Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023

pexels mikhail nilov 6963054

Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.

– Startian perustamisneuvonnassa ei ainoastaan esitellä yritysostoa vaihtoehtona uuden yrityksen perustamiselle, vaan muistutetaan myös alkuvaiheen päätöksistä ja niiden vaikutuksista pitkälle tulevaisuuteen, yritysneuvoja Antti Alasaari kertoo ja jatkaa:

– Perustamisneuvonnassa mietitään aina yhtiömuodon valintaa monelta kantilta, sillä osakeyhtiö on yleensä helpompi myydä, mutta on myös kolme muuta syytä miettiä yrityksen myymistä jo varhaisessa vaiheessa.

Kalle ei halua ostaa Liisan Kahvilaa eikä Pohjanmaan Autokorjaamo toimi naapurimaakunnassa

Yrityskaupan yhteydessä neuvotellaan aina myös siitä, onko uusilla omistajilla oikeus käyttää vanhaa nimeä. Oman nimen antaminen yritykselle vaikeuttaa sen myymistä tai laajentumista. Kalle ei ehkä halua ostaa ja maksaa Liisan Kahvilan nimestä, vaan haluaa eroon yrityksen henkilöitymisestä entiseen omistajaansa. Myös Liisa voi miettiä kahteen kertaan, haluaako oman nimensä näkyvän uuden omistajan liiketoiminnassa, vaikka Kalle ehkä voisikin haluta hyödyntää hyvämaineisen Liisan nimeä.

– Kannattaa uudelle yritykselle nimeä valitessa miettiä myös sitä tilannetta, että siitä on kasvanut tunnettu brändi seudulla, mutta on aika myydä tai laajentaa toimintaa toiselle paikkakunnalle. Joskus paikallisuuteen nojaava nimi voi olla kuumaa kamaa, mutta aika usein yrityksen, jonka nimi on ei-paikallinen, on vaikea saada jalansijaa uudelta toiminta-alueelta. Tulevaisuudessa myös yrityksen toimiala saattaa muuttua eikä nimi enää toimikaan, mikäli se on liian toimialasidonnainen, Alasaari muistuttaa.

Ei pajaa oman pihan takakulmalle

Uusi yrittäjä haluaa olla oman itsensä pomo, päättää työajoistaan sekä työn ja arjen yhdistämisestä. Hyvä niin, mutta usein nämä pohdiskelut johtavat siihen, että liike- tai toimitilat syntyvät kodin yhteyteen tai oman tontin laidalle rakennetaan uusi halli tai muu rakennus.

– No jos tontti tai ulkorakennus on jo oma, niin syntyyhän siinä säästöä, mutta miten myyt uudelle yrittäjälle, yrityksesi jatkajalle ne tilat sitten myöhemmin? Haluaako yrittäjä edes olla vuokranantaja, kun oma yrittäjäura niissä tiloissa päättyy? yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kysyy ja vastaa saman tien:

– Yksiselitteisesti on niin, ettei investointi seiniin oman kotipihan yhteydessä ole pitkällä tähtäimellä kestävä investointi. Eikä välttämättä investointi seiniin edes oman kunnan teollisuusalueella, mistä pääsemmekin kohtaan kolme.

Pitääkö ostaa vai voisiko myös vuokrata?

Oli kyse sitten seinistä eli niistä toimitiloista tai koneista ja laitteista, aina kannattaa ensin miettiä vuokraamista tai liisaamista. Omasta rakennuksesta tai tilasta sekä koneista myös vastaa yrittäjä itse – myös silloin kun ne menevät epäkuntoon. Yrittäjä itse hankkii huollon, päivittää uudempiin malleihin sekä huolehtii jälleenmyymisestä, kun ne jäävät itselle tarpeettomiksi.

– Vuokrasopimuksessa on irtisanomisaika ja yrittäjä on vapaa etsimään suurempia tai toimivampia tiloja kasvavalle – tai joskus myös supistuvalle – toiminnalle. Liisatut koneet on helppo vaihtaa aina uusimpiin ja tehokkaimpiin malleihin, eikä käsissä ole vanhentunut konekanta, silloin kun on aika myydä yritys uudelle omistajalle.

Käytä yrityskaupan tarkistuslistaa hyväksesi

Yrityskaupan tarkistuslista ei ole vain yrityksen myyjälle, vaan palvelee yrityksen ostajan lisäksi myös alkavaa yrittäjää. Listan avulla myös alkava yrittäjä voi perehtyä siihen, mikä yrityksessä on pitkällä tähtäimellä tärkeää ja arvokasta, yrityksen arvoa lisäävää. Eihän sitä koskaan tiedä kuinka nopeaa exit-suunnitelmaa tuore yrittäjä miettii.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää