Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023

yrityskyla 1 rajattuVASEKilla ja Startialla on toimisto yrityskylän kaupungintalolla.

Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.

Yrityskylässä kuudesluokkalaiset oppivat autenttisessa, elämyksellisessä oppimisympäristössä työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja tekojen kautta. He työskentelevät valitsemassaan ammatissa, saavat palkkaa ja toimivat sen lisäksi kuluttajina ja kansalaisina yhteiskunnassa.

VASEK ja Startia ovat tukeneet Yrityskylän toimintaa alusta saakka.

– Vaasan seudun kunnat ovat aktiivisesti mukana toiminnassa ja yksi VASEKin tavoitteista on turvata alueemme vahva yrittäjyysperinne myös tulevaisuudessa.  Siksi haluamme tukea lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatusta koko koulupolun ajan, sanoo VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback.

Vaasan seudulle onkin tähän päivään mennessä rakentunut nuorten yrittäjyyskasvatuksen katkeamaton polku eri koulutusasteille: Yrityskylä alakoululaisille, Nuori yrittäjyys -toiminta yläkouluun sekä toisen asteen opiskelijoille ja Vaasa Entrepreneurship Society korkeakouluopiskelijoille. 

Yrittäjyyskasvatuksesta avaimet tulevaisuuteen

 Kun on seurannut yrittäjyyskasvatuksen polkua koulumaailmassa, on valmiimpi aloittamaan mahdollisen uransa yrittäjänä. Apua ja tukea yrityksen perustamiseen saa Uusyrityskeskus Startiasta.

yrityskyla 2 rajattu

Startian johtajan Tommi Virkaman mukaan on tärkeää, että oppilaita tuetaan yrittäjäasenteen kehittämisessä. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta toivottavasti nuoret oppivat yrittäjämäisen asenteen ja pohtivat yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona urapolullaan.

– Nykyajan työelämä edellyttää yksilöltä yrittäjähenkistä asennetta tietyillä luonteenpiirteillä ja ajattelu- ja toimintatavoilla. Jatkuvassa muutoksessa arvostetaan aloitekykyä ja sitä että saa asioita aikaan, toteaa Virkama.

 Lukuvuonna 2022-2023 Yrityskylä Alakouluun osallistuu jo 86 % kuudesluokkalaisista. Vuonna 2022 sekä ala- että yläkoulun toimintaan osallistui Pohjanmaalla 6 321 kuudesluokkalaista 2 311 yhdeksäsluokkalaista sekä n. 400 opettajaa. Syyslukukauden todistukseen kuudesluokkalaiset antoivat Yrityskylälle arvosanaksi 8,7.

Kuvat: Yrityskylä Pohjanmaa (alakoulu)‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää