Yrityskummi on mentori ja yrittäjän pallottelukaveri

28.04.2021

JanneMakiJanne Mäki perusti kahvipaahtimo Tinto Roasteryn vuonna 2019.

Janne Mäellä oli jo ennestään muuta yritystoimintaa, kun hän keväällä 2019 alkoi suunnitella kahvipaahtimon perustamista. Saman vuoden lokakuussa Tinto Roasteryn toiminta pyörähtikin käyntiin, mutta sitä edelsi kaikenlaista suunnittelua ja selvittämistä, aina liiketoimintasuunnitelman laatimisesta tarvittavien lupien, rahoituksen ja tukien hakemiseen. Apua prosessissa yrittäjä sai Uusyrityskeskus Startiasta ja Pohjanmaan Yrityskummeilta.

– Soitin jo silloin keväällä Mari Pohjanniemi-Kivelle, joka koordinoi Yrityskummien toimintaa Pohjanmaalla, ja sain yhteyden Kirsti Meliniin, joka on toiminut yrityskumminani siitä lähtien, Mäki kertoo.

Yrityskummi tueksi jo yrityksen perustamisvaiheessa

Kun yrittäjä ottaa yhteyttä Yrityskummeihin, hänelle pyritään löytämään juuri hänen tilanteeseensa sopiva mentori. Yrityskummin tehtävä on kuitenkin keskittyä tukemaan yrittäjyydessä, sillä yrittäjä on lopulta asiantuntija omalla alallaan. Melinin mukaan Mäki olikin perehtynyt laajasti kahvipaahtimotoimintaan, kahvin hankintamarkkinoihin ja potentiaalisiin kuluttajamarkkinoihin.

Kirsti Melin

Kirsti Melin on toiminut yrityskummina jo useita vuosia.

Useimmiten yrityskummiin otetaan yhteyttä vasta yrityksen kehittämisvaiheessa eikä sitä perustettaessa, mutta Mäen tapauksessa kyse oli tavallaan molemmista.

– Ryhdyin sellaiselle alalle, että tarvitsin heti alussa apua muun muassa tuontikaupan menettelyihin liittyen, ja siinä Kirsti osasi neuvoa ja opastaa, Mäki sanoo.

– Startian avulla Janne laati liiketoimintasuunnitelman ja hoiti muut yrityksen perustamiseen varsinaisesti liittyvät kuviot, ja minä puolestani avustin muun muassa ulkomaisen laitehankinnan ja raakakahvin tuontimenettelyissä sekä strategisessa toiminnan kehittämisessä, Melin kuvailee Tinto Roasteryn alkuvaiheita.

Mäen mukaan yrityskummin kanssa voi vaikka pallotella erilaisia ideoita muun muassa myyntiin ja markkinointiin liittyen.

– Varsinkin nyt, kun ajat ovat vähän erilaiset, täytyy myös kokeilla erilaisia asioita. Silloin tuntuu hyvältä saada vahvistusta omille ideoille, että ei tässä nyt olla ihan metsään menossa, hän kertoo.

Yrittäjän ei ole pakko pärjätä yksin

Yrityskummiksi ryhtyvillä henkilöillä on omakohtaista kokemusta ja osaamista yritystoiminnasta, ja näiden lisäksi halu auttaa ja tukea yrittäjiä.

– Itse olen jo oman työurani tehnyt, mutta kun sitä asiantuntemusta on kertynyt matkan varrella, tuntuu hyvältä jakaa sitä myös eteenpäin. Palkitsevinta tässä on se, kun kokee että pystyy auttamaan toista. Näkee, että mentoroitava pärjää ja menestyy. Näin pandemia-aikana se tuntuu erityisen mielekkäältä, Melin toteaa.

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan yrityskummin puoleen voi kääntyä esimerkiksi erilaisissa yrityksen murrosvaiheissa.

– Ulkopuolinen sparraaja voi olla suureksi avuksi, sillä hän osaa katsoa sinun yrityksesi tilannetta sellaisesta näkökulmasta, jota et itse ehkä osaa tulla ajatelleeksi. Yrittäjän ei ole pakko pärjätä yksin, vaan tukea matkan varrelle on saatavilla, hän summaa.

Mäki suosittelee kokeilemaan yhteistyötä yrityskummin kanssa:

– Suosittelen ehdottomasti! Tämä on kyllä ihan sieltä parhaimmasta päästä. Kannattaa kokeilla ainakin, ei siinä menetä yhtään mitään.

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää