vinkkivitonen luvat 640px

  • Anniskelulupa on myyntipaikkakohtainen. Lupa tarvitaan aina alkoholijuomien myyntiä varten, ja se on siis haettava jokaiselle toimipaikalle erikseen.
  • Anniskeluluvan hakijan on täytettävä tietyt ehdot. Hakijalla on oltava y-tunnus ja yrityksen pitää olla rekisteröity verohallinnon arvonlisä-, ennakkoperintä- ja työnantajarekistereihin. Hakijan on oltava myös täysi-ikäinen ja taloudelliset ja ammatilliset edellytykset on oltava kunnossa. Pitää olla myös luotettava ja tätä luotettavuutta arvioitaessa huomioidaan rikostuomiot, päihderikkomukset, verojen laiminlyönnit, konkurssit ja muutoinkin hakijan kykyä vastata veloista.
  • Anniskelulupaa haetaan aluehallintovirastosta. Lupa myönnetään toistaiseksi tai määräajaksi. Anniskelupaikan eli kahvilan tai ravintolan vastaavalla hoitajalla tai sijaisella tulee olla anniskelupassi ja riittävä ravitsemusalan koulutus tai työn kautta saatu ammattitaito. Alle 18-vuotias ei saa tarjoilla alkoholia, mikäli hänellä ei ole riittävää ammattikoulutusta esimerkiksi ammattioppilaitoksesta tai oppisopimuksen kautta. Varaudu siihen, että luvan saanti saattaa kestää kuukausia.
  • Tupakkatuotteiden vähittäismyynti edellyttää myös myyntipaikkakohtaista vähittäismyyntilupaa. Lupaa haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta, ja se on edellytys tupakkatuotteiden hankkimiseksi tukusta jälleenmyyntiin. Kuluja tulee jatkossa myös tarkastusmaksujen muodossa.
  • Lupien saamisessa voi kestää. Monenlaisia selvityksiä ja liitteitä tarvitaan. Kannattaa olla ajoissa asialla, jos mielii aloittaa ravintolatoimintaa ja heti myydä myös alkoholijuomia.
  • Lisävinkkinä: ravintolatoiminta edellyttää myös muunlaisesta byrokratiasta huolehtimista. Rakennusvalvonnan pitää hyväksyä tila tähän tarkoitukseen, terveysviranomaisten pitää hyväksyä tila elintarvikehuoneistoksi, palotarkastus on tehtävä ja ulkotarjoilualueesta eli terassista pitää tehdä ilmoitus poliisille. Lisäksi hygieniapassi on oltava voimassa kaikilla elintarvikkeita käsittelevillä työntekijöillä.

Tarvitsetko neuvoa lupa-asioiden kanssa? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan netistä tai puhelimitse numerosta 06 317 76 00. Yritysneuvojamme tukevat yrittäjiä kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa, aina luottamuksellisesti ja maksutta!

 

Antti Alasaari
Antti Alasaari
Yritysneuvoja
+358 44 512 6613
Aloittavat yritykset, maaseutuelinkeinot Kyrönmaa

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle