Yritykset uskovat lentomatkustuksen elpyvän – tarvetta useammille yhteyksille

19.10.2021

VaasanLentoasema9 KatjaLosonen 2014

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari toteuttivat lokakuussa lentokyselyn, joka lähetettiin noin 600 yritykselle Vaasan seudulla. Myös Vaasan Yrittäjät lähettivät kyselyn jäsenyrityksilleen. Kyselyyn saatiin vastaukset 207 yrityksestä Vaasan seudulta.

VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari halusivat kyselyllä selvittää, mikä on Vaasan seudulla toimivien yritysten tilanne matkustusrajoitusten suhteen ja miten yritykset arvioivat työmatkoihin liittyvän lentämisen palautuvan lähitulevaisuudessa. Myös lentoyhtiöt ovat luonnollisesti kiinnostuneita kyselyn tuloksista.

Vastanneista yrityksistä 88,4 prosenttia ilmoitti, ettei heillä ole enää voimassaolevaa matkustuskieltoa. 9,1 prosentilla vastanneista yrityksistä on vielä kyselyyn vastaamishetkellä voimassa matkustuskielto tai osittainen matkustuskielto.

Niistä yrityksistä, joilla on vielä voimassa oleva matkustuskielto tai osittainen matkustuskielto, valtaosa arvioi yrityksensä matkustamisen elpyvän 3–6 kuukauden sisällä (63,1 %). 26,3 prosenttia arvioi matkustamisen elpyvän 1-2 kuukauden sisällä. Vain muutama (10,5 %) arvioi, että matkustus elpyy vasta yli 6 kuukauden jälkeen.

Kyselyssä 69,2 prosenttia vastanneista yrityksistä arvioi, että heidän lentomatkustuksensa palaa samalle tasolle kuin ennen koronaa.

Lentokyselyn vastausten perusteella on selvää, että yrityksillä on tarvetta myös useammille lentoyhteyksille Vaasasta.  69,1 prosenttia toivoi enemmän yhteyksiä Helsingin kautta ja 52,2 prosenttia toivoi lisää yhteyksiä Tukholman kautta.

Matkailualan projektipäällikkö Peter Källberg vastaa VASEKilla myös lentoliikenteen kehittämisestä, ja hän toteutti vastaavan lentokyselyn myös syksyllä 2020.

– Viime kuukausien aikana Vaasan lentoyhteyksistä on kysytty paljon. Toisin sanoen olemme huomanneet, että työmatkustus on elpymässä. Myös selvityksen perusteella tekemämme alustava analyysi vahvistaa tämän. On ilo todeta, että melkein 70 prosenttia uskoo matkustustarpeen nousevan pian samalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Tämä on arvokasta tietoa käydessämme nyt keskusteluita lentoyhtiöiden kanssa, Källberg toteaa.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä painottaa, että sujuvat lentoyhteydet ovat menestyvän vientiteollisuuden elinehto. 

– Hyvä kansainvälinen saavutettavuus vaikuttaa myös yritysten sijoittumis- ja investointipäätöksiin sekä sitä kautta alueen ja Suomen talouteen. Vaasan seudulle investoidaan lähivuosina noin kolmen miljardin verran elinkeinoelämän hankkeisiin, ja toimiville lentoyhteyksille on kova tarve, Erkkilä muistuttaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää