Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023

pexels mikhail nilov 6963054

Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.

– Startian perustamisneuvonnassa ei ainoastaan esitellä yritysostoa vaihtoehtona uuden yrityksen perustamiselle, vaan muistutetaan myös alkuvaiheen päätöksistä ja niiden vaikutuksista pitkälle tulevaisuuteen, yritysneuvoja Antti Alasaari kertoo ja jatkaa:

– Perustamisneuvonnassa mietitään aina yhtiömuodon valintaa monelta kantilta, sillä osakeyhtiö on yleensä helpompi myydä, mutta on myös kolme muuta syytä miettiä yrityksen myymistä jo varhaisessa vaiheessa.

Kalle ei halua ostaa Liisan Kahvilaa eikä Pohjanmaan Autokorjaamo toimi naapurimaakunnassa

Yrityskaupan yhteydessä neuvotellaan aina myös siitä, onko uusilla omistajilla oikeus käyttää vanhaa nimeä. Oman nimen antaminen yritykselle vaikeuttaa sen myymistä tai laajentumista. Kalle ei ehkä halua ostaa ja maksaa Liisan Kahvilan nimestä, vaan haluaa eroon yrityksen henkilöitymisestä entiseen omistajaansa. Myös Liisa voi miettiä kahteen kertaan, haluaako oman nimensä näkyvän uuden omistajan liiketoiminnassa, vaikka Kalle ehkä voisikin haluta hyödyntää hyvämaineisen Liisan nimeä.

– Kannattaa uudelle yritykselle nimeä valitessa miettiä myös sitä tilannetta, että siitä on kasvanut tunnettu brändi seudulla, mutta on aika myydä tai laajentaa toimintaa toiselle paikkakunnalle. Joskus paikallisuuteen nojaava nimi voi olla kuumaa kamaa, mutta aika usein yrityksen, jonka nimi on ei-paikallinen, on vaikea saada jalansijaa uudelta toiminta-alueelta. Tulevaisuudessa myös yrityksen toimiala saattaa muuttua eikä nimi enää toimikaan, mikäli se on liian toimialasidonnainen, Alasaari muistuttaa.

Ei pajaa oman pihan takakulmalle

Uusi yrittäjä haluaa olla oman itsensä pomo, päättää työajoistaan sekä työn ja arjen yhdistämisestä. Hyvä niin, mutta usein nämä pohdiskelut johtavat siihen, että liike- tai toimitilat syntyvät kodin yhteyteen tai oman tontin laidalle rakennetaan uusi halli tai muu rakennus.

– No jos tontti tai ulkorakennus on jo oma, niin syntyyhän siinä säästöä, mutta miten myyt uudelle yrittäjälle, yrityksesi jatkajalle ne tilat sitten myöhemmin? Haluaako yrittäjä edes olla vuokranantaja, kun oma yrittäjäura niissä tiloissa päättyy? yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kysyy ja vastaa saman tien:

– Yksiselitteisesti on niin, ettei investointi seiniin oman kotipihan yhteydessä ole pitkällä tähtäimellä kestävä investointi. Eikä välttämättä investointi seiniin edes oman kunnan teollisuusalueella, mistä pääsemmekin kohtaan kolme.

Pitääkö ostaa vai voisiko myös vuokrata?

Oli kyse sitten seinistä eli niistä toimitiloista tai koneista ja laitteista, aina kannattaa ensin miettiä vuokraamista tai liisaamista. Omasta rakennuksesta tai tilasta sekä koneista myös vastaa yrittäjä itse – myös silloin kun ne menevät epäkuntoon. Yrittäjä itse hankkii huollon, päivittää uudempiin malleihin sekä huolehtii jälleenmyymisestä, kun ne jäävät itselle tarpeettomiksi.

– Vuokrasopimuksessa on irtisanomisaika ja yrittäjä on vapaa etsimään suurempia tai toimivampia tiloja kasvavalle – tai joskus myös supistuvalle – toiminnalle. Liisatut koneet on helppo vaihtaa aina uusimpiin ja tehokkaimpiin malleihin, eikä käsissä ole vanhentunut konekanta, silloin kun on aika myydä yritys uudelle omistajalle.

Käytä yrityskaupan tarkistuslistaa hyväksesi

Yrityskaupan tarkistuslista ei ole vain yrityksen myyjälle, vaan palvelee yrityksen ostajan lisäksi myös alkavaa yrittäjää. Listan avulla myös alkava yrittäjä voi perehtyä siihen, mikä yrityksessä on pitkällä tähtäimellä tärkeää ja arvokasta, yrityksen arvoa lisäävää. Eihän sitä koskaan tiedä kuinka nopeaa exit-suunnitelmaa tuore yrittäjä miettii.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää