Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020

Antti Alasaari 600px

Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?

Yritysneuvoja Antti Alasaarelle tämä kysymys on tuttu, sillä sitä kysytään todella usein, koska käytäntö vaihtelee riippuen yrityksen yhtiömuodosta tai auton käyttökohteesta.

– Riippuu paljon siitä, tuleeko yrittäjälle enemmän työ- vai yksityisajoa. Jos ajaa pääasiallisesti työajoja, tulee auto viedä yrityksen kirjanpitoon ja kilometrikorvaukset voi laskuttaa asiakkaalta. Eli auton osto yritykselle voi olla järkevää. Siinä tapauksessa myös auton kulut tulevat rasittamaan tulosta ja yksityisajot otetaan verotuksella pois kuluista, Alasaari selittää.

Yhtiömuoto vaikuttaa

– Jos on kyse osakeyhtiöstä ja tekee työajoja omalla autolla, voi laskuttaa yritykseltä lain salliman verovapaan korvauksen oman auton käytöstä. Liikkeen- ja ammatinharjoittaja eli toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi maksaa itselleen verovapaita kilometrikorvauksia vaan matkakulut vähennetään verotuksessa, Alasaari kertoo ja muistuttaa vielä:

– Pidä aina ajopäiväkirjaa sillä käytännöt vaihtelevat tapauskohtaisesti. Riippuu toimialasta ja auton käytöstä omiin ajoihin, joten on viisainta kysyä neuvoa paikallisesta verotoimistosta.

Jos yrittäjällä on toiminimi, voidaan asiakkaalta veloittaa kilometrit, mutta silloin on kyse veronalaisesta tulosta, eli yrittäjän on muistettava lisätä alv. myös matkalaskuun (esim. 0,43 e/km + alv 24 %).

– Joskus voi olla edullisinta ja samalla helpointa hankkia auto liisaamalla se yritykselle. Kaikki auton kulut (mukaan lukien vuokrat) voi laittaa suoraan kuluina kirjanpitoon. Yksityisajot jyvitetään ajopäiväkirjan mukaan verotettavana tulona. Jos ajoista selvästi suurin osa on työajoa, tulee auton pitäminen verotuksellisesti edulliseksi.

Elinkeinoyhtymän (ay/ky) matkat omalla tai yhtiön autolla

Jos elinkeinoyhtymän osakas käyttää omaa autoaan yhtymän matkoilla, hän tekee ajetuista kilometreistä matkalaskun kuten kuka tahansa työntekijä tekisi. Mikäli yhtymä ei ole maksanut osakkaalle korvausta omalla autolla tehdyistä yhtymän ajoista, voi tämä vähentää aiheutuneet kustannukset omassa verotuksessaan tulonhankkimismenoina.

– Jos taas yhtymällä on auto, sen käyttö yksityisajoissa ei ole elinkeinotulosta vähennettävää menoa. Tässäkin kannattaa muistaa ajopäiväkirjan pitäminen. Esimerkiksi asunnon ja työpaikan väliset matkat lasketaan yksityisajoiksi, jotka osakas saa vähentää ansiotulosta veroilmoituksella, Alasaari kertoo.

Elinkeinoyhtymän osakkaan matkakuluohjeista voi lukea tarkemmin verohallinnon sivuilta

Pakettiautolle eri säännöt

Pakettiauto saa kuitenkin eri kohtelun kuin henkilöauto. Pakettiauton ostosta, huolloista, polttoaineesta, varaosista ym. saa vähentää arvonlisäveron pois. Henkilöautosta ei saa, jos ei ole kyse yksinomaan vähennykseen oikeuttavasta käytöstä (esim. autokoulu tai autovuokraamo). Henkilöautoissa arvonlisäveron vähennetään vähitellen poistojen kautta.

Alasaari muistuttaa vielä, että jos yrittäjä tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin yrityksen henkilö- tai pakettiautoa, verovelvollisen saama etu katsotaan autoeduksi. Autoedun arvo vahvistetaan auton rekisteriotteeseen merkityn käyttöönottovuoden perusteella.

Laske oma autoetusi verohallinnon laskurilla

Ajopäiväkirja on pakollinen

Yrityksen autolla ajetuista matkoista on pidettävä ajopäiväkirjaa, josta on käytävä ilmi autolla verovuonna päivittäin ajettu kilometrimäärä.

Autolla ajetuista työajoista on ajopäiväkirjaan merkittävä päivittäin seuraavat tiedot:

  • ajon alkamis- ja päättymisajankohta,
  • ajon alkamis- ja päättymispaikka sekä tarvittaessa ajoreitti,
  • matkamittarin lukema ajon alkaessa ja päättyessä,
  • matkan pituus,
  • ajon tarkoitus ja
  • auton käyttäjä.

Oman auton käytöstä maksetaan korvauksia verohallinnon ohjeen mukaan

Onko sinulla vielä kysyttävää tästä?

Varaa aika yritysneuvojalle!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää