Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021

T005508 webKoronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.

Toimivien yritysten neuvonta 2020

  • 1 220 eri asiakasyritystä (2019: 697 eri yritystä)
  • Näistä yrityksistä 703 sai apua nimenomaan koronatilanteeseen liittyen
  • 3 107 asiakaskontaktia kasvokkain tai etänä (2019: 1 529 asiakaskontaktia)
  • Asiakaskontakteista 1 336 liittyi koronatilanteeseen liittyviin haasteisiin.

Näiden lisäksi VASEKin yritysneuvojat käsittelivät huhtikuussa haettavaksi tulleen yksinyrittäjätuen hakemukset (804 kappaletta). VASEK teki hakemuksista päätösehdotukset tuen myöntäville kunnille. Kunnat jakoivat yksinyrittäjä tukea Vaasan seudun yrityksille 1 460 000 euroa.

Yrityksiä autettiin hakemaan kaikkia saatavilla olevia tukia. Esimerkiksi ELY-keskuksen myöntämää kehittämistukea haettiin VASEKin avulla 3 272 971 euroa ja Business Finlandin myöntämää kehittämistukea 3 515 119 euroa. Lisäksi yrityksiä on autettu hakemaan Valtiokonttorin myöntämää kustannustukea, jonka toinen hakukierros on parhaillaan käynnissä.

– Vuosi oli yritysneuvojillemme erittäin kiireinen, mutta etätyöolosuhteista huolimatta kaikki asiakkaamme ovat saaneet tarvitsemansa neuvonnan tavalla tai toisella. Maaliskuussa 2020 otimme yritysneuvonnan videoneuvotteluna laajemmin käyttöön, ja tämä kanava jää palveluvalikoimaamme jatkossakin. Asiakasvolyymit kasvoivat merkittävästi ja suuntasimme sisäisesti voimavaramme erityisesti yritysten avustamiseen koronakriisiin liittyen, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback kertoo.

Omistajanvaihdosneuvonta hiljeni ensin, mutta palautui nopeasti

Omistajanvaihdospalvelua tarvitsevien yritysten kontaktit vähenivät hetkellisesti keväällä, mutta omistajan- ja sukupolvenvaihdosprosesseja jatkettiin pian taas suunnitellusti ja myös uusia aloitettiin.

  • 175 eri yritystä sai omistajanvaihdosneuvontaa (2019: 186)
  • 475 asiakaskontaktia liittyen omistajan- tai sukupolvenvaihdoksiin (2019: 445)

– Huolellisesti myyntikuntoon laitettu yritys on houkutteleva ostajien silmissä myös korona-aikana. Viime vuosien aikana on havaittu trendi, että erityisesti tuottavat yritykset menevät hyvin kaupaksi ja niiden rahoituksen varmistaminen on huomattavasti helpompaa, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo.

Valtaosa VASEKin omistajanvaihdosasiakkaista oli myymässä tai ostamassa yritystä, sukupolvenvaihdoksia työstettiin puolet vähemmän kuin vuonna 2019.

Uusien yritysten määrä aikaisempien vuosien keskiarvon tasolla

Vuosi 2019 oli uusyritysten perustannassa Startiassa ennätysvuosi, yli 200 perustetun yrityksen raja ylitettiin toistamiseen Startian perustamisen jälkeen.

– Siihen nähden 181 avullamme perustettua yritystä oli hyvä tulos koronavuonna 2020, se on täysin kymmenen vuoden keskiarvon tasolla, Startian johtaja Tommi Virkama toteaa.

  • Kaikista seudulle perustetuista yrityksistä 181 sai apua perustamisvaiheessa Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiasta (2019: 204)
  • Perustamisneuvontaa Startiassa sai 585 alkavaa yrittäjää (2019: 592)
  • Perustamisneuvontaa annettiin 1 029 tapaamisessa kasvokkain tai etänä (2019: 964)
  • Uusyrityskeskus Startia antoi 131 starttirahalausuntoa TE-toimistolle (2019: 152)

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää