Yrityskylä tarjoaa elämyksiä ja tukee yrittäjyyskasvatusta

20.11.2019

Yrityskyla3Päivä Yrityskylässä alkaa yhteisellä kokoontumisella.

Mitä Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojan työnkuvaan oikein kuuluu? Minkälaisia hankkeita Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin projektipäälliköt vetävät? Näihin kysymyksiin Vaasan seudun kuudesluokkalaiset saavat vastauksia kuluvan lukuvuoden aikana vieraillessaan Pohjanmaan alakoulujen Yrityskylässä, jossa on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista valita päivän ammatiksi yritysneuvoja tai projektipäällikkö.

Yrityskylä on elämyksellinen oppimisympäristö, jossa lapset ja nuoret työskentelevät valitsemassaan ammatissa, saavat palkkaa ja toimivat sen lisäksi kuluttajina ja kansalaisina yhteiskunnassa. Tutkimusten mukaan toimintaan osallistuminen parantaa oppilaiden talousosaamista. Yrityskylätoiminta perustuu opetussuunnitelmaan ja tavoittaa 75 % suomalaisista kuudesluokkalaisista ja 40 % yhdeksäsluokkalaisista.

Yrityskyla6Kaupunginjohtaja Joona lukee päivän tehtäviä, yritysneuvoja Remu, projektipäällikkö Siiri ja Startian johtaja Tommi Virkama kuuntelevat.

Yritysneuvojan roolissa oppilas saa tukea Yrityskylän yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia - aivan kuten meidän yritysneuvojamme oikeassakin elämässä tekevät. Projektipäällikkö puolestaan valitsee yhden seudullisen kehityshankkeen työstettäväkseen. Vaihtoehtoina olevat hankkeet perustuvat todellisiin hankkeisiin, joita VASEK toteuttaa.

– Uusien yrittäjien keski-ikä on laskussa ja sen olemme huomanneet alkavien yrittäjien yritysneuvonnassa. Myös vieraillessani oppilaitoksissa olen havainnut, että nuoret enenevissä määrin pitävät yrittäjyyttä vaihtoehtona palkkatyölle. Yrittäjyyskasvatuksen aloittaminen varhain on hyvä asia ja Yrityskylä onkin konsepti, jonka avulla lapset ja nuoret voivat opetella tärkeitä ominaisuuksia inspiroivassa ympäristössä, toteaa Startian johtaja Tommi Virkama.

Yrityskyla Alakoulu Pohjanmaa Pulkkinen SamiYrityskylän yritysneuvojan ja projektipäällikön toimipiste on Yrityskylän kaupungintalolla. Kuva: Sami Pulkkinen.

VASEK ja Startia ovat mukana tukemassa Yrityskylän toimintaa.

 

Yrityskylästä aiemmin kirjoitettua:

Yrittäjäasennetta on vaalittava‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tarkkana yrityshakemistojen kanssa – Tiedä mihin sitoudut

20.10.2020 | Uutiset
Erilaisten sopimusten tekeminen kuuluu olennaisesti yrittäjän arkeen. Sopimusasioissa on oltava kuitenkin aina tarkkana, ettei jälkikäteen tule ikäviä yllätyksiä. Älä ikinä sovi mitään suullisesti tai puhelimitse, vaan pyydä aina vähintään sähköpostitse myyjän tarjous ja lupaa vastata siihen kirjallisesti tai sähköpostitse.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

20.10.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020 | Uutiset
Erityisesti tämän kevään poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa. Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?
Lue lisää

Kiinnostus moottoreihin yhdistää – sivubisneksestä perheyritykseksi

12.10.2020 | Uutiset
Se, että Molpen kylästä löytyi jo ennestään neljä muuta autokorjaamoa ei pelottanut Niklas Sjödahlia. Hän otti kaksi vuotta sitten ratkaisevan askeleen ja siirtyi vakituisesta työpaikasta ja sivutoimiyrittäjyydestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi mekaanikkona, peltiseppänä ja maalarina. Nykyään NT-Service on perheyritys, joka työllistää Niklaksen itsensä lisäksi myös kolme muuta työntekijää.
Lue lisää

Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020 | Uutiset
Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
Lue lisää

Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvonta joutui koronan vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti. – Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja.
Lue lisää

VASEK ja Startia siirtyvät tilapäisesti palvelemaan etäyhteyksin

05.10.2020 | Uutiset
VASEK ja Uusyrityskeskus Startia siirtyvät varotoimenpiteenä maanantaista 5.10. lähtien palvelemaan asiakkaitaan ainoastaan etäyhteyksin. Kaikki jo sovitut tapaamiset ja kokoukset siirretään etäpalavereiksi.
Lue lisää

Vaasan sairaanhoitopiirissä epidemia kiihtyy edelleen – Yrittäjä, tutustu uusiin suosituksiin

04.10.2020 | Uutiset
Toivomuksena on, että kauppojen ja muiden yleisten tilojen omistajat ja palveluiden tarjoajat edellyttävät työsuojelullisista syistä henkilöstöltään ja asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä. Lisäksi tulee varmistaa, että kaikissa tilanteissa noudatetaan 1–2 metrin turvavälejä.
Lue lisää