Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020

Antti Alasaari 600px

Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?

Yritysneuvoja Antti Alasaarelle tämä kysymys on tuttu, sillä sitä kysytään todella usein, koska käytäntö vaihtelee riippuen yrityksen yhtiömuodosta tai auton käyttökohteesta.

– Riippuu paljon siitä, tuleeko yrittäjälle enemmän työ- vai yksityisajoa. Jos ajaa pääasiallisesti työajoja, tulee auto viedä yrityksen kirjanpitoon ja kilometrikorvaukset voi laskuttaa asiakkaalta. Eli auton osto yritykselle voi olla järkevää. Siinä tapauksessa myös auton kulut tulevat rasittamaan tulosta ja yksityisajot otetaan verotuksella pois kuluista, Alasaari selittää.

Yhtiömuoto vaikuttaa

– Jos on kyse osakeyhtiöstä ja tekee työajoja omalla autolla, voi laskuttaa yritykseltä lain salliman verovapaan korvauksen oman auton käytöstä. Liikkeen- ja ammatinharjoittaja eli toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi maksaa itselleen verovapaita kilometrikorvauksia vaan matkakulut vähennetään verotuksessa, Alasaari kertoo ja muistuttaa vielä:

– Pidä aina ajopäiväkirjaa sillä käytännöt vaihtelevat tapauskohtaisesti. Riippuu toimialasta ja auton käytöstä omiin ajoihin, joten on viisainta kysyä neuvoa paikallisesta verotoimistosta.

Jos yrittäjällä on toiminimi, voidaan asiakkaalta veloittaa kilometrit, mutta silloin on kyse veronalaisesta tulosta, eli yrittäjän on muistettava lisätä alv. myös matkalaskuun (esim. 0,43 e/km + alv 24 %).

– Joskus voi olla edullisinta ja samalla helpointa hankkia auto liisaamalla se yritykselle. Kaikki auton kulut (mukaan lukien vuokrat) voi laittaa suoraan kuluina kirjanpitoon. Yksityisajot jyvitetään ajopäiväkirjan mukaan verotettavana tulona. Jos ajoista selvästi suurin osa on työajoa, tulee auton pitäminen verotuksellisesti edulliseksi.

Elinkeinoyhtymän (ay/ky) matkat omalla tai yhtiön autolla

Jos elinkeinoyhtymän osakas käyttää omaa autoaan yhtymän matkoilla, hän tekee ajetuista kilometreistä matkalaskun kuten kuka tahansa työntekijä tekisi. Mikäli yhtymä ei ole maksanut osakkaalle korvausta omalla autolla tehdyistä yhtymän ajoista, voi tämä vähentää aiheutuneet kustannukset omassa verotuksessaan tulonhankkimismenoina.

– Jos taas yhtymällä on auto, sen käyttö yksityisajoissa ei ole elinkeinotulosta vähennettävää menoa. Tässäkin kannattaa muistaa ajopäiväkirjan pitäminen. Esimerkiksi asunnon ja työpaikan väliset matkat lasketaan yksityisajoiksi, jotka osakas saa vähentää ansiotulosta veroilmoituksella, Alasaari kertoo.

Elinkeinoyhtymän osakkaan matkakuluohjeista voi lukea tarkemmin verohallinnon sivuilta

Pakettiautolle eri säännöt

Pakettiauto saa kuitenkin eri kohtelun kuin henkilöauto. Pakettiauton ostosta, huolloista, polttoaineesta, varaosista ym. saa vähentää arvonlisäveron pois. Henkilöautosta ei saa, jos ei ole kyse yksinomaan vähennykseen oikeuttavasta käytöstä (esim. autokoulu tai autovuokraamo). Henkilöautoissa arvonlisäveron vähennetään vähitellen poistojen kautta.

Alasaari muistuttaa vielä, että jos yrittäjä tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin yrityksen henkilö- tai pakettiautoa, verovelvollisen saama etu katsotaan autoeduksi. Autoedun arvo vahvistetaan auton rekisteriotteeseen merkityn käyttöönottovuoden perusteella.

Laske oma autoetusi verohallinnon laskurilla

Ajopäiväkirja on pakollinen

Yrityksen autolla ajetuista matkoista on pidettävä ajopäiväkirjaa, josta on käytävä ilmi autolla verovuonna päivittäin ajettu kilometrimäärä.

Autolla ajetuista työajoista on ajopäiväkirjaan merkittävä päivittäin seuraavat tiedot:

  • ajon alkamis- ja päättymisajankohta,
  • ajon alkamis- ja päättymispaikka sekä tarvittaessa ajoreitti,
  • matkamittarin lukema ajon alkaessa ja päättyessä,
  • matkan pituus,
  • ajon tarkoitus ja
  • auton käyttäjä.

Oman auton käytöstä maksetaan korvauksia verohallinnon ohjeen mukaan

Onko sinulla vielä kysyttävää tästä?

Varaa aika yritysneuvojalle!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää