Yritysneuvojalta kysyttyä: mikä yritysmuoto sopii yksinyrittäjälle?

21.10.2021

pexels burst 374085

Jokaisen yrityksen perustamista yksin suunnittelevan kannattaa perehtyä erilaisiin yritysmuotoihin. Monelle tutuin yritysmuoto lienee yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli ns. toiminimiyrittäjyys, mutta erityisesti viime vuosina suosiotaan kasvattanut kevytyrittäjyys voi myös olla monelle harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Entä muut yritysmuodot – kannattaako yksin perustaa osakeyhtiötä, kommandiittiyhtiötä tai osuuskuntaa? Yritysneuvojamme kertovat tässä jutussa, mitä tulee ottaa huomioon yritysmuotoa valitessa.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja vai kevytyrittäjä?

– Toiminimi- ja kevytyrittäjyys ovat ehkä helpoimmat ja kevyimmät tavat yrittää, mutta niissä on kuitenkin monia eroja. Kevytyrittäjyys ei ole varsinainen yritysmuoto, vaan tapa tehdä töitä yrittäjämäisesti. Kevytyrittäjälle tarjolla olevissa laskutuspalveluissa on eroja siinä, saako palvelusta itselleen y-tunnuksen vai ei, kertoo yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars.

Kevytyrittäjyys voi olla sopiva vaihtoehto, jos toiminta on sivutoimista tai hyvin pienimuotoista. Jos liikevaihto kuitenkin kasvaa suureksi, laskutuspalvelun palvelumaksut nousevat sitä mukaa, kun taas vaikkapa toiminimiyrittäjän kirjanpitäjä saattaa laskuttaa aina saman, kiinteän summan liikevaihdon suuruudesta riippumatta. Kevytyrittäjyys sopii parhaiten palvelualalle, sillä tuotteiden myymiseen se ei sovi.

– Jos haluaa brändätä yritystään tai palvelujaan, sitä ei voi suojata laskutuspalvelulla. Jos taas rekisteröi toiminimen, se on suojattu, eikä kukaan muu voi käyttää sitä. Kevytyrittäjyys voi olla hyvä tapa testata markkinoita tai omaa yritysideaansa. Jos haluaa tehdä yrittäjyydestä kokopäiväisen työn, toiminimi voi olla parempi vaihtoehto, huomauttaa Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

Mitä muita vaihtoehtoja on?

– Esimerkiksi osuuskunnan voi perustaa myös yksin, mutta erityisen kätevä yritysmuoto se on alalla, jolla on paljon yksinyrittäjyyttä, kuten kulttuurialalla. Osuuskunnassa yrittäjät voivat ikään kuin lyöttäytyä yhteen siten, että heidän palvelunsa täydentävät toisiaan. Myös esimerkiksi tila-, markkinointi- ja hallintokuluja voidaan osuuskunnassa jakaa, Virkama toteaa.

Jos tietää jo ennen yrityksen perustamista, että aikoo tähdätä isommille ja kenties kansainvälisille areenoille, osakeyhtiö voi olla sopiva ratkaisu. Osakeyhtiön voi perustaa yksin.

– Yritysmuodon valinta riippuu muun muassa rahoituksen tarpeesta ja mahdollisista tulevista investoinneista. Jos tähtää kovaan kasvuun, tekee mittavia investointeja ja tarvitsee lainan, kannattaa valita osakeyhtiö ja ottaa laina osakeyhtiön nimiin sen sijaan, että ottaisi sen omiin nimiinsä esimerkiksi toiminimiyrittäjänä. Toiminimiyrittäjä vastaa toiminimensä velvoitteista henkilökohtaisesti, kun taas osakeyhtiö on oma juridinen henkilönsä, Räihä-Pundars toteaa.

– Myös verotuksen ja omien tulojen näkökulmasta osakeyhtiö voi olla parempi vaihtoehto, jos liikevaihto ja tulotaso kasvavat suureksi. Osakeyhtiössä riskit ovat yrityksellä – yrittäjän riskit liittyvät ainoastaan yhtiöön sijoittamiinsa rahoihin ja siihen, jos on antanut yhtiölle takauksen rahoituksen vakuudeksi, Räihä-Pundars jatkaa.

Kommandiittiyhtiössä voi toimia ikään kuin yksinyrittäjänä, mutta yhtiömuoto vaatii lisäksi vähintään yhden hiljaisen yhtiömiehen. Avoimen yhtiön perustamiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää