Yrityskummi on mentori ja yrittäjän pallottelukaveri

28.04.2021

JanneMakiJanne Mäki perusti kahvipaahtimo Tinto Roasteryn vuonna 2019.

Janne Mäellä oli jo ennestään muuta yritystoimintaa, kun hän keväällä 2019 alkoi suunnitella kahvipaahtimon perustamista. Saman vuoden lokakuussa Tinto Roasteryn toiminta pyörähtikin käyntiin, mutta sitä edelsi kaikenlaista suunnittelua ja selvittämistä, aina liiketoimintasuunnitelman laatimisesta tarvittavien lupien, rahoituksen ja tukien hakemiseen. Apua prosessissa yrittäjä sai Uusyrityskeskus Startiasta ja Pohjanmaan Yrityskummeilta.

– Soitin jo silloin keväällä Mari Pohjanniemi-Kivelle, joka koordinoi Yrityskummien toimintaa Pohjanmaalla, ja sain yhteyden Kirsti Meliniin, joka on toiminut yrityskumminani siitä lähtien, Mäki kertoo.

Yrityskummi tueksi jo yrityksen perustamisvaiheessa

Kun yrittäjä ottaa yhteyttä Yrityskummeihin, hänelle pyritään löytämään juuri hänen tilanteeseensa sopiva mentori. Yrityskummin tehtävä on kuitenkin keskittyä tukemaan yrittäjyydessä, sillä yrittäjä on lopulta asiantuntija omalla alallaan. Melinin mukaan Mäki olikin perehtynyt laajasti kahvipaahtimotoimintaan, kahvin hankintamarkkinoihin ja potentiaalisiin kuluttajamarkkinoihin.

Kirsti Melin

Kirsti Melin on toiminut yrityskummina jo useita vuosia.

Useimmiten yrityskummiin otetaan yhteyttä vasta yrityksen kehittämisvaiheessa eikä sitä perustettaessa, mutta Mäen tapauksessa kyse oli tavallaan molemmista.

– Ryhdyin sellaiselle alalle, että tarvitsin heti alussa apua muun muassa tuontikaupan menettelyihin liittyen, ja siinä Kirsti osasi neuvoa ja opastaa, Mäki sanoo.

– Startian avulla Janne laati liiketoimintasuunnitelman ja hoiti muut yrityksen perustamiseen varsinaisesti liittyvät kuviot, ja minä puolestani avustin muun muassa ulkomaisen laitehankinnan ja raakakahvin tuontimenettelyissä sekä strategisessa toiminnan kehittämisessä, Melin kuvailee Tinto Roasteryn alkuvaiheita.

Mäen mukaan yrityskummin kanssa voi vaikka pallotella erilaisia ideoita muun muassa myyntiin ja markkinointiin liittyen.

– Varsinkin nyt, kun ajat ovat vähän erilaiset, täytyy myös kokeilla erilaisia asioita. Silloin tuntuu hyvältä saada vahvistusta omille ideoille, että ei tässä nyt olla ihan metsään menossa, hän kertoo.

Yrittäjän ei ole pakko pärjätä yksin

Yrityskummiksi ryhtyvillä henkilöillä on omakohtaista kokemusta ja osaamista yritystoiminnasta, ja näiden lisäksi halu auttaa ja tukea yrittäjiä.

– Itse olen jo oman työurani tehnyt, mutta kun sitä asiantuntemusta on kertynyt matkan varrella, tuntuu hyvältä jakaa sitä myös eteenpäin. Palkitsevinta tässä on se, kun kokee että pystyy auttamaan toista. Näkee, että mentoroitava pärjää ja menestyy. Näin pandemia-aikana se tuntuu erityisen mielekkäältä, Melin toteaa.

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan yrityskummin puoleen voi kääntyä esimerkiksi erilaisissa yrityksen murrosvaiheissa.

– Ulkopuolinen sparraaja voi olla suureksi avuksi, sillä hän osaa katsoa sinun yrityksesi tilannetta sellaisesta näkökulmasta, jota et itse ehkä osaa tulla ajatelleeksi. Yrittäjän ei ole pakko pärjätä yksin, vaan tukea matkan varrelle on saatavilla, hän summaa.

Mäki suosittelee kokeilemaan yhteistyötä yrityskummin kanssa:

– Suosittelen ehdottomasti! Tämä on kyllä ihan sieltä parhaimmasta päästä. Kannattaa kokeilla ainakin, ei siinä menetä yhtään mitään.

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kieli-, viestintä- ja web-palvelut – kaikki saman katon alta Lingvafix Communicationsilta

28.07.2021 | Uutiset
Rainer Ahlvik perusti Lingvafix Communicationsin vuonna 1992 sivutoimisesti, ja vuonna 2011 oli aika testata, kestäisikö liiketoiminta myös kokoaikaisesti – ja kestihän se. Vuonna 2019 mukaan yritykseen liittyi vaimo Lilian Åstrand-Ahlvik, takataskussaan 30 vuoden kokemus muun muassa projektinhallinnasta ja muutosviestinnästä. Nykyään yritys tarjoaa käännös-, viestintä- ja web-palveluita asiakkaille koko maata ja jopa ulkomaita myöten.
Lue lisää

Kajakkivuokrausyritys sai alkunsa rakkaudesta lajiin

08.07.2021 | Uutiset
Yrittäjä Leo Tuisku perusti Vaasan Kajakkivuokrauksen vuoden 2020 loppupuolella, mutta varsinainen toiminta käynnistyi parisen kuukautta sitten. Yritystä sivutoimisesti pyörittävä Tuisku kertoo, että helatorstaina kävivät ensimmäiset asiakkaat, minkä jälkeen homma on lähtenyt rullaamaan.
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

07.07.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021 | Uutiset
Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.
Lue lisää

”Teette erittäin hyvää työtä seudun eteen” – VASEKin toiminnan kouluarvosana peräti 8,6

01.07.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin säännöllisesti toteuttama sidosryhmäkysely lähetettiin toukokuussa noin 180 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen.
Lue lisää

Vähähiilisten liikennepalveluiden tiekartalla lisätään liikenteen kestävyyttä ja käyttäjämääriä

29.06.2021 | Uutiset
MoveIT-hankkeessa on laadittu tiekartta Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030, joka auttaa hahmottamaan niitä kehityspolkuja, joilla voidaan lisätä liikenteen kestävyyttä ja eri liikennepalveluiden käyttäjämääriä.
Lue lisää

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää