Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023

pexels mikhail nilov 6963054

Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.

– Startian perustamisneuvonnassa ei ainoastaan esitellä yritysostoa vaihtoehtona uuden yrityksen perustamiselle, vaan muistutetaan myös alkuvaiheen päätöksistä ja niiden vaikutuksista pitkälle tulevaisuuteen, yritysneuvoja Antti Alasaari kertoo ja jatkaa:

– Perustamisneuvonnassa mietitään aina yhtiömuodon valintaa monelta kantilta, sillä osakeyhtiö on yleensä helpompi myydä, mutta on myös kolme muuta syytä miettiä yrityksen myymistä jo varhaisessa vaiheessa.

Kalle ei halua ostaa Liisan Kahvilaa eikä Pohjanmaan Autokorjaamo toimi naapurimaakunnassa

Yrityskaupan yhteydessä neuvotellaan aina myös siitä, onko uusilla omistajilla oikeus käyttää vanhaa nimeä. Oman nimen antaminen yritykselle vaikeuttaa sen myymistä tai laajentumista. Kalle ei ehkä halua ostaa ja maksaa Liisan Kahvilan nimestä, vaan haluaa eroon yrityksen henkilöitymisestä entiseen omistajaansa. Myös Liisa voi miettiä kahteen kertaan, haluaako oman nimensä näkyvän uuden omistajan liiketoiminnassa, vaikka Kalle ehkä voisikin haluta hyödyntää hyvämaineisen Liisan nimeä.

– Kannattaa uudelle yritykselle nimeä valitessa miettiä myös sitä tilannetta, että siitä on kasvanut tunnettu brändi seudulla, mutta on aika myydä tai laajentaa toimintaa toiselle paikkakunnalle. Joskus paikallisuuteen nojaava nimi voi olla kuumaa kamaa, mutta aika usein yrityksen, jonka nimi on ei-paikallinen, on vaikea saada jalansijaa uudelta toiminta-alueelta. Tulevaisuudessa myös yrityksen toimiala saattaa muuttua eikä nimi enää toimikaan, mikäli se on liian toimialasidonnainen, Alasaari muistuttaa.

Ei pajaa oman pihan takakulmalle

Uusi yrittäjä haluaa olla oman itsensä pomo, päättää työajoistaan sekä työn ja arjen yhdistämisestä. Hyvä niin, mutta usein nämä pohdiskelut johtavat siihen, että liike- tai toimitilat syntyvät kodin yhteyteen tai oman tontin laidalle rakennetaan uusi halli tai muu rakennus.

– No jos tontti tai ulkorakennus on jo oma, niin syntyyhän siinä säästöä, mutta miten myyt uudelle yrittäjälle, yrityksesi jatkajalle ne tilat sitten myöhemmin? Haluaako yrittäjä edes olla vuokranantaja, kun oma yrittäjäura niissä tiloissa päättyy? yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kysyy ja vastaa saman tien:

– Yksiselitteisesti on niin, ettei investointi seiniin oman kotipihan yhteydessä ole pitkällä tähtäimellä kestävä investointi. Eikä välttämättä investointi seiniin edes oman kunnan teollisuusalueella, mistä pääsemmekin kohtaan kolme.

Pitääkö ostaa vai voisiko myös vuokrata?

Oli kyse sitten seinistä eli niistä toimitiloista tai koneista ja laitteista, aina kannattaa ensin miettiä vuokraamista tai liisaamista. Omasta rakennuksesta tai tilasta sekä koneista myös vastaa yrittäjä itse – myös silloin kun ne menevät epäkuntoon. Yrittäjä itse hankkii huollon, päivittää uudempiin malleihin sekä huolehtii jälleenmyymisestä, kun ne jäävät itselle tarpeettomiksi.

– Vuokrasopimuksessa on irtisanomisaika ja yrittäjä on vapaa etsimään suurempia tai toimivampia tiloja kasvavalle – tai joskus myös supistuvalle – toiminnalle. Liisatut koneet on helppo vaihtaa aina uusimpiin ja tehokkaimpiin malleihin, eikä käsissä ole vanhentunut konekanta, silloin kun on aika myydä yritys uudelle omistajalle.

Käytä yrityskaupan tarkistuslistaa hyväksesi

Yrityskaupan tarkistuslista ei ole vain yrityksen myyjälle, vaan palvelee yrityksen ostajan lisäksi myös alkavaa yrittäjää. Listan avulla myös alkava yrittäjä voi perehtyä siihen, mikä yrityksessä on pitkällä tähtäimellä tärkeää ja arvokasta, yrityksen arvoa lisäävää. Eihän sitä koskaan tiedä kuinka nopeaa exit-suunnitelmaa tuore yrittäjä miettii.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää