Yrityksen talouden ymmärtäminen auttaa yrittäjää päätöksenteossa

05.02.2021

taloushallintowebinaari 600

Uusyrityskeskus Startia ja kirjanpitotoimisto Nooga kouluttivat alkavia yrittäjiä taloushallinnon saralla 27.1. (suomeksi) ja 28.1. (ruotsiksi). Kolmetuntiset koulutukset olivat varsin suosittuja, eikä syyttä: yrittäjälle on erittäin tärkeää olla perillä omasta taloustilanteestaan. Tilaisuuksissa käytiin läpi pakollisten hallinnollisten rutiinien perusteet, lisättiin osallistujien ymmärrystä verotuksesta sekä yrittäjän henkilökohtaisesta vastuusta ja annettiin käytännön vinkkejä, miten yrittäjä voi tulkita yrityksen taloudellista tietoa sekä suunnitella toimintaansa sen pohjalta.

– On aivan keskeistä, että yrittäjä on tietoinen yrityksensä avainluvuista ja osaa tulkita tilinpäätöstään, Startian johtaja Tommi Virkama toteaa.

Kirjanpidossa järjestys on kaiken A ja O

Noogan kouluttajan Ville Hautalan mukaan yritykset ovat siirtymässä manuaalisesta laskujen käsittelystä digitaaliseen, eli paperisen kuittisavotan aika alkaa olla ohi.

– Järjestys on kaiken A ja O, oli systeemi mikä tahansa. Digitaalisen suuntaan ollaan kuitenkin menossa niin yritysmaailmassa kuin julkisellakin puolella. Täysin sähköinen taloushallinto on mahdollista ja kohtuullisella rahalla saatavissa, Hautala kertoo.

Kirjanpito on yrittäjälle pakollista, siihen velvoittaa kirjanpitolaki, ja tekemättä jättämisellä voi olla vakaviakin seuraamuksia. Eri yhtiömuotojen kirjanpitovelvollisuudet poikkeavat toisistaan, mutta tavoitteet ovat kaikilla samat:

  • Tuottaa tietoa yrityksen kannattavuudesta ja tuloskehityksestä.
  • Erottaa liiketoimintaan kuuluvat ja henkilökohtaiset varat.
  • Auttaa ohjaamaan toimintaa.
  • Tuottaa informaatiota rahoittajille ja muille sidosryhmille sekä verotuksellisiin tarkoituksiin.

Ulkoista kirjanpito, keskity ydinosaamiseesi

– Kirjanpito on siis yhtäältä vakavaa, koska se tosiaankin on tehtävä, mutta toisaalta sitä ei kannata ajatella pakollisena pahana, vaan välineenä, josta on hyötyä toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa. Se vaatii kuitenkin aikaa ja edellyttää osaamista, joten suosittelen ulkoistamaan kirjanpidon ammattilaiselle ja keskittymään itse omaan ydinosaamiseen, Hautala toteaa.

Kirjanpitäjäkumppanin valinnassa kannattaa miettiä, mitä lisäarvoa kirjanpitäjä voisi tuoda sinun yrityksellesi. Onko toimistolla osaamista sinun alastasi ja kenties muita saman suuruusluokan asiakkaita?

– Kannattaa ylläpitää läheistä suhdetta kirjanpitäjän kanssa, sopia vaikka säännöllinen tapaamisaika, niin molemmat pysyvät tilanteen tasalla. Mitä paremmin kirjanpitäjä ymmärtää yrittäjän liiketoimintaa, sitä paremmin hän pystyy auttamaan tätä ja luomaan yritykselle lisäarvoa, Hautala muistuttaa.

Budjetti on toimintasuunnitelma numeroina

Budjettia laatiessa yrittäjän kannattaa Hautalan mukaan lähteä liikkeelle visiosta ja strategiasta. Niiden perusteella laadittu toimintasuunnitelma on budjetin perusta – budjetti onkin itse asiassa se, mitä halutaan tulevan vuoden aikana tehdä, mutta numeroina.

– Budjetin laatimisen ei siis pitäisi olla numeroiden mekaanista kopiointia edellisvuoden luvuista. Parhaimmillaan yrittäjä panostaa bisnekseen toimintasuunnitelman kautta ja kirjanpitäjä auttaa muuttamaan suunnitelman budjetiksi, Hautala kuvailee.

Tiedä vastuusi ja pyydä tarvittaessa apua

Yrittäjän on tärkeää olla tietoinen taloushallintoon liittyvistä vastuistaan, mutta ihan kaikkea ei tarvitse itse osata, vaan apua voi ja saa pyytää.

– Me Startiassa autamme yrittäjän alkuun yrityksen perustamisessa, kun taas asiantuntijakumppanimme, kuten Nooga, pystyvät tarjoamaan oman erityisalansa osaamista yrittäjien käyttöön. Jos ei ole varma, mistä lähtisi liikkeelle, voi varata ajan yritysneuvojalle, niin me ohjaamme tarvittaessa eteenpäin asiantuntijalle, Virkama lupaa.

 

 

Varaa aika yritysneuvojalle

Startian asiantuntija-kumppanit‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilastotietoa Vaasan seudusta – tuoretta tietoa kaikkien käyttöön

26.02.2021 | Uutiset
VASEK on julkaissut sivuillaan tietopalvelun, johon on kerätty tärkeimpiä Vaasan seutua kuvaavia tilastoja väestöön, työllisyyteen, yritystoimintaan ja aluetalouteen sekä alueen vetovoimaan liittyen.
Lue lisää

MoveIT-työpajassa luotiin hiilineutraalin liikenteen tiekarttaan tavoitteita ja välipysäkkejä

25.02.2021 | Uutiset
Hiilineutraalin liikkumisen työpajaan 18.2. oli kutsuttu koolle erityisesti hankealueen maaseutukuntien edustajia keskustelemaan työn alla olevan Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan tiimoilta seudun yhteisistä tavoitteista ja välipysäkeistä ennen vuotta 2030.
Lue lisää

West Coast Rib Charter jatkaa investointeja – nyt hydrokopteriin

25.02.2021 | Uutiset
West Coast Rib Charter Molpesta on viime kesästä lähtien – ensimmäisenä yrityksenä Pohjanmaalla – tarjonnut veneretkiä rib-veneellä. Nyt yritys voi viimeisimmän investointinsa – hydrokopterin – ansiosta tarjota retkiä merelle myös talvikauden aikana.
Lue lisää

Pohjanmaa matkalla muutokseen -kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta työkalu yrityksille

24.02.2021 | Uutiset
CERM-hankkeen toimijat VASEK, Concordia, Dynamo Närpes ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat julkaisseet yli 80-sivuisen tiekartan auttamaan yrityksiä viemään yritystään ja toimintaansa kohti kiertotaloutta ja kestävyyttä. Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta sisältää käytännön esimerkkejä, joiden avulla yritys voi aloittaa oman kestävyystyönsä ja kehittää kestävyysajatteluaan.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

24.02.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Vaasan Kone ja tarvike Oy jatkaa Konemyynti Hannu Harju Oy:n toimintaa

19.02.2021 | Uutiset
Mustasaaren Lintuvuoressa sijaitsevalla, reilut 20 vuotta sitten perustetulla Konemyynti Hannu Harju Oy:llä on noin kuukauden verran ollut uudet omistajat. Hannu Harju jää keväällä eläkkeelle ja toimintaa jatkaa Jani Uusitalo, jolla niin ikään on pitkä kokemus yrittäjyydestä – tosin naapurimaastamme Ruotsista.
Lue lisää

Kokeneen yritysjohtajan sparrausta maksutta – yrityskummi myös sinulle?

17.02.2021 | Uutiset
Tuleeko sinulla yritystoiminnan pyörittämisen arjessa ikinä sellaisia hetkiä, että mietit miten edetä: on vaikkapa kaksi vaihtoehtoa – lähteä oikealle tai vasemmalle? Haluat vahvistuksen omalle näkemyksellesi.
Lue lisää

Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan

15.02.2021 | Uutiset
Uusyrityskeskusten kautta perustettiin Suomessa vuoden 2020 aikana 10 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuotta aikaisemmin. Suurin pudotus perustamisaktiivisuudessa näkyi heti koronakriisin alettua huhti-kesäkuussa niin valtakunnallisesti kuin myös Vaasan seudulla. Tämän jälkeen yrittäjyysinto kasvoi huomattavasti. Heikentynyt työllisyystilanne sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.
Lue lisää