalisaatioon liittyvät businessmahdollisuudet ovat lisääntyneet selvästi, samoin alkavien yrittäjien keski-ikä on laskenut. Nuorten positiivinen asenne yrittäjyyttä kohtaan on selvästi lisääntynyt, Virkama jatkaa.

Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeessa on vuoden aikana lisätty tietoisuutta hyvin valmisteltujen omistajanvaihdosten merkityksestä liiketoiminnalle. Tavoitteena on saada yrittäjät aloittamaan omistajan- tai sukupolvenvaihdoksen suunnittelu ja toteutus hyvissä ajoin ennen lopullista kauppaa tai sukupolvenvaihdosta.

– Olimme viime vuoden aikana yhteydessä yli 250 asiakkaaseen omistajan- tai sukupolvenvaihdoksen merkeissä. 455 tapaamisen aikana käsiteltiin sekä yrityksen myymistä että ostamista, yrityksestä luopumista eläkkeelle jäämisen vuoksi, perheyrityksen haltuun ottamista vanhempien jälkeen, työntekijöiden siirtymistä oman työpaikkansa omistajiksi, liiketoimintakauppaa ja myös toiminnan alasajoa, Kjell Nydahl listaa ja jatkaa:

– Omistajanvaihdostilanteita on monenlaisia ja jokainen vaihdos on aivan omanlaisensa. Lisätietoa yrityksen omistajanvaihdosta tai yrityksen ostamista suunnitteleville on tarjolla huhtikuussa suuressa omistajanvaihdosseminaarissa Vaasassa. Seminaarista saadaan piakkoin lisätietoja, Nydahl lupaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää