Yrityksen talouden ymmärtäminen auttaa yrittäjää päätöksenteossa

05.02.2021

taloushallintowebinaari 600

Uusyrityskeskus Startia ja kirjanpitotoimisto Nooga kouluttivat alkavia yrittäjiä taloushallinnon saralla 27.1. (suomeksi) ja 28.1. (ruotsiksi). Kolmetuntiset koulutukset olivat varsin suosittuja, eikä syyttä: yrittäjälle on erittäin tärkeää olla perillä omasta taloustilanteestaan. Tilaisuuksissa käytiin läpi pakollisten hallinnollisten rutiinien perusteet, lisättiin osallistujien ymmärrystä verotuksesta sekä yrittäjän henkilökohtaisesta vastuusta ja annettiin käytännön vinkkejä, miten yrittäjä voi tulkita yrityksen taloudellista tietoa sekä suunnitella toimintaansa sen pohjalta.

– On aivan keskeistä, että yrittäjä on tietoinen yrityksensä avainluvuista ja osaa tulkita tilinpäätöstään, Startian johtaja Tommi Virkama toteaa.

Kirjanpidossa järjestys on kaiken A ja O

Noogan kouluttajan Ville Hautalan mukaan yritykset ovat siirtymässä manuaalisesta laskujen käsittelystä digitaaliseen, eli paperisen kuittisavotan aika alkaa olla ohi.

– Järjestys on kaiken A ja O, oli systeemi mikä tahansa. Digitaalisen suuntaan ollaan kuitenkin menossa niin yritysmaailmassa kuin julkisellakin puolella. Täysin sähköinen taloushallinto on mahdollista ja kohtuullisella rahalla saatavissa, Hautala kertoo.

Kirjanpito on yrittäjälle pakollista, siihen velvoittaa kirjanpitolaki, ja tekemättä jättämisellä voi olla vakaviakin seuraamuksia. Eri yhtiömuotojen kirjanpitovelvollisuudet poikkeavat toisistaan, mutta tavoitteet ovat kaikilla samat:

  • Tuottaa tietoa yrityksen kannattavuudesta ja tuloskehityksestä.
  • Erottaa liiketoimintaan kuuluvat ja henkilökohtaiset varat.
  • Auttaa ohjaamaan toimintaa.
  • Tuottaa informaatiota rahoittajille ja muille sidosryhmille sekä verotuksellisiin tarkoituksiin.

Ulkoista kirjanpito, keskity ydinosaamiseesi

– Kirjanpito on siis yhtäältä vakavaa, koska se tosiaankin on tehtävä, mutta toisaalta sitä ei kannata ajatella pakollisena pahana, vaan välineenä, josta on hyötyä toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa. Se vaatii kuitenkin aikaa ja edellyttää osaamista, joten suosittelen ulkoistamaan kirjanpidon ammattilaiselle ja keskittymään itse omaan ydinosaamiseen, Hautala toteaa.

Kirjanpitäjäkumppanin valinnassa kannattaa miettiä, mitä lisäarvoa kirjanpitäjä voisi tuoda sinun yrityksellesi. Onko toimistolla osaamista sinun alastasi ja kenties muita saman suuruusluokan asiakkaita?

– Kannattaa ylläpitää läheistä suhdetta kirjanpitäjän kanssa, sopia vaikka säännöllinen tapaamisaika, niin molemmat pysyvät tilanteen tasalla. Mitä paremmin kirjanpitäjä ymmärtää yrittäjän liiketoimintaa, sitä paremmin hän pystyy auttamaan tätä ja luomaan yritykselle lisäarvoa, Hautala muistuttaa.

Budjetti on toimintasuunnitelma numeroina

Budjettia laatiessa yrittäjän kannattaa Hautalan mukaan lähteä liikkeelle visiosta ja strategiasta. Niiden perusteella laadittu toimintasuunnitelma on budjetin perusta – budjetti onkin itse asiassa se, mitä halutaan tulevan vuoden aikana tehdä, mutta numeroina.

– Budjetin laatimisen ei siis pitäisi olla numeroiden mekaanista kopiointia edellisvuoden luvuista. Parhaimmillaan yrittäjä panostaa bisnekseen toimintasuunnitelman kautta ja kirjanpitäjä auttaa muuttamaan suunnitelman budjetiksi, Hautala kuvailee.

Tiedä vastuusi ja pyydä tarvittaessa apua

Yrittäjän on tärkeää olla tietoinen taloushallintoon liittyvistä vastuistaan, mutta ihan kaikkea ei tarvitse itse osata, vaan apua voi ja saa pyytää.

– Me Startiassa autamme yrittäjän alkuun yrityksen perustamisessa, kun taas asiantuntijakumppanimme, kuten Nooga, pystyvät tarjoamaan oman erityisalansa osaamista yrittäjien käyttöön. Jos ei ole varma, mistä lähtisi liikkeelle, voi varata ajan yritysneuvojalle, niin me ohjaamme tarvittaessa eteenpäin asiantuntijalle, Virkama lupaa.

 

 

Varaa aika yritysneuvojalle

Startian asiantuntija-kumppanit‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää