Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023

yrityskyla 1 rajattuVASEKilla ja Startialla on toimisto yrityskylän kaupungintalolla.

Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.

Yrityskylässä kuudesluokkalaiset oppivat autenttisessa, elämyksellisessä oppimisympäristössä työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja tekojen kautta. He työskentelevät valitsemassaan ammatissa, saavat palkkaa ja toimivat sen lisäksi kuluttajina ja kansalaisina yhteiskunnassa.

VASEK ja Startia ovat tukeneet Yrityskylän toimintaa alusta saakka.

– Vaasan seudun kunnat ovat aktiivisesti mukana toiminnassa ja yksi VASEKin tavoitteista on turvata alueemme vahva yrittäjyysperinne myös tulevaisuudessa.  Siksi haluamme tukea lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatusta koko koulupolun ajan, sanoo VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback.

Vaasan seudulle onkin tähän päivään mennessä rakentunut nuorten yrittäjyyskasvatuksen katkeamaton polku eri koulutusasteille: Yrityskylä alakoululaisille, Nuori yrittäjyys -toiminta yläkouluun sekä toisen asteen opiskelijoille ja Vaasa Entrepreneurship Society korkeakouluopiskelijoille. 

Yrittäjyyskasvatuksesta avaimet tulevaisuuteen

 Kun on seurannut yrittäjyyskasvatuksen polkua koulumaailmassa, on valmiimpi aloittamaan mahdollisen uransa yrittäjänä. Apua ja tukea yrityksen perustamiseen saa Uusyrityskeskus Startiasta.

yrityskyla 2 rajattu

Startian johtajan Tommi Virkaman mukaan on tärkeää, että oppilaita tuetaan yrittäjäasenteen kehittämisessä. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta toivottavasti nuoret oppivat yrittäjämäisen asenteen ja pohtivat yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona urapolullaan.

– Nykyajan työelämä edellyttää yksilöltä yrittäjähenkistä asennetta tietyillä luonteenpiirteillä ja ajattelu- ja toimintatavoilla. Jatkuvassa muutoksessa arvostetaan aloitekykyä ja sitä että saa asioita aikaan, toteaa Virkama.

 Lukuvuonna 2022-2023 Yrityskylä Alakouluun osallistuu jo 86 % kuudesluokkalaisista. Vuonna 2022 sekä ala- että yläkoulun toimintaan osallistui Pohjanmaalla 6 321 kuudesluokkalaista 2 311 yhdeksäsluokkalaista sekä n. 400 opettajaa. Syyslukukauden todistukseen kuudesluokkalaiset antoivat Yrityskylälle arvosanaksi 8,7.

Kuvat: Yrityskylä Pohjanmaa (alakoulu)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää