Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024

crop person using laptop with empty screen in bed near cup 3975580

Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.

Budjetoinnin perusteet: tulojen ja menojen arviointi

Budjetoinnin ensimmäinen askel on arvioida yrityksen tulevat tulot ja menot. Tämä auttaa sinua saamaan selkeän käsityksen siitä, kuinka paljon rahaa yrityksellä on käytettävissä ja minne se menee. Tärkeitä kysymyksiä, joita sinun tulisi kysyä:

  • Mitkä ovat yrityksesi tärkeimmät tulonlähteet?
  • Kuinka paljon arvioit myynnin tuottavan kuukausittain?
  • Mitkä ovat yrityksesi kiinteät ja vaihtuvat kulut?

Kun sinulla on selvä käsitys tuloista ja menoista, voit luoda realistisen budjetin.

Kuukausibudjetin laatiminen ja seuranta

Kuukausibudjetin laatiminen on tärkeää, jotta voit seurata taloutesi kehitystä ja tehdä tarvittavia muutoksia ajoissa. Tässä muutamia vinkkejä kuukausibudjetin laatimiseen:

  • Listaa kaikki odotetut tulot ja menot kuukaudelle.
  • Erottele muuttuvat ja kiinteät kulut. Kiinteistä kuluista sinun on selvittävä, vaikka myynti sakkaa odotettua enemmän.
  • Vertaa budjetoituja ja todellisia tuloja ja menoja säännöllisesti.

Kuukausibudjetin seuraaminen auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset ongelma-alueet ja tekemään tarvittavat muutokset ennen kuin ne muuttuvat suuremmiksi ongelmiksi.

Jouston varaaminen budjettiin – miten toimia yllättävissä tilanteissa?

Yritystoiminnassa – aivan samoin kuin elämässäkin – voi tapahtua odottamattomia, ja siksi on tärkeää varata joustoa budjettiin.

  • Varaa myös budjettiin varoja odottamattomia kuluja varten, kuten laitteiden korjauksiin tai ylimääräisiin toimituskuluihin.
  • Käy neuvotteluja toimittajien kanssa maksuehtojen ja katteen parantamiseksi. Yleensä hinnoista ei pysty neuvottelemaan muuten kuin ostamalla esim. suurempia eriä. Maksuehdoista voi kuitenkin neuvotella. Myös kilpailuttaminen eri toimittajien välillä voi onnistua.
  • Tutki vaihtoehtoisia tulojen lähteitä, kuten lisäpalvelujen tarjoamista tai uusien asiakassegmenttien tavoittelua.

Jouston varaaminen budjettiin auttaa sinua selviytymään odottamattomista tilanteista ilman suurta taloudellista stressiä.

Budjetoinnin avulla voit suunnitella tulevia kuluja ja varmistaa, että yrityksesi toimii kannattavasti ja tehokkaasti. Varaa aika yritysneuvontaan, me autamme sinua pääsemään jyvälle yrityksesi talouden hallinnasta. Myös yrityksen kirjanpitäjä voi auttaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää