Yrityskummi on mentori ja yrittäjän pallottelukaveri

28.04.2021

JanneMakiJanne Mäki perusti kahvipaahtimo Tinto Roasteryn vuonna 2019.

Janne Mäellä oli jo ennestään muuta yritystoimintaa, kun hän keväällä 2019 alkoi suunnitella kahvipaahtimon perustamista. Saman vuoden lokakuussa Tinto Roasteryn toiminta pyörähtikin käyntiin, mutta sitä edelsi kaikenlaista suunnittelua ja selvittämistä, aina liiketoimintasuunnitelman laatimisesta tarvittavien lupien, rahoituksen ja tukien hakemiseen. Apua prosessissa yrittäjä sai Uusyrityskeskus Startiasta ja Pohjanmaan Yrityskummeilta.

– Soitin jo silloin keväällä Mari Pohjanniemi-Kivelle, joka koordinoi Yrityskummien toimintaa Pohjanmaalla, ja sain yhteyden Kirsti Meliniin, joka on toiminut yrityskumminani siitä lähtien, Mäki kertoo.

Yrityskummi tueksi jo yrityksen perustamisvaiheessa

Kun yrittäjä ottaa yhteyttä Yrityskummeihin, hänelle pyritään löytämään juuri hänen tilanteeseensa sopiva mentori. Yrityskummin tehtävä on kuitenkin keskittyä tukemaan yrittäjyydessä, sillä yrittäjä on lopulta asiantuntija omalla alallaan. Melinin mukaan Mäki olikin perehtynyt laajasti kahvipaahtimotoimintaan, kahvin hankintamarkkinoihin ja potentiaalisiin kuluttajamarkkinoihin.

Kirsti Melin

Kirsti Melin on toiminut yrityskummina jo useita vuosia.

Useimmiten yrityskummiin otetaan yhteyttä vasta yrityksen kehittämisvaiheessa eikä sitä perustettaessa, mutta Mäen tapauksessa kyse oli tavallaan molemmista.

– Ryhdyin sellaiselle alalle, että tarvitsin heti alussa apua muun muassa tuontikaupan menettelyihin liittyen, ja siinä Kirsti osasi neuvoa ja opastaa, Mäki sanoo.

– Startian avulla Janne laati liiketoimintasuunnitelman ja hoiti muut yrityksen perustamiseen varsinaisesti liittyvät kuviot, ja minä puolestani avustin muun muassa ulkomaisen laitehankinnan ja raakakahvin tuontimenettelyissä sekä strategisessa toiminnan kehittämisessä, Melin kuvailee Tinto Roasteryn alkuvaiheita.

Mäen mukaan yrityskummin kanssa voi vaikka pallotella erilaisia ideoita muun muassa myyntiin ja markkinointiin liittyen.

– Varsinkin nyt, kun ajat ovat vähän erilaiset, täytyy myös kokeilla erilaisia asioita. Silloin tuntuu hyvältä saada vahvistusta omille ideoille, että ei tässä nyt olla ihan metsään menossa, hän kertoo.

Yrittäjän ei ole pakko pärjätä yksin

Yrityskummiksi ryhtyvillä henkilöillä on omakohtaista kokemusta ja osaamista yritystoiminnasta, ja näiden lisäksi halu auttaa ja tukea yrittäjiä.

– Itse olen jo oman työurani tehnyt, mutta kun sitä asiantuntemusta on kertynyt matkan varrella, tuntuu hyvältä jakaa sitä myös eteenpäin. Palkitsevinta tässä on se, kun kokee että pystyy auttamaan toista. Näkee, että mentoroitava pärjää ja menestyy. Näin pandemia-aikana se tuntuu erityisen mielekkäältä, Melin toteaa.

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan yrityskummin puoleen voi kääntyä esimerkiksi erilaisissa yrityksen murrosvaiheissa.

– Ulkopuolinen sparraaja voi olla suureksi avuksi, sillä hän osaa katsoa sinun yrityksesi tilannetta sellaisesta näkökulmasta, jota et itse ehkä osaa tulla ajatelleeksi. Yrittäjän ei ole pakko pärjätä yksin, vaan tukea matkan varrelle on saatavilla, hän summaa.

Mäki suosittelee kokeilemaan yhteistyötä yrityskummin kanssa:

– Suosittelen ehdottomasti! Tämä on kyllä ihan sieltä parhaimmasta päästä. Kannattaa kokeilla ainakin, ei siinä menetä yhtään mitään.

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Haemme tiedottaja-kääntäjää määräaikaiseen työsuhteeseen (sijaisuus)

12.05.2021 | Uutiset
Hallitset suomen, ruotsin ja englannin kielet ja sinulla on kokemusta eri tekstilajien kääntämisestä. Työajastasi noin puolet menee käännös- ja kielenhuoltotehtäviin, pääosin suomi-ruotsi, mutta myös ruotsi-suomi ja suomi-englanti. Osallistut VASEKin ja Vaasan seudun viestinnän toteutukseen, joten toivomme, että kirjoitat sujuvasti niin tiedotteita, verkkotekstejä kuin artikkeleitakin.
Lue lisää

Nuoria kuunnellen – Vetovoimaa ja pitovoimaa etsimässä

07.05.2021 | Uutiset
Vaasa on katukuvaltaan nuorekas, sillä kaupunki on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin opiskelukaupunki. Peräti joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija. – Kun lisää yhtälöön vielä 160 yrityksen kansainvälisen energiateknologiaklusterin ja jatkuvan osaajapulan, ei tarvitse ihmetellä miksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemämme seutumarkkinointityön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista lähitulevaisuudessa on vaikuttaa erityisesti nuorten jäämiseen Vaasan seudulle myös opiskelujen jälkeen, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo.
Lue lisää

Yrittäjyysinto kasvanut - 56 % kasvu Startian avulla perustettujen yritysten määrässä

06.05.2021 | Uutiset
Uusien yritysten perustaminen Uusyrityskeskusten kautta on ollut odotettua vilkkaampaa jo viime kesästä lähtien. Tämän vuoden tammi-maaliskuun aikana Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä perustettiin yhteensä 64, kun viime vuoden vastaava lukema oli 41. Kasvua perustettujen yritysten määrässä oli siis huimat 56 prosenttia.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

06.05.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

06.05.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä – kolme onnellisinta saavat kylään Maria Veitolan

05.05.2021 | Uutiset
Maailman onnellisimmaksi kaupungiksi tähtäävä Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä tehdäkseen tunnetuksi onnellisen elämän saloja. Tutkimusmatkalle on kutsuttu mukaan myös mediapersoona Maria Veitola, joka syventyy Vaasalle toimittamassaan videosarjassa ehdokkaiden elämäntarinoihin ja onnen elementteihin.
Lue lisää

Kotieläintila tarjoaa viihtyisää ajanviettoa eläinten kanssa

04.05.2021 | Uutiset
Jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa eläinten kanssa, tietää, miten palkitsevaa ja rauhoittavaa se voi olla. Anna Salmi perheineen ylläpitää Södra Vallgrundissa kotieläintila Aava Kertun Kotitilaa, jossa vietetään aikaa eläinten kanssa niitä sekä luontoa suuresti kunnioittaen.
Lue lisää

Rahoitusta kahdelle uudelle, koko Merenkurkun alueelle tärkeälle hankkeelle

30.04.2021 | Uutiset
Merenkurkun alueen laaja yhteistyökumppanuus on saanut Merenkurkun neuvoston johdolla rahoitusta kahdelle tärkeälle hankkeelle, jotka ovat erittäin ajankohtaisia viimeaikaisen loistouutisen johdosta.
Lue lisää