Yritysneuvojalta kysyttyä: mikä yritysmuoto sopii yksinyrittäjälle?

21.10.2021

pexels burst 374085

Jokaisen yrityksen perustamista yksin suunnittelevan kannattaa perehtyä erilaisiin yritysmuotoihin. Monelle tutuin yritysmuoto lienee yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli ns. toiminimiyrittäjyys, mutta erityisesti viime vuosina suosiotaan kasvattanut kevytyrittäjyys voi myös olla monelle harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Entä muut yritysmuodot – kannattaako yksin perustaa osakeyhtiötä, kommandiittiyhtiötä tai osuuskuntaa? Yritysneuvojamme kertovat tässä jutussa, mitä tulee ottaa huomioon yritysmuotoa valitessa.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja vai kevytyrittäjä?

– Toiminimi- ja kevytyrittäjyys ovat ehkä helpoimmat ja kevyimmät tavat yrittää, mutta niissä on kuitenkin monia eroja. Kevytyrittäjyys ei ole varsinainen yritysmuoto, vaan tapa tehdä töitä yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjälle tarjolla olevissa laskutuspalveluissa on eroja siinä, saako palvelusta itselleen y-tunnuksen vai ei, kertoo yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars.

Kevytyrittäjyys voi olla sopiva vaihtoehto, jos toiminta on sivutoimista tai hyvin pienimuotoista. Jos liikevaihto kuitenkin kasvaa suureksi, laskutuspalvelun palvelumaksut nousevat sitä mukaa, kun taas vaikkapa toiminimiyrittäjän kirjanpitäjä saattaa laskuttaa aina saman, kiinteän summan liikevaihdon suuruudesta riippumatta. Kevytyrittäjyys sopii parhaiten palvelualalle, sillä tuotteiden myymiseen se ei sovi.

– Jos haluaa brändätä yritystään tai palvelujaan, sitä ei voi suojata laskutuspalvelulla. Jos taas rekisteröi toiminimen, se on suojattu, eikä kukaan muu voi käyttää sitä. Kevytyrittäjyys voi olla hyvä tapa testata markkinoita tai omaa yritysideaansa. Jos haluaa tehdä yrittäjyydestä kokopäiväisen työn, toiminimi voi olla parempi vaihtoehto, huomauttaa Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

Mitä muita vaihtoehtoja on?

– Esimerkiksi osuuskunnan voi perustaa myös yksin, mutta erityisen kätevä yritysmuoto se on alalla, jolla on paljon yksinyrittäjyyttä, kuten kulttuurialalla. Osuuskunnassa yrittäjät voivat ikään kuin lyöttäytyä yhteen siten, että heidän palvelunsa täydentävät toisiaan. Myös esimerkiksi tila-, markkinointi- ja hallintokuluja voidaan osuuskunnassa jakaa, Virkama toteaa.

Jos tietää jo ennen yrityksen perustamista, että aikoo tähdätä isommille ja kenties kansainvälisille areenoille, osakeyhtiö voi olla sopiva ratkaisu. Osakeyhtiön voi perustaa yksin.

– Yritysmuodon valinta riippuu muun muassa rahoituksen tarpeesta ja mahdollisista tulevista investoinneista. Jos tähtää kovaan kasvuun, tekee mittavia investointeja ja tarvitsee lainan, kannattaa valita osakeyhtiö ja ottaa laina osakeyhtiön nimiin sen sijaan, että ottaisi sen omiin nimiinsä esimerkiksi toiminimiyrittäjänä. Toiminimiyrittäjä vastaa toiminimensä velvoitteista henkilökohtaisesti, kun taas osakeyhtiö on oma juridinen henkilönsä, Räihä-Pundars toteaa.

– Myös verotuksen ja omien tulojen näkökulmasta osakeyhtiö voi olla parempi vaihtoehto, jos liikevaihto ja tulotaso kasvavat suureksi. Osakeyhtiössä riskit ovat yrityksellä – yrittäjän riskit liittyvät ainoastaan yhtiöön sijoittamiinsa rahoihin ja siihen, jos on antanut yhtiölle takauksen rahoituksen vakuudeksi, Räihä-Pundars jatkaa.

Kommandiittiyhtiössä voi toimia ikään kuin yksinyrittäjänä, mutta yhtiömuoto vaatii lisäksi vähintään yhden hiljaisen yhtiömiehen. Avoimen yhtiön perustamiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää