Yritysneuvoja vinkkaa: mitä lupia tarvitaan alkoholi- ja tupakkatuotteiden myymiseen?

23.07.2019

vinkkivitonen luvat 640px

  • Anniskelulupa on myyntipaikkakohtainen. Lupa tarvitaan aina alkoholijuomien myyntiä varten, ja se on siis haettava jokaiselle toimipaikalle erikseen.
  • Anniskeluluvan hakijan on täytettävä tietyt ehdot. Hakijalla on oltava y-tunnus ja yrityksen pitää olla rekisteröity verohallinnon arvonlisä-, ennakkoperintä- ja työnantajarekistereihin. Hakijan on oltava myös täysi-ikäinen ja taloudelliset ja ammatilliset edellytykset on oltava kunnossa. Pitää olla myös luotettava ja tätä luotettavuutta arvioitaessa huomioidaan rikostuomiot, päihderikkomukset, verojen laiminlyönnit, konkurssit ja muutoinkin hakijan kykyä vastata veloista.
  • Anniskelulupaa haetaan aluehallintovirastosta. Lupa myönnetään toistaiseksi tai määräajaksi. Anniskelupaikan eli kahvilan tai ravintolan vastaavalla hoitajalla tai sijaisella tulee olla anniskelupassi ja riittävä ravitsemusalan koulutus tai työn kautta saatu ammattitaito. Alle 18-vuotias ei saa tarjoilla alkoholia, mikäli hänellä ei ole riittävää ammattikoulutusta esimerkiksi ammattioppilaitoksesta tai oppisopimuksen kautta. Varaudu siihen, että luvan saanti saattaa kestää kuukausia.
  • Tupakkatuotteiden vähittäismyynti edellyttää myös myyntipaikkakohtaista vähittäismyyntilupaa. Lupaa haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta, ja se on edellytys tupakkatuotteiden hankkimiseksi tukusta jälleenmyyntiin. Kuluja tulee jatkossa myös tarkastusmaksujen muodossa.
  • Lupien saamisessa voi kestää. Monenlaisia selvityksiä ja liitteitä tarvitaan. Kannattaa olla ajoissa asialla, jos mielii aloittaa ravintolatoimintaa ja heti myydä myös alkoholijuomia.
  • Lisävinkkinä: ravintolatoiminta edellyttää myös muunlaisesta byrokratiasta huolehtimista. Rakennusvalvonnan pitää hyväksyä tila tähän tarkoitukseen, terveysviranomaisten pitää hyväksyä tila elintarvikehuoneistoksi, palotarkastus on tehtävä ja ulkotarjoilualueesta eli terassista pitää tehdä ilmoitus poliisille. Lisäksi hygieniapassi on oltava voimassa kaikilla elintarvikkeita käsittelevillä työntekijöillä.

Tarvitsetko neuvoa lupa-asioiden kanssa? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan netistä tai puhelimitse numerosta 06 317 76 00. Yritysneuvojamme tukevat yrittäjiä kaikissa yrityksen elinkaaren vaiheissa, aina luottamuksellisesti ja maksutta!

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää